Колко очи имат паяците?

| от |

Очите се срещат в почти всички форми в животинския свят – от необичайно оформени зеници на козите, например, до ярко оцветените на някои екзотични морски твари, а някои животни дори са еволюирали да се справят без очи.

Но когато сте свикнали да виждате света от безопасността на паяжината си, има ли значение колко очи има един паяк?

Обикновено повечето паяци имат 4 двойки очи или общо 8 . Някои видове обаче имат 6, като кафявите паяци отшелник, а някои имат само 2 или 4, или само остатъци от тях.

Въпреки че имат много повече очи от хората, паяците всъщност не виждат толкова добре. Вместо това те разчитат много повече на допир и вибрации, а в някои случаи дори на миризми. Важно е да се помни, че има те са около 45 000 вида и – най-важното – те не са насекоми, а принадлежат към паякообразните, клас членестоноги. Поради това разнообразие някои паяци са развили отлично зрение, докато други видове са еволюирали така, че изобщо нямат очи.

Как са устроени очите на паяците?

За разлика от насекомите, които имат сложно зрение, очите на паяците са подобни на човешките, но само с една леща (хората имат две), според Science News.

Най-голямата централна двойка очи – или понякога двойки – които са обърнати напред, се наричат първични очи, известни като антеромедиални очи или АМО (антеромедиален означава предно-вътрешен). За разлика от нещо като сова, която може да завърти шията си, за да вижда по-широко зрително поле, паяците имат очи около главата си, за да си осигурят същото, тъй като нямат шия, която да завъртят.

Очите на паяците са разположени отстрани на главите им, за да осигурят защита от хищници или да забелязват плячката под различни ъгли. Тези очи се наричат вторични очи и могат да бъдат класифицирани като антеролатерални, постеролатерални или постеромедиални очи в зависимост от разположението им отстрани на главата.

Зрителните полета на скачащ паяк

Какво сочат изследванията на очите на паяците?

Извършени са научни изследвания върху зрението на семейство Скачащи паяци. Те имат типичното разположение на 8 очи в 4 двойки. При тях обаче една от тези двойки е леко уголемена – 2 големи очи в предната част на главата, а останалите са отстрани, които помагат да се открие кога нещо се приближава към тях. Експерименти разкриват още, че те могат да разпознават паяци, които са срещали преди.

 
 
Коментарите са изключени за Колко очи имат паяците?

Повече информация Виж всички