Ефектът на Флин: Защо коефициентът на интелигентност спада?

| от |

Преди да кажем за ефекта на Флин и постоянното нарастване (и възможно последващо намаляване) на IQ резултатите по целия свят, вероятно е добре да отбележим нещо: има всякакви проблеми с IQ тестовете.

Alfred Binet

Алфред Бине

Те са създадени през 1905 г. от психолозите Алфред Бине и Теодор Симон и първоначално са били предназначени като начин да се разбере кои деца имат нужда от допълнително внимание в училище. Към края на 19-ти век вече учените започват да смятат, че видни и измерими способности като вербално разсъждение и работна памет са показателни за скритата интелигентност. Бине и Симон правят тест за измерване на тези умения, заедно с други като визуално-пространствено възприятие, които ще станат основата на IQ теста.

За да се получи резултатът, броят верни отговори от теста се дели на възрастта на детето и се умножава по 100. Сега коефициентите на интелигентност са стандартизирани, така че средният резултат винаги да е 100, като числата над или под него показват, че сте постигнали по-висок или по-нисък резултат от средния.

„Симон и Бине смятат, че уменията, оценени от техния тест, ще отразяват общата интелигентност. Но както тогава, така и сега, няма единна дефиниция за обща интелигентност“, обяснява д-р Стефан Домбровски. „И това оставя вратата отворена за хората да използват теста в услуга на собствените си предубедени предположения относно интелигентността.“

Истинският проблем идва, когато коефициентът на интелигентност е възприет от почитателите на евгениката и американската армия: американските военни прилагат масово тестване на новобранци по време на Първата световна война, за да се определи кой трябва да бъде предложен за обучение като офицер, а след това именно тези тестове са използвани от евгениците, за да конструират грешни твърдения за връзката между интелигентността и расата. В действителност новобранците от американската армия имат най-различен произход и много от тях са скорошни имигранти, на които им липсва формално образование или не знаят английски език.

Но те все още се считат за полезен начин за измерване на общата интелигентност. Един от начините, по който са особено полезни, е защото не са се променили много с течение на времето. Разбира се, направени са някои корекции (повече за това след секунда), но последователността им и системното желание на хората поколение след поколение да подлагат на тях означава, че можем да измерим как ефективността им се променя с времето.

Заличавайки твърдението, че „интелигентността се наследява“, резултатите показват интересно увеличение през 20-ти век, известно като „ефекта на Флин“. Казано просто, IQ точките обикновено се увеличават с около три пункта на десетилетие. Ако имате същия резултат на теста като баща ви или дядо ви, вероятно всъщност сте получили няколко точки повече, но вашият резултат се сравнява с обща по-висока средна стойност.

И така, какво причинява това странно увеличение през годините?

Jim Flynn U of Otago

Джеймс Флин

Ефектът до голяма степен може да се обясни с фактори на околната среда: от подобреното образование и акцента върху него до по-доброто хранене през годините след Първата и Втората световна война. Проблемът е да се разберат всички различни възможни причини, като по-доброто хранене е по-голям фактор, засягащ групите с по-ниски доходи, които също имат по-голяма полза и от подобреното образование през това време (като се има предвид, че са започнали от по-ниска база на интелигентност).

Едно от по-депресиращите обяснения е свързано с оловото. Проучване установява, че оловото, което в продължение на години се съдържа в бензина, причинява спад в нивата на IQ, което води до скок от около 4-5 точки, когато то е намалено и след това премахнато през 80-те години.

Ефектът на Флин, за съжаление, има своите граници и човечеството няма просто да става все по-умно до безкрай. Проучване на норвежки наборници през години, които са подлагани на тестове за интелигентност в продължение на половин век, показва спад в резултатите от средата на 90-те години насам. Австралийски тест върху деца не показва подобрение в IQ резултатите между 1975 и 2003 г. Тестовете в Обединеното кралство показват спад от около 2-6 точки (в зависимост от възрастовата група) между 1980 и 2008 г.

Част от причината може да е по-малкия акцент върху полагането на тези тестове и обучението за тях, както и на промените в социалната класа през този период. Въпреки това Световната здравна организация и екологичният комитет на Форума на международните респираторни дружества също предлагат възможно обяснение за спада: увеличението на замърсяването.

„Замърсяването на въздуха може да увреди развиващия се мозък, което е особено тревожно, тъй като това увреждане може да наруши когнитивната функция за цял живот“, се казва в доклад за замърсяването на въздуха и незаразните заболявания. Освен че се увеличава рискът от деменция, те цитират проучване, проведено в Мексико Сити, което установява, че децата, които живеят в по-замърсени райони, имат по-лоши когнитивни резултати от своите връстници, добавяйки, че „според много проучвания пренаталното и ранното детско излагане на фините прахови частици PM2.5 е свързано със забавено психомоторно развитие и по-нисък детски интелект“.

Добрата новина, казват те, е, че замърсяването на въздуха може да бъде намалено, което ще има почти незабавни ползи за здравето. И една от тях може да бъде връщането на интелигентността (измерена чрез IQ) отново в подем.

 
 
Коментарите са изключени за Ефектът на Флин: Защо коефициентът на интелигентност спада?

Повече информация Виж всички