Най-голямата вълна в света

| от |

Няма учен, който да не е останал очарован от движенията на природата и нейните промени. Особено внимание се обръща на морските вълни, които винаги работят с помощта на вятъра и Луната. Освен големите имена в науката, почитатели на точно този феномен са и сърфистите. Единствената разлика е, че докато вторите се кълнат, че са били на най-голямата вълна, то учените могат да разбият този мит.

Причината е, че има много изследвания, които вече са я анализирали. Тези знания позволяват следенето и предсказването на поведението на морските вълни, а с това  времето. Благодарение на тази информация е възможно и преждевременното евакуиране на хора, които евентуално могат да бъдат засегнати от природен катаклизъм като цунами и други.

И тъй като говорим за възможно най-големите природни катаклизми, нека покажем и най-големият такъв. Става въпрос за цунамито в залива Литуя, Аляска. Той се случва на 9 юли 1958 г. и се смята за един от най-опасните в света. Сеизмичната активност, заедно с редица допълнителни фактори, води до огромно разместване на земните пластове.

По изчисления на учените, сава въпрос за около 90 милиона тона скали, които са се наместили с невероятна скорост. Подобно напрежение създава още по-сериозни проблеми за глетчерите, които падат с невероятна скорост и изместват водната маса. Крайният резултат от всичко това е още по-впечатляващ – огромно цунами, което няма аналог и до днес, а ако трябва да сме откровени, надяваме се и да няма никога повече.

Докато тази вълна се движи към брега, силата и расте в геометрична прогресия и по пътя си унищожава дървета, почва и дори заложени вълноломи. Височината е надморска – 524 метра. Ако искате да си го представите с обекти, Empire State Building е 380 метра. Представете си нея и още един небостъргач с височина от 144 метра върху него.

Единственият човек, който е успял да се справи с този феномен, е местен рибар, който успял да плава с лодката си. Неговият късмет го поставя в точно такава класация.

Големите и сурови вълни са изненада за всеки моряк. Мнозина дори смятат, че са някаква измислица във времето. Повечето учени ги наричат „водни стени“. Такива вълни стават в следствие на комбиниране на няколко големи вълни, което се случва рядко, но засилва достатъчно енергията им. Най-изненадващото в този случай е, че никой не ги очаква, а те могат да нанесат невероятни щети на всеки кораб.

Най-високата такава вълна е успяла да достигне височина от 25.6 метра и е засечена на норвежка петролна платформа през 1995 г. в Северно море. И ако се чудите къде е най-голямата вълна на която сърфистите са се пускали, трябва да обърнете внимание на Португалия. През 2020 г. германския сърфист Себастиан Щуднер се качва на 26-метрова вълна. И до днес няма точно определено измерване на същата, но сърфистът влиза в рекордите на Гинес.   

 
 
Коментарите са изключени за Най-голямата вълна в света

Повече информация Виж всички