Кое е най-силното животно на света?

| от |

Мозъкът може и да е тайната на успеха на човечеството като вид, но в животинския свят няма нищо по-секси от грубата сила. В много случаи само най-мощните екземпляри имат шанс да се чифтосат, което прави мускулите кардинален белег.

Но кои същества са най-силни?

От лъвове до бели мечки – има много животни, които се славят с голяма мощ, макар че е трудно да се прецени колко точно е тя в даден екземпляр. Съобщава се например, че гризлитата всъщност може да имат повече сила от арктическите си братовчеди, но никой не знае със сигурност колко може да вдигне на лежанка всеки от видовете.

В серия от експерименти за документален филм на National Geographic изследователите откриват, че мечка гризли може да хвърли 315-килограмов контейнер за боклук „като плажна топка“, и изчисляват, че средностатистическият възрастен мечок има силата на между 2,5 и 5 човека. Въпреки това, по собствените им признания, учените никога не са виждали мечка в действие, когато е била ядосана, но все пак те подозират, че когато е достатъчно раздразнено, животното вероятно може да генерира значително по-голяма сила от тази.

Междувременно се смята, че горилите са по-силни от всички мечки на планетата. Благодарение на невероятно мощните си ръце, които използват за ходене, катерене и висене, човекоподобните маймуни са в състояние да повдигнат 800 килограма мъртво тегло.

African Elephant (Loxodonta africana) male (16723147361)

Африканският саванен слон (Loxodonta africana)

Въпреки това най-силен от всички животни е африканският саванен слон, за който се твърди, че може да носи до 9000 кг. Използвайки само хобота си – с повече от 40 000 мускула и сухожилия – колосът може да вдига коли и да повалят дървета.

Изненадващо, африканският слон е по-силен дори от синия кит – най-голямото животно, живяло някога. Анализирайки масата и размера на мускулите на 22 различни вида китове, изследователите изчисляват, че той може да упражни около 6300 кг. сила, което оставя слона като безспорен шампион както на сушата, така и в морето.

Dynastinae

Бръмбари носорози

Но въпреки че може да вдигне повече от всяко друго животно, той може да премести само 1,5 пъти собственото си тегло. В този смисъл той всъщност е доста слаб в сравнение с някои насекоми.

Например един вид бръмбар, наречен скарабей, може да издърпа 1141 пъти собственото си телесно тегло, което го прави най-силното животно на планетата по тези параметри. Други миниатюрни животинки с изключителна сила спрямо телесното си тегло са мравките и бръмбарите носорози, като и при двата вида екзоскелетът им е забележително здрав.

За щастие, тези безумно силни буболечки са дребни. Изчислено е, че скарабей с човешки ръст би могъл да вдигне 6 двуетажни автобуса, което би ги направило доста трудни за преборване, дори и с нашия силен ум.

 
 
Коментарите са изключени за Кое е най-силното животно на света?

Повече информация Виж всички