shareit

Двойка откри пари от ерата на Голямата депресия, докато озеленяваше двора си

| от |

Домовете в САЩ, построени в началото до средата на 20 век, често са принадлежали на поколение хора, които не са обичали много-много да хвърля грешни пари по майстори, а са предпочитали да си направи нещата сами. Това, както можем да видим по многото предавания на тази тема, означава, че не е необичайно млади двойки да си купят стара къща и да намерят нещо странно в нея.

Въпреки това повечето хора не намират пачки с пари, заровени в двора си.

Точно такова нещо обаче се случва с Ричард и Сузан Гилсън, когато озеленяват дома си в Ню Джърси миналия месец.

Докато копае с мини-багер, Ричард Гилсън изравя значително количество някакви отломки около дома на двойката. Както съобщи NJ Advance Media, той първоначално решава, че е изкоренил плевели, които са разпръснати из целия двор, но при по-внимателно разглеждане осъзнава, че всъщност гледа плътно навити ролки пари с диаметър около 5 сантиметра.

„Погледнах ръба, видях зелен оттенък и осъзнах – това са пари!“, казва Гилсън. „Изглеждаха като малки мини-пури, вързани заедно. Но като ги разопаковах, започнах да виждам какво е това.

Първоначално банкнотите са твърде мокри, за да се определи обща стойност, но след като ги оставя да изсъхнат за една нощ, Гилсън успява да преброи 1000 долара – всички в банкноти от 10 и 20 долара, издадени през 1934 г.

Семейство Гилсън купуват дома си на брега на Джърси преди 4 години и постепенно го реновират, включително повдигане на къщата и добавяне на нови основи и пристройка. И докато откриването на парите е вълнуващо само по себе си, то създава и няколко въпроса – главно кой ги е заровил и защо?

В разговор с CBS3, Гилсън излага своя собствена теория. „Или някой по време на Голямата депресия е затворил спестяванията си, защото не е вярвал на банките и институциите, или някой ги е откраднал и се е опитвал да ги скрие.

Няколко дни по-късно Ричард Гилсън и негов приятел работят по полагането на нова пътека, когато се натъкват на втори пакет пари. Наблизо те също намират счупен буркан, в който Гилсън смята, че са били съхранявани вързопите, преди да бъдат заровени. Още по-интересното е, че бурканът е отбелязан на дъното с номер 7.

Част от буркана

Гилсън казва пред NJ Advance Media, че не планира да отваря втория пакет като предпочита да го запази непокътнат като начин за хроника на откритието. „Знам, че това е лудост; може да са още пари“, казва той. „Имам чувството, че искам да мога да кажа: „Ето какво открих.“

Гилсън казва, че историята струва повече за него от евентуалните 2000 долара, които е изровил – въпреки че отбеляза, че може да се почувства различно, ако сумата е по-близо до 40 000 долара.

Новият вързоп

Естествено, откритието предизвиква интерес сред съседите му, много от които се отбиват в къщата, за да видят сами парите.

По-възрастна жена, която живее на няколко врати от него, ги посещава, за да каже, че познава мъж, който е живял преди там.

„Тя казва, че е имало един човек, когото си спомня от младините си, който винаги е имал лопата в ръката си“, казва Гилсън. „Той винаги садеше нещо или заравяше нещо, или копаеше тук и там.“

Гилсън смята, че тя си припомня детски спомени от 40-те или 50-те години на миналия век.

Но сега жена, която твърди, че е внучка на бившия собственик на имота, след като научи за откритието, предложи евентуално обяснение. Тя казва на Гилсън, че семейството на дядо й, както много други, е изпаднало в затруднения през 30-те години на миналия век и е заровило парите за черни дни.

Какъвто и да е случаят, въпреки че потенциално може да има още пари из двора, Гилсън не иска да превръща дома си в място за археологически разкопки, за да ги търси.

„Не се интересувам да ги открия, ако трябва да бъда честен с вас“, казва той. „Просто искам да завърша къщата си.“

 
 
Коментарите са изключени за Двойка откри пари от ерата на Голямата депресия, докато озеленяваше двора си

Повече информация Виж всички