shareit

Какво погуби ацтеките

| от |

През 1545 г. ацтеките се пречупват на безпощадната сила на времето. Хората започват да умират от треска, последвана със сериозни главоболия. Малко след това мнозина започват да кървят през очите, устите и носовете си, а малко след това умират. През 1550 г. повече от 15 милиона души – приблизително 80% от населението на ацтеките – просто изчезва от лицето на земята. Векове наред учените се опитват да разберат каква е причината за това смъртоносно събитие. Необходими са около 500 години, преди да се разкрие истината.

Местните описват болеста като „коколицли“ – епидемия. С помощта на ДНК следи по зъбите на жертвите, учените най-накрая могат да открият защо една от напредналите империи в Мексико е изчезнала в рамките на няколко години. Данните разкриват присъствието на тифоидна „ентерична треска“, причинена от Salmonella enterica“ или Paratyphi C. Същият е отговорен за причиняването на чревна треска, която се разпространява най-често чрез инфектирана храна и вода.

Бактерията е подобна на Salmonella, която бихме открили при суровите яйца. В днешно време Paratyphi C се среща много рядко и трудно би могла да причини същите щети. Благодарение на 290те запазени скелета в гробището на поразените от епидемията, учените успяват да тестват толкова мистичните патогени. Единственият запазен е именно този на Parathyphi C. Това обаче не означава, че не е било възможно да има и други, които все още са непознати на човека. Пълният анализ може да бъде открит в научния журнал „Природа, Екология и Еволюция“.

Другата интересна изненада според жителите е, че най-вероятно източникът на зараза е дошъл с европейските колонизатори. Възможният сценарий е да са се пренасяли животни, които вече са били заразени и след като еко системата още не е срещала такава напаст, болестта най-вероятно се е пренесла и върху хората. Поради липсата на имунитет, ацтеките най-вероятно са били обречени от самото начало. Подобни са случаите и на други подобни епидемии като дребната шарка. И до днес няма пълна представа какво наистина е заличило една от най-напредналите цивилизации на континента, но след като липсва друга по-добра версия, учените са готови да приемат тази. Впрочем, това не е единственият случай, в който една цивилизация става жертва на епидемия. Цяла Африка е принудена да страда от белия колонизатор и да плати скъпо за неговото гостуване.

Заглавна снимка: By Maunus – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4278453

 
 
Коментарите са изключени за Какво погуби ацтеките

Повече информация Виж всички