shareit

Мъж направи най-дългото плаване в света с тиквена лодка

| от |

В края на миналия месец жителят на Небраска Дуейн Хансен отпразнува 60-ия си рожден ден, като плава в издълбана тиква, тежаща почти 400 килограма, в продължение на 60 километра надолу по река Мисури.

Целта на пътуването, което започва сутринта на 27 август в Bellevue Marina и завършва 12 часа по-късно в Небраска Сити в Riverview Marina, е Хансен да спечели титлата на Световните рекорди на Гинес за най-дългото пътуване с тиквена лодка в света, според Omaha World Herald. Преди Хансен рекордьорът е Рик Суенсън, който плава по Ред Ривър между Минесота и Северна Дакота с тиквена лодка през 2016 г., според Световните рекорди на Гинес.

Хансен прекарва години в работа по проекта и в крайна сметка нарича своята тиква Берта, пише News Channel Nebraska. Той се вдъхновява да подобри рекорда, след като посещава тридневен семинар за отглеждане на тикви в Портланд, Орегон, преди 5 години, където срещна жена, която по онова време държи рекорда.

С обиколка от около 3.7 метра, Хансен установява, че тиквата му е достатъчно голяма, за да се побере той вътре, след като я издълбае Наречен S.S. Berta, зеленчукът е транспортиран до мястото за тръгване върху ремарке.

След като тиквата е пусната във водата, Хансен скача вътре и потегля на еднодневното си пътуване, а членове на семейството му и приятели го аплодират от брега. През следващите 12 часа той се бори да остане на повърхността, тъй като редица препятствия – включително камъни, пясъчни греди и вълни – заплашват да го преобърнат. „Трябва да си нащрек през цялото време“, казва той пред News Channel Nebraska.

Rohkunborri Pluvialis Apricaria

Златиста булка

Вдъхновението за Книгата на рекордите на Гинес, както първоначално се нарича, идва, след като сър Хю Бийвър, управляващият директор на пивоварна Гинес, отива на ловно пътуване до Ирландия през 1951 г. След като не успява да отстреля златиста булка, той начева спор с неговата ловна дружинка за това кой е най-бързият дивеч. Скоро обаче разбират, че не могат да намерят отговора в нито един справочник.

Изнервен от неуспеха на групата да постигне консенсус по време на техния спор в кръчмата, Бийвър наема изследователите и братя близнаци Норис и Рос Макуиртър, през 1954 г. и ги натоварва със задачата да съставят справочник с факти и цифри. Първото издание е публикувано на 27 август 1955 г. – същия ден, в който Хансен ще отплава с тиквата си 67 години по-късно. Оттогава Книгата на рекордите на Гинес (която променя името си през 1999 г. на Световните рекорди на Гинес) е продала над 150 милиона копия. От най-дългия тунел от хора, изминат със скейтборд от куче до най-дългите нокти на ръце, в базата данни на сайта съществуват над 60 000 рекорда.

Този на Хансен все още не е официален. Кайли Галоуей, говорител на Рекордите, казва пред CNN, че организацията е получила кандидатурата му и в момента е в процес на разглеждането й.

WindsorRegatta 19 Unloading

С огромна радост искам сега да ви разкажа и за едно спортно събитие наречено Windsor Pumpkin Regatta – ежегодно водно състезание, което се провежда през октомври на езерото Песакуид в Уиндзор, Нова Скотия. Курсът е 800 м.

Единственото средство за плаване в състезанието са ярко оцветени гигантски тикви.

То е основано през 1999 г. от Дани Дил, син на Хауърд Дил, създателя на Атлантическия гигант – сорт гигантска тиква.

В близкото минало Лео Суинимър от Ню Рос, Нова Скотия се откроява ярко като печели шест от първите десет състезания, включително едно, когато е на 73-годишна възраст. Популярността на състезанието продължава да расте, с 10 000 зрители и 60 участници през 2008 г.

Има три класа: двигателен, експериментален и гребен. Не всички класове привличат състезатели всяка година; класът по гребане е най-известният и най-популярен по отношение на участници.

Състезанието придобива сравнителна популярност през 2005 г., когато Марта Стюарт изказва намерение да участва. Но въпреки че нейната пастелно оцветена тиква се появи в надпреварата, г-жа Стюарт не успява да участва, тъй като разрешението й за влизане в Канада е отложено след освобождаването й от затвора по аферата ImClone (за търговия на акции с вътрешна информация); когато разрешението най-накрая е дадено, времето й попречи да достигне Нова Скотия навреме. Различни други известни личности също се състезават, особено местният член на парламента Скот Брайсън, който се появи в няколко от състезанията.

Но в Уиндзорска не е първият път, в който гигантска тиква се ползва като лодка. Това отличие се пада на Уейн Хакни от Уинчестър, Ню Хемпшир, който ползва тиква по този начин още през 1996 г. Въпреки това, регатата вдъхновява няколко други такива, включително една в Университета на Уисконсин-Медисън (от 2005 г.) и на езерото Шамплейн (Колчестър, Върмонт).

 
 
Коментарите са изключени за Мъж направи най-дългото плаване в света с тиквена лодка

Повече информация Виж всички