shareit

Диделфис на матката или как една жена може да се роди с две вагини

| от |

В природата можем да открием някои много особени мутации, които със сигурност биха могли да повдигнат много въпроси. Например ще открием, че има хора, които могат да се родят с три крака и два полови органа. Една такава личност е този господин тук. Откриването на подобна аномалия обаче ни кара да се замислим и върху още един феномен – жена с два полови органа. Оказва се, че подобни медицински феномени наистина са налични и нещо повече, според някои издания като ABC, това не е чак толкова голяма рядкост. Медицината дори има и термин за тази идея, в този случай говорим за диделфис на матката. Аномалията не може да бъде открита на време, поради простата причина, че същата се формира преди раждането.

Някои жени, които имат двойна матка – другото име на диделфис на матката, могат да разполагат и с двоен пикочен мехур, двойна уретра и дори анус. Поради факта, че този феномен може да се случи преди раждането, лекарите няма как да се намесят и как да променят аномалията. Всяко едно новородено момиче най-често оформя своята матка от два канала, наричани Мюлерови канали. С течение на времето, те се съединяват и правят един кух орган наречен матка. При диделфис на матката се наблюдава неправилно съединяване и всеки един Мюлеров канал може да се превърне в матка, създавайки две, вместо стандартната една.

При подобно формиране, жената в последствие има шанс да оформи и два отвора към вагината, които се разделят с тънка преградна тъкан. Половите органи в едно бебе започват да се формират между 6-тата и 22-та седмица по време на бременността. Наличието на тази аномалия започва с неуспеха на въпросните канали да се съединят в един общ. Според лекарите, подобни случаи се наблюдават до известна степен и при някои генетични изменения при двамата родители, но в повечето случаи става въпрос за аномалия, отколкото за проблеми или предаване на това състояние от поколение на поколение. Все пак можем да открием, че някои бебета никога не оформят втори бъбрек, други нямат правилно развити полови органи и към този случай се добавя и добре известната мутация на двете матки.

Някои дами дори пишат книги по темата.

За съжаление, противно на очакванията на някои читатели, появата на тази аномалия може да доведе и до проблеми. Понякога една от двете вагини може да се блокира и често да причинява нечовешки болки в таза. В следствие на тази аномалия, някои жени могат да се родят без шийка на матката, могат да страдат от по-малки бъбреци. В редки случаи дори пикочния мехур може да се премести, а при неправилно формиране, пациентката дори може да се роди без полов орган.

Двойната матка обаче често може да остане незабелязана, колкото и странно да звучи, защото много от пациентките разбират това, когато отидат на гинеколог или на ултразвук. Най-честият случай за откриване на това заболяване е обилно кървене, макар и повечето да използват необходимите дамски продукти – често тампонът върши своята работа, но просто е необходим още един. Според различни лекари, обикновено не се налага терапия, ако няма други здравословни проблеми. Жените с този медицински феномен често водят нормален полов живот, раждат здрави деца и се възстановяват напълно от самия процес. Евентуално лекарите препоръчват операция в случай на множество проблеми при бременност, включително загуба на бебето.

Оперативно погледнато, един хирург може да премахне тъканта и да съедини половия орган от два в един, другият вариант е просто да се обединят каналите и пациентката да има една матка, а не очакваните две. Погледнато от практична гледна точка, повечето лекари препоръчват Цезарово сечение, което би помогнало за по-лесното раждане. Този медицински феномен не е чак толкова рядък, както твърдят някои експерти. Една на 200 жени може да бъде родена по този начин, което в груби сметки означава, че около 100 милиона жени живеят напълно нормално. Странното е, че макар и тази аномалия да е известна още от миналия век, светлината на прожекторите се насочва едва в началото на новото хилядолетие.

Жени като Данделина говорят за този феномен от личен опит.

Освен това има и научно обяснение защо повечето гинеколози не могат да го открият. Според тях, след време може да бъде активна само едната вагина в следствие на употреба на необходимите месечни дамски продукти, евентуалния полов контакт и други, което автоматично затваря другата. Тоест едната вагина става доминантна и точно по тази причина ако един гинеколог не обърне внимание, лесно ще пропусне този факт. От друга страна ще открием, че в момента жените с диделфис на матката определено печелят медийното внимание и често са готови да говорят открито, все пак това е нещо, което не може да бъде открито толкова лесно в медийното пространство, макар и от научна гледна точка да съществува открай време.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Диделфис на матката или как една жена може да се роди с две вагини

Повече информация Виж всички