shareit

Mъж открадна котешка кръв на стойност 600 долара

| от |

Неидентифициран мъж от люпилната на странното в САЩ – Флорида – беше уловен от камера в разгара на престъпление: кражба на кашон с котешка кръв от клиника за животни.

Както се съобщава от местния новинарски вестник Staugustine.com, кадри от охранителната камера показват как неизвестен мъж се приближава до вратата на клиниката Anastasia Cat в Сейнт Августин, където е кутията на Antech Diagnostics, пълна с проби от котешка кръв, вероятно за лабораторен анализ. След това на зърнестото видео се вижда как той разглежда кутията и я пипа, преди най-накрая да си тръгне. Около 20 минути по-късно обаче, мъж с подобно облекло като този преди малко е видян да излиза от тъмен пикап на паркинга.

Шофьорът на пикапа се вижда да се приближава до вратата на клиниката, след това да носи кутията обратно към колата и да се отдалечава с нея. Съдържанието й, която според съобщенията е четири флакона с котешка кръв, се оценява на 600 долара.

Според говорителя на офиса на шерифа на окръг Сейнт Джонс Чък Мълиган, мотивацията за престъплението е неясна. Въпреки че е лесно да се предположи истинският мотив зад откраднатата котешка плазма поради стойността на пробите, котешка кръв не е популярна търговска стока в САЩ.

Човешката кръв обаче е. Приблизително 2,3% от износа на САЩ в световната търговия през 2017 г. се състои от човешка и животинска кръв, общо 28,6 милиарда долара само от износ на плазма, според данни на Comtrade, проект на Статистическия отдел на ООН.

Всъщност, докато други страни до голяма степен са забранили продажбата на кръв, САЩ се нареждат сред най-големите износители на кръв в света заедно с други западни страни като Германия и Швейцария. От 1000 центъра за даряване на плазма по света, около 700 от тях се намират в САЩ.

Проучванията върху износа на кръв от страната също показват, че човешката кръв, която се изнася – предвидимо – идва от донори с ниски доходи, които често даряват кръвната си плазма като начин да направят бърза печалба.

Този необичаен експортен продукт процъфтява поради различни причини, особено по време на епидемията от луда крава в Европа. „По време на епидемията от луда крава преди няколко години хората се притесняваха, че не можем да засечем в запасите с кръв. И така много кръвна плазма беше изнесена от САЩ за Европа. И това продължава и сега“, каза Чарлз Кени, старши сътрудник в Центъра за глобално развитие, пред NPR.

„Друга причина, честно казано, в че в Съединените щати, за разлика от повечето места, е легално да плащате на хората за даряване на плазма и кръв.“

И все пак високият износ на кръв от страната все още не обяснява действията на крадеца. Типът животинска кръв, който се продава, обикновено идва от добитък, а не от домашни любимци. Изглежда може да има някакво друго обяснение зад това странно престъпление, което все още не е разкрито.

Cat poster 1

Точно както при хората и кучетата, котките имат различни кръвни групи. Те са три основни: A, B и AB. Група А е най-често срещаната като цяло, но група В е доста често срещана при определени родословни породи. Група АВ изглежда рядкa при всички породи.

Тъй като родословните котки в различни страни понякога се отглеждат от доста различни генофонди, в някои случаи честотата на котките от кръвна група А и група В може да варира в различните страни, така че вероятната кръвна група на всяка отделна котка никога не трябва да се предполага.

Кръвната група на котката се определя генетично. Една двойка гени обикновено са отговорни за определянето й и генът за група А е доминиращ спрямо гена за група В.

Това означава, че котка, която е група А, може да има или два гена тип А (наречени хомозиготни – два еднакви гена), или да има един ген тип А и един ген тип В (наречен хетерозиготни – два различни гена). При хетерозиготна котка, тъй като генът А е доминиращ, той все пак ще определи кръвната група А. Съответно, за да бъде една котка кръвна група В, тя трябва да носи два гена тип В (т.е. да е хомозиготна за тип В). Кръвната група АВ се наследява независимо и генът АВ изглежда е доминантен спрямо В гена, но рецесивен спрямо А гена.

 
 
Коментарите са изключени за Mъж открадна котешка кръв на стойност 600 долара

Повече информация Виж всички