Най-близките до котки животни, които не са котки

| от |

В животинското царство разредът Carnivora има два подразреда: Caniformia, което означава „кучеподобни“ и включва, разбира се, кучета, но също така мечки, скунксове, еноти, тюлени и моржове; и Feliformia, което означава „коткоподобни“ и включва котките от семейство Felidae, както и некотките от други семейства. Ето някои от вторите, които може би не познавате.

Фоса

Cryptoprocta ferox

Фоса (Cryptoprocta ferox) е най-големият хищник в Мадагаскар, където се храни с лемури и други дребни животни. Когато женската фоса съзрее, тя преминава през етап на „маскулинизация“, при който гениталиите ѝ се удължават и наподобяват бодлив пенис. Фосите се смятат за уязвим вид и са защитени в резервати, но в някои общности все още се ловуват за храна. Тъй като са широко разпространени и заемат голяма територия, е трудно да се получат значими данни за популацията им. Някои ги смятат за вредители поради склонността им да ловуват пилета и дребен добитък.

Фаланук

Falanouc

Фаланукът (Eupleres goudotii) също живее в Мадагаскар и принадлежи към същото семейство като фоса, но прилича повече на мангуста, отколкото на своя братовчед. Зъбите му се различават от тези на повечето му таксономично близки роднини, защото той се храни предимно с насекоми и земни червеи.

Африканска цивета

Civettictis civetta 11

В Африка и Азия има повече от 10 вида цивети, които принадлежат към няколко рода. Общото между тях са аналните мускусни жлези, които те използват за маркиране на територия и привличане на партньори. Циветите приличат на котки с издължените тела като видри или ласки. Африканската цивета (Civettictis civetta) е най-разпространеният вид и този, от който химиците традиционно получават мускус за използване в парфюмите, въпреки че днес по-често се използва синтетичен циветон. Африканските цивети се срещат в саваните и тропическите гори на Африка и в лицата малко приличат на еноти.

Мангуста

Dwarf mongoose Korkeasaari zoo

С наименованието „мангуста“ се наричат 29 вида от семейство Herpestidae, които живеят в Южна Европа, Южна Азия и в Африка. Те са известни със способността си да се борят със змии, защото имат рецептори за ацетилхолин, които отхвърлят невротоксините в змийската отрова, подобно на самите змии. Така те са на практика имунизирани срещу нея. Друга отличителна черта са хоризонталните зеници, които им осигуряват по-широко зрително поле пред и зад тях. Тази форма се среща по-често сред пасящите животни.

Линзанг

Съществуват четири вида линзанг: два в Африка и два в Азия. Азиатският (род Prionodon) се среща в два варианта: с ивици (P. linsang, на снимката) или с петна (P. pardicolor); иначе и двата вида имат дълги шарени опашки. Ивичестият прилича на ласка или фретка, с по-дълга опашка и по-котешки зъби, и живее в тропическите гори на Югоизточна Азия.

Бинтуронг

Бинтуронгът (Arctictis binturong) се среща в Югоизточна Азия. Изглежда и се движи като малка кръгла мечка и е далечен роднина на палмовите цивети и линзангите. Въпреки че принадлежи към разред Carnivora, бинтуронгът се храни предимно с плодове. При удобен случай те ядат и месо, яйца, риба и насекоми. Бинтуронгите прекарват по-голямата част от времето си по дърветата, което е улеснено от глезените им, които могат да се завъртат на 180 градуса, и от прегъващите се опашки, които могат да служат като пети крайник.

Котешка генета

Genetta genetta felina (Wroclaw zoo)

Котешката генета (Genetta genetta) често е бъркан с котка, въпреки че е по-близкородствен с мангустата. Няколко десетки вида се срещат в Африка и Европа, а през 2014 г. капан с камера улови една да се вози върху гърба на бивол и след това и на носорог. По-късно е установено, че това е една и съща генета, която имала навика да се качва на гърбовете на животните по различни поводи.

Сурикат

Всички знаем сурикатите (Suricata suricatta) заради очарователния им навик да стоят на пост за опасност, сякаш позират пред фотоапарат, и заради героя на Дисни на име Тимон. Сурикатите са мангусти от семейство Herpestidae, но това, което ги отличава, е склонността им да живеят в кланове от по 20 до 50 животни и навикът им да се изправят на задните си крака, за да наблюдават африканските равнини. Сурикатите са социални и лоялни към групата, като често се грижат за малките едни на други и дори ги кърмят.

 
 
Коментарите са изключени за Най-близките до котки животни, които не са котки

Повече информация Виж всички