Какво ще стане, ако Земята изведнъж спре да се върти?

| от |

Първо, нека си представим, че въртенето спира за една секунда. На екватора това би било все едно да сте в кола, която се е движела с 1670 км/ч, и да натиснете спирачките. Ако сте в сграда, ще се изстреляте в най-близката източна стена и ще изпитате 47 пъти по-голямо гравитационно ускорение от това на нашата планета. Добрата новина е, че това може и да не ви убие. Но останалите неща ще го направят.

Самата планета може и да е застинала, но всичко останало ще продължи да се движи с точно същата скорост, с която се е въртяла Земята преди да спре. Това включва атмосферата и всички океани. Само ветровете ще бъдат четири пъти по-бързи и по-силни от най-бързия вятър, регистриран някога (408 км/ч). И тогава ще се появи огромна вълна цунами, която ще унищожи всичко, което ветровете не са (а то може да не е много…).

Степента на пораженията очевидно ще бъде по-голяма, колкото по-близо сте до екватора, но в дългосрочен план това, че сте близо до полюсите, също няма да ви спаси. Поради въртенето си Земята се издува в средата, така че полюсите са на около 21 км по-близо до центъра ѝ, отколкото екватора. Без въртенето обаче океаните ще мигрират към полюсите – където гравитацията е най-силна – създавайки съответно опустошителни земетресения, един много голям мегаконтинент от другата страна на екватора и два отделни океана.

Според Витолд Фрачек от картографската и аналитична компания Esri в Северния океан ще се намират по-голямата част от Европа и Русия под водата. Гренландия и цяла Канада, както и Чикаго, Сиатъл и Бостън също ще бъдат потопени. Ню Йорк все още ще бъде близо до океана, но в друга посока. В Южното полукълбо океанът ще е покрил огромни части от Аржентина, Чили и Нова Зеландия, както и целия антарктически континент.

Така че, ако планът ви за световна доминация е да забавите въртенето на Земята, най-добре бъдете на Северният полюс на добре оборудвана плаваща мобилна база. Денят ще стане дълъг на практика 1 година, но с обикаляне ще е възможно да се симулира редовен цикъл ден/нощ. В дългосрочен план обаче нещата няма да са твърде розови. Една невъртяща се Земя няма да има магнитно поле, тъй като течното ѝ ядро също би било неподвижно. Без магнитното поле малкото живи същества, които биха могли да оцелеят след такива катаклизми, в крайна сметка биха загинали от радиацията.

Ако разполагахте с повече време, нямаше да се налага да се притеснявате за действителното забавяне на планетата, Земята вече се забавя от само себе си. През последното столетие продължителността на средния ден се е увеличила с 1,7 милисекунди. Тази тенденция се дължи на приливите и отливите между Земята и Луната, но продължителността на деня се колебае и поради други ефекти. При това темпо ще са необходими 18,5 милиарда години, за да стане денят дълъг, колкото година.

 
 
Коментарите са изключени за Какво ще стане, ако Земята изведнъж спре да се върти?

Повече информация Виж всички