Котките в Исландия с вечерен час

| от |

Всеки човек, който притежава котка, знае много добре, че същите са нощни същества и обичат да обикалят през цялото време. Това е техният ловен период и понякога може да получите дори подарък, като в този случай можем да говорим за доставка на някое мъртво животно. Обикновено става въпрос за мишка или птица, която стои гордо до вратата, особено на зазоряване.

Всеки човек с котка знае, че ако животното може да се измъкне вечер, задължително ще го направи. Понякога ще прояви креативност, която никой друг не може да демонстрира в животинския свят. Котките са съвършени животни, следователно няма как да се изненадваме от фактите, но ето тук идва и една интересна новина – предвижда се вечерен час за котки.

Хората в някои градове в Исландия са категорични, че вече не искат да виждат унищожването на птици и други дребни бозайници от котки. От началото на 2023 г. град Акурейри с популация от 19 хиляди души и 2-3 хиляди котки, които ще трябва да остават у дома си след полунощ до 7 часа сутринта. Изненадващото решение не е единствено за страната, оказва се, че има и други градове, които забраняват свободното движение на котките. Вярвате или не, това се превръща в една от много сериозните теми, а и притежателите на котки не са особено очаровани от факта.

Причината за налагането на вечерен час е ясна – по-малко жертви и по-малко блъснати котки. Статистиката на Смитсонския университет показва, че свободните котки убиват между 1.3 и 4 милиарда птици и около 6.3 до 22.3 милиарда бозайници годишни. По-често става въпрос за бездомните котки, но ако се редуцира броя на свободните домашни, то шансовете да се намали тази смъртност ще бъдат много високи. Исландците са категорични, че свободните котки на острова са помогнали за унищожаването на 33 вида, включващи птици, бозайници и дори влечуги.

Унищожаването на видове е само една от страните, другата е ориентирана към факта, че котките често уринират върху различни отглеждани плодове и зеленчуци в градините на съседи. Често има неприятни изненади върху цветя, оранжерии и всякакви други предмети в двора.

Твърдението за изчезващите видове е свалено през 2020 г. с помощта на Американския Животински контрол. Тяхното изследване поставя GPS на 900 котки и наблюдава, че те ловуват само в квартала си, но не излизат от него. Интересно откритие е, че повечето обикалят само в двора си.

Това не ги прави по-малко опасни, тъй като тяхната дейност има импакт. Бездомните котки имат по-сериозен спектър на действие и обикновено действат предимно в квартали. Ето защо и все повече държави мислят за вечерен час. Някои експерти препоръчват и поставянето на звънче върху котката, за да позволи на птиците и други малки създания да бягат.   

 
 
Коментарите са изключени за Котките в Исландия с вечерен час

Повече информация Виж всички