shareit

Огромен черен диамант от космоса отива на търг

| от |

Единствен по рода си черен диамант, наречен „Енигма“, ще излезе на търг следващия месец и се очаква да бъде продаден за повече от 7 милиона долара. Бижуто бе представено във вторник от Sotheby’s Dubai, които казват, че масивния черен скъпоценен камък може да е дошъл от космоса.

Смята се, че Енигма, който е изрязан да тежи точно 555,55 карата и има 55 фасета (стенички), е най-големият шлифован черен диамант в света.

Хамса

„Формата на диаманта се основава на близкоизточния палмовиден символ на ръка Хамса, който означава сила и защита“, казва специалистът по бижута Софи Стивънс пред Асошиейтед прес. Тъй като Хамса означава и „пет“ на арабски, „има хубава тема с числото пет, което е вложена в диаманта“, казва тя.

Скъпоценният камък бе изложен пред публика по-рано миналата седмица, преди да отпътува за Лос Анджелис и след това за Лондон за онлайн търга през февруари. Sotheby’s казват, че очакват диаманта да донесе най-малко 5 милиона британски лири – около 6,8 милиона долара, поради необичайния му цвят, форма и тегло. Лотът ще бъде отворен за наддаване онлайн от 3 до 9 февруари, а Sotheby’s също ще приема плащания с криптовалути, според Изабел Джани от CNN.

Друга основна точка за продажбата на диаманта е предполагаемият му космически произход. Според прессъобщение от аукционната къща, Енигма се смята, че е създаден или от метеоритно въздействие, или действително се е появил от астероид, носещ го, който се е сблъскал със Земята.

Но някои експерти остават скептични към тези смели твърдения. „Не съм толкова сигурен, че е дошъл от космоса“, казва Тим Маккой, куратор на колекцията от метеорити в Националния природонаучен музей Смитсониън, пред Деби Елиът от NPR.

Карбонадо диаманти

Някои експерти по диаманти също отхвърлят идеята, че скъпоценният камък е дошъл от космоса, отбелязвайки, че Енигма може да произхожда и от Земята. Черните диаманти получават своя призрачен нюанс от високите нива на минерали като графит, които замъгляват камъка. Енигма вероятно е специфичен вид черен диамант, известен като карбонадо диамант, който изглежда много по-тъмен от другите такива камъни поради своята поглъщаща светлина структура.

Предишни карбонадо диаманти са открити и в Бразилия и Централноафриканската република, въпреки че точно как и къде се образуват все още е загадка. Някои черни диаманти наистина имат космически произход, но скъпоценните камъни, създадени от метеоритни удари, обикновено са много по-малки от Енигмата. Маккой казва на NPR, че може да се е образувал в ядрата на нашата планета преди около 4 милиарда години, но никой не знае със сигурност.

Фактът, че Енигма е изрязан, допълнително затруднява извеждането на улики за произхода му, казва Ричард Кетчам, геоучен от Тексаския университет в Остин, съобщава Хари Бейкър за Live Science. „Външните повърхности на карбонадите вероятно съдържат сведения, свързани с произхода им, които сега вероятно са загубени“, добавя той, което пък го кара да е скептичен към твърдението на аукционната къща, че скъпоценният камък идва от космоса.

„Ние мислим за космическото пространство като за наистина екзотично място; но смятаме вътрешността на собствената ни Земя за много по-екзотично. Ние всъщност не знаем много добре каква е дълбоката-дълбока Земя“, казва Маккой пред NPR. „Всеки камък има история и ние просто трябва да знаем как да го слушаме. И мисля, че това е камък, чиято история все още не можем да разберем. Но ще бъде наистина чудесно, когато някой успее да я разбере.“

 
 
Коментарите са изключени за Огромен черен диамант от космоса отива на търг

Повече информация Виж всички