shareit

Най-интересните факти за тоалетните

| от Photo by Jas Min on Unsplash |

Прекарваме доста време в тоалетната… Ние дори може да се каже, че света зависи от тези порцеланови приспособления от практическа и най-вече здравословна гледна точка. През цялата история обществата са имали различни нагласи, навици и етикет по отношение на тоалетните и дори разнообразни дестинации за оттичането им. Но има и много други любопитни особености в тяхната история

Ето някои от тях като започнем от там, че си имат собствен празник – Световния ден на тоалетната, 19 ноември.

Vickers Wellington - Royal Air Force Bomber Command, 1939-1941. CH478

Преносима тоалетна в самолет на британските кралски военновъздушни сили от Втората световна война

Хората са строили елементарни тоалетни още през късната каменна ера, преди 5000 години

В Скара Брей, неолитно село на шотландските острови Оркни, археолозите откриват „изграден от камък дренажен канал на 5000 години, който свързва къщата с отвор на брега на морето“. Дренажът първоначално е бил облицован с дървесна кора, за да бъде водонепропусклив – забележително сложна система за времето си.

Малко по-късно в домовете на висшата класа в Месопотамия и древен Египет има пейки, поставени над канализация, която води до помийни ями, където отпадъците са се събирали за ползване като тор. Някои от най-ранните тоалетни с промиване пък се появяват сред селищата в долината на Инд около 2500 г. пр. н. е.

Sir John Harington by Hieronimo Custodis

Сър Джон Харингтън

Първият модерен прототип на тоалетна е създаден от поет

Прадядото на нашия порцеланов трон е измислен от сър Джон Харингтън, кръщелник на кралица Елизабет I. Харингтън, поет, който попада в благоволението на нейно величество заради рискованите си стихове, в крайна сметка е прогонен от двора и изпратен в Бат в югозападна Англия. Там той разменя перото за водопроводни инструменти и изработва тоалетна с промиване през 1596 г. Тя разполага със система от дръжки, с които се пуска вода от казанче и същевременно се отварят вентили за изхвърляне на съдържанието надолу по тръби. (Къде точно са водели тези тръби не е известно, но е вероятно да са стигали някъде извън жилището.)

Твърди се, че кралицата посещава кръщелника си няколко месеца по-късно и сама опитва изобретението му… което й харесва. Харингтън съответно построява подобен апарат и за нея в двореца Ричмънд.

Crapper's Valveless Waste Preventer

Британският инженер Томас Крапър усъвършенства тоалетната с промиване

Тоалетната на Харингтън не става популярна веднага. Няколкостотин години по-късно британският инженер Томас Крапър усъвършенства дизайна, за да изглежда почти като нашия днес и прави повече за популяризирането на тоалетните от почти всеки във Викторианска Англия. Той актуализира водопроводната инсталация в замъка Уиндзор, Бъкингамския дворец и Уестминстърското абатство, патентова механизма в тоалетна чиния, който предотвратява преливането на водата, а през 1870 г. отваря първия шоурум за тоалетни, където дори позволява на клиентите да изпробват продуктите му преди покупка.

Commode, Europe, 1831-1900 Wellcome L0057869

Портативна тоалетна от 19 век

Тоалетните с казанче не са единственият вид тоалетна.

В селските райони и частите на света без санитарна инфраструктура, много хора използват сухи тоалетни – които не използват вода, но изхвърлят човешките отпадъци безопасно. Те могат да бъдат съвсем прости – като клозетната яма. Портативните тоалетни, тези за компостиране и за изгаряне са други примери за сухи тоалетни.

Notariskantoor Valkenswaard 10

Високотехнологичните интелигентни тоалетни могат да се почистват сами

Модерните умни модерни клозети могат да правят невероятни неща: могат да повдигнат капаците си, когато ни видят, че идваме, за да не се налага да ги докосваме; моментално да затоплят седалките си до телесна температура; да пускат музика, за да ни развличат, докато си вършим работата; и накрая да ни напръскат с вода и да ни изсушат с топъл въздух (което е особено полезно за хора с ограничена подвижност). Японският производител TOTO дори приема този аспект толкова сериозно, че служителите му тестват нови модели в специални костюми, които ограничават подвижността им.

Американският производител Kohler пък има подобни иновативни модели, които се доставят с дистанционно управление с размер на телефон, с което се контролира пълния списък от функции на тоалетната. Те могат да възпроизвеждат любимите ни мелодии и да отговарят на гласови команди, а след като ни почистят, тези тоалетни почистват сами себе си с различни високотехнологични функции като завъртане на една и съща вода около купата няколко пъти преди промиване; електролиза на водата с вградени електроди за по-голяма ефективност срещу бактерии, и дори унищожаване на микроби с UV светлина.

 
 
Коментарите са изключени за Най-интересните факти за тоалетните

Повече информация Виж всички