shareit

Когато Лондон назначи овце за озеленяване

| от |

Икономията е майка на мизерията. До това заключение са стигнали някои икономисти, когато са ставали свидетели на безумните решения за намаляването на разходи. Лондон никога не е можел да се похвали с толкова брилянтни решения, макар и кметовете за скромния период от 1920-1930 година да имат благороднически титли – ясен белег за заможни позиции и добро образование. И въпреки това, когато дойде време за намаляването на разходите, дори рицарите на кралицата могат да разкрият своята шотландска жилка на скъперничество.

Визираме този конкретен период, защото именно тогава се ражда гениалното решение за поддръжка на градските паркове и по-конкретно – парк Хайд. Според сър Джеймс Рол (тогавашният кмет), разходите по косенето на тревата може да бъдат редуцирани драстично с помощта на овце. Напомняме, че годината е 1920, а в архивите спокойно ще забележите, че първата произведена косачка е факт през далечната 1830 година. Очевидно Лондон е изоставал с цял век в този момент. Още по-забавен факт е, че първата моторизирана косачка е дело на британската компания Atco и струвала точно 75 паунда. Компанията прохождала в този период, но за 10 години произвела стотици хиляди екземпляри. Скромна инвестиция от страна на града най-вероятно щеше да доведе до много по-евтината изработка на косачките.

Разумът очевидно не бил силната страна на сър Рол. А и неговото мнение е, че овцете били значително по-евтини от косачките. До тук добре, но Хайд парк е с размер от почти 1.5 квадратни километра, колко овце са необходими? Знаем отговора на този въпрос с любезното съдействие на архивите – 525 овце. Лондонското кметство имало брилянтна идея! В определени дни от месеца ще търси съдействие от местните фермери, които ще докарат своите овце за една специална вечеря. Все пак овцата нямала нужда от смяна на масло, не се налагало да се подострят нейните ножове и не консумирала гориво. Освен това поддържала много добре височината на тревата, торяла натурално и след това спестявала доста разходи и на фермерите, които трябвало да търсят с какво да я нахранят.

В този период и самите животновъди били щастливи, защото получавали скромни суми и разбира се – шанс да посетят столицата, при това с любимата си овца (говорим за животното, всякакви други лични препратки не са наша отговорност). Мераклии е имало, Джордж Доналд е тръгнал чак от Шотландия със своето стадо, прекосявайки повече от 800 километра. С пристигането си задължително решил да мине и покрай парламента, за да види мястото, където се коват закони и взимат съдбоносни решения. Очевидно не е останал особено щастлив от развилата се ситуация, след като сър Хари Британ попитал защо английските овце не са се отзовали на нуждите на лондончани. Интересното е, че през 30-те години на миналия век, фермерите вече решили да взимат и други животни като крави.

Добитъкът може да бъде екологичен, но лондончани никога не оставали особено очаровани, когато настъпят екологичната тор. И понеже гостите вършили много ценна работа, спестявайки сериозни разходи на хазната, често използвали парка за стригане на своите питомци. Няма официални данни колко точно пари са спестени от големите овчи разходки, ала след време става ясно, че кметството най-накрая успява да закупи косачки и да спести трафика от добитък. Напомняме на читателите, че по това време в София не е отчетен такъв дефицит и общината спокойно можела да отделя приходи за поддръжката на зелените си площи. Любопитен факт е, че през 2010 година е дадено същото предложение, но очевидно трафикът в града не позволява свободната разходка на този вид бозайници!

 
 
Коментарите са изключени за Когато Лондон назначи овце за озеленяване

Повече информация Виж всички