Ожадняват ли рибите и защо сладководните не могат да живеят в солени води

| от chronicle.bg |

При рибите, или поне при костните риби, които са около 96% от всички риби, жаждата идва от задния мозък, докато при сухоземните животни тя се появява в предната част на мозъка. Затова се смята, че рибите не усещат жажда съзнателно като нас – за тях е просто рефлекс.

Така че краткият отговор на въпроса усещат ли рибите жажда е „не“, поне не и както нас. Те обаче имат нужда да пият вода. Тоест, рибите ожадняват.

Но подобно на сухоземните животни прекалено много вода може да убие. Това, разбира се, е проблем, когато си заобиколен от нея. Начинът, по който този проблем се решава при рибите, съвсем очаквано е доста любопитен. И до голяма степен обяснява защо сладководните риби не могат да живеят в солени води и соленоводните риби – в сладка вода.

Ще започнем с това как точно пият вода рибите. Както повечето животни, те също трябва да поддържат баланс между вода и сол (както и други минерали) в организма си, за да не умрат. Тъй като живеят във вода, основната им грижа е балансът на неща като сол и калий.

animal-aquarium-aquatic-1677116

Сладководна рибка

Сладководните риби имат по-голяма концентрация на сол в кръвта си, което е проблем. Докато кожата им е до голяма степен непромокаема (макар и не напълно), хрилете им са в постоянен допир с водата, което е жизнено важно, за да могат да дишат. Водата достига до кръвта им през крилете чрез осмоза – спонтанното преминаване на течност през полупропусклива преграда от страната с по-висока концентрация към страната с по-ниска. Това по естествен начин оравновесява концентрацията на сол от двете страни на хрилете, което е опасно.

Ако вземем една червена кръвна клетка и я потопим в дестилирана вода, заради осмозата, по-високата концентрация на сол вътре в клетката и факта, че мембраната й е относително тънка, тя ще започне да абсорбира вода, докато не се пръсне. И обратното: ако потопим клетката във вода, която е по-солена от нея, тя ще се свие. Ако концентрацията на сол е еднаква и от двете страни на мембраната на клетката, нищо няма да стане.

За да се отърват от огромното количество вода, което влиза в кръвта им, сладководните риби трябва да пишкат доста често. Затова ако имате аквариум с рибки, трябва да сменяте водата редовно или да имате филтър (както е и добре аквариумът да е възможно по-голям). Това е и причината бъбреците им да са по-големи.

За да си набавят необходимата сол, сладководните риби имат клетки в хрилете си, които секретират хлорид, които взима каквато сол може от водата и я доставя до кръвта.

animal-clown-fish-fish-128756

Соленоводна рибка

Ситуацията при соленоводните риби е обратната. Те имат в телата си по-малко сол, отколкото има във водата около тях. Така че вместо да поемат водата, която минава през хрилете им, те отделят голямо количество от водата в кръвта им през тях, докато дишат, чрез същия осмозен процес, но в обратната посока. В резултат на това те пият доста вода през устата. Заради частта от мозъка им, която отговаря за жаждата (както споменахме в началото), пиенето на вода при тези риби е рефлекс, а не съзнателно чувство.

Соленоводните рибки също така почти не уринират. Затова и имат доста по-малко и по-малки капиляри в бъбреците, отколкото сладководните си приятели.

Водата, която пият соленоводните риби обаче, има страшно повече сол, отколкото те се нуждаят. За да се отърват от ненужната сол, хлоридните клетки в хрилете им вместо да абсорбират сол в тялото на рибата, я взимат от него и я изхвърлят навън. Отново – случва се същият механизъм като при сладководните, само че отново – в обратната посока.

July_2010,_Spawning_male_sockeye_(6990781448)

Този вид сьомга може да живее и в солени, и в сладки води

Някои риби могат да живеят и в двата типа вода, защото телата им са способни и на двата типа процеси. Обикновено те имат нужда от известно врем за климатизиране с новата среда. Например, сьомгата започва живота си в сладка вода и когато преминават към солена, постепенно започват да пие повече и повече вода, а уринирането й намалява. В това време специален ензим обръща посоката на работа на хлоридните клетки. Пълната климатизация обикновено отнема около няколко дни. На връщане познайте какво се случва… Точно така, същият няколкодневен процес, но наобратно.

 
 
Коментарите са изключени за Ожадняват ли рибите и защо сладководните не могат да живеят в солени води

Повече информация Виж всички