Морският червей с очи, които тежат 20 пъти повече от главата му

| от |

Представете си, че носите със себе си едни допълнителни 100 кг. под формата на две гигантски очни ябълки. Такава е ситуацията с един воден червей от рода Vanadis, които имат яркооранжево-червени очи, които заедно тежат 20 пъти повече от останалата част на главата им.

Тези странни средиземноморски червеи са и нощни – така че какъв е смисълът да имат такива огромни очи?

Екип от учени се зае да разбере това, като изследва морфологията на очите и проведе електрофизиологични тестове, за да определи какви рецептори има в зрителните органи и по този начин какви дължини на вълните на светлината улавят. Извършен е и оптичен анализ, за да се получи представа за разделителната способност, с която виждат.

Тестовете разкриха, че червеите имат зрение, способно на висока разделителна способност и проследяване дори на малки обекти и техните движения – нещо, което е доста необичайно за такова същество.

„Зрението му е на нивото на това на мишките, въпреки че той самият е сравнително прост организъм с миниатюрен мозък“, казва авторът на изследването Андерс Гарм в изявление. „Това е наистина интересно, защото подобна способност обикновено е запазена за нас, гръбначните животни, заедно с членестоногите (насекоми, паяци и др.) и главоногите (октоподи, калмари).

Все още не е напълно ясно каква е ползата за червеите от наличието на такива ярки, огромни очи, но откритието, че зрението им изглежда е насочено към ултравиолетовата (UV) светлина, дава на екипа някои идеи.

„Имаме теория, че самите червеи са биолуминесцентни и общуват помежду си чрез светлина“, обяснява Гарм. „Ако използвате нормална синя или зелена светлина като биолуминесценция, рискувате да привлечете и хищници. Но ако вместо това червеят използва ултравиолетова, той ще остане невидим за животни, различни от тези от собствения му вид. Ето защо нашата хипотеза е, че те са развили остро UV зрение, за да комуникират помежду си.“ Също така се предполага, че това може да им помогне да виждат биолуминесцентна плячка.

„Това всъщност прави нещата наистина интересни, тъй като UV биолуминесценция все още не е наблюдавана при никое друго животно“, подчертава Гарм.

 
 
Коментарите са изключени за Морският червей с очи, които тежат 20 пъти повече от главата му

Повече информация Виж всички