Великите любовни истории: Патрик Суейзи и Лиса Ниеми – в добро и лошо, докато смъртта ги раздели

| от Мая Вуковска |

За кой филм се сещате първо при споменаването на думите “любовен романс”? “Безсъници в Сиатъл”? “Титаник”?  “Тетрадката”? “Как да скъсаш с гаджето за 10 дни”? Аз лично се сещам за “Oт глупав по-глупав”, макар че там става въпрос по-скоро за броманс, а пък мен и никой не ме пита, защото имам малко екстравагантни представи за любовни взаимоотношения. Каквито и да са вашите асоциации обаче, историята, която предстои да прочетете, не отстъпва по нищо на най-известните кинематографични примери за красивa, сърцераздирателна и вдъхновяваща любов между двама души. Даже е по-добра, защото не е режисирана и няма втори дубли. Защото е истинска. Това е гочиво-сладката история на най-сексапилния мъж на планетата за 1991 г. Патрик Суейзи и неговата отдадена, великолепна съпруга, балерината Лиса Ниеми. И отсега предупреждавам – може и да ви трябва пакетче носни кърпички, с които да попивате сълзите си, докато стигнете до края й.

Patrick Swayze

Момиче като никоя друго

Първите спомени на всички киномани за Патрик Суейзи са от музикалния романтичен филм от 1987 г. “Мръсни танци”. Не познавам човек, който да е гледал филма и да не му е настръхвала кожата от осезаемата физическа химия между главните герои – учителя по танци Джони Касъл и тийнейджърката Бейби. Спомням си, че когато филмът излезе по кината и гледахме как Бейби все повече се влюбва не само в танца, но и в своя сценичен партньор, нямаше кой да ни разубеди, че между двамата не се случва същото и в реалността. Това, което не знаехме е, че истинската любовна история за “Джони” е започнала много преди филмът да бъде създаден. Когато се снима “Мръсни танци”, Суейзи е на 34 и отдавна вече е срещнал своята сродна душа.

А това се случва, когато Патрик е на 18, а Лиса – едва на 14. Крехкото като порцеланова статуйка русокосо девойче е най-добрата ученичка в класа по класически балет на майката на Патрик. Тийнейджърът, който също е балетист, не пропуска случай да се заиграе с балерините в школата. И те с радост откликват на ухажванията му, понеже Патрик е не само страшно добър в поддръжките на сцената, но и много красив. Едно момиче обаче се откроява на фона на всички останали. С появата си Лиса направо отвява главата на наперения младеж.

Не, това не е от любов от пръв поглед. Поне не за нея. Първо на първо, Патрик е толкова респектиран от таланта, ума и цялостното поведение на Лиса, че буквално си глътва  граматиката всеки път, когато е покрай нея. И второ на второ, мама Суейзи, водена от женската си интуиция, надушва накъде отиват нещата и отправя една напълно сериозна заплаха към сина си: “Ако размътиш мозъка на това момиче, ще те убия.” Скоро обаче тя разбира, че каквото и да каже и да направи, няма да може да го накара да я забрави. А това е така, защото, според собствените признания на Суейзи, “Лиса беше различна от другите момичета, с които излизах.

В момента, в който почнех да й се слагам и да пускам обичайните си свалячески лафове, тя просто ми обръщаше гръб. Повечето от срещите ни преминаваха в мъчение, понеже ме беше страх да не изръся някоя глупост. На нея не й харесваха повърхностните свалячи, а откровените, приземени хора. Така че в момента, в който й споделих честно какво искам от живота, какви са мечтите ми, изведнъж ме погледна с други очи. Тя беше най-умната жена, която бях срещал, и именно интелигентността й ме привлича към нея с такава сила.”

Ron Galella Archive - File Photos 2009

Момче от чисто злато

Едва след като двамата започват да водят откровени разговори и Патрик разкрива истинското си, уязвимо аз, Лиса разпознава в него човек със златна душа, с когото може да си представи, че ще прекара остатъка от живота си. Женят се през 1975 г.  в същото това студио за танци, в което Лиса е усвоявала азбуката на балетното изкуство. А това няма как да не се възприеме по друг начин освен като прекрасна метафора за общата им страст както един към друг, така и към танца. От този момент нататък двамата са неразделни, още повече че освен всичко друго, имат и еднакви хобита – танцуват заедно, яздят заедно, учат се да пилотират заедно. Обща е и страстта им към животните – в ранчото си в Ню Мексико, което купуват през 1985 г., се грижат за крави и коне, кучета и пауни.

В професионален план Лиса продължава танцовата си кариера, докато Патрик се ориентира към киното. Изпитват финансови затруднения, но всичко се променя в края на 80-те, когато с “Мръсни танци” Патрик най-после прави големия си пробив в киното. Въпреки че филмът е нискобюджетен, приходите от печалбата надхвърлят и най-смелите очаквания на създателите му –  214 млн. долара! Въпреки че ролята на Джони Касъл го изстрелва във висините на холивудската слава, Суейзи си остава все така твърдо стъпил на земята и с двата крака. Той дори отдава успеха си на Лиса, твърдейки, че е “щастливец, задето по онова време имах жена до себе си, която безрезервно вярваше в мен и не би се усъмнила, ако й кажа, аз съм този, който е закачил Луната на небето.” Една от песните, които Суейзи написва за саундтрака на “Мръсни танци” – “She Is Like a Wind” e инспирирана от връзката му с нея. Всеки път когато я пее, независимо от мястото и повода, казва, че я посвещава на Лиса.

 1988 File Photos

Много хубаво не е на хубаво

Бракът на Лиса и Патрик е конкретно доказателство за пророческата проницателност на тази зловеща поговорка. Разбира се, всеки брак си има своите добри и лоши моменти, но в началото на 90-те точно този навлиза в период, белязан с толкова беди, че е невъзможно човек да премине през тях, без те да оставят дълбоки емоционални белези,

Първият удар идва, когато Лиса преживява спонтанен аборт, а това е голям шок за съпрузите, които отдавна се опитват да имат дете. Патрик е съкрушен, защото винаги е знаел, че е роден за да бъде нечий баща. Но сега цялата любов, мъдрост и доброта, които са били готови да дадат на своята рожба, изглеждат пропилени. Това обаче е само началото на цяла една трагична поредица от събития. Скоро след аборта обичният баща на Суейзи умира от инфаркт, а няколко години по-късно си отива и сестра му след инцидентно предозиране с предписани медикаменти.

Неспособен да се справи с цялата тази канара от болка, Патрик започва да пие. Залитането му към чашката  се отразява негативно на актьорската му кариера и постепенно изпада от полезрението на продуцентите и режисьорите. Подмятат му по някоя и друга малка роля, но това изобщо не му помага да се задържи на повърхността. Западащата му кариера дава отражение и върху личния му живот. Все по-често в публичното пространство започват да циркулират слухове за проблеми в брака. На Патрик не му остава друго освен да се вземе в ръце и за целта доброволно влиза в клиника за лечение на зависимости.

Съпрузите са разделени повече от година – време, от което и двамата се нуждаят, за да рестартират живота си.

Patrick Swayze and Wife Lisa Niemi Visit The Nevada Ballet Theatre to Promote Their Movie "One Last Dance"

Битка с невидимия враг

Когато обаче се събират отново, изобщо не си и представят, че животът им е подготвил още тежки изпитания. През 2005 г. Лиса претърпява втори спонтанен аборт, който докарва двойката до пълно отчаяние. За тях това е бил последният опит да имат дете. И сякаш болката от това, че никога няма да изпитат радостта да бъдат родители не е достатъчна, ами и поредната трагедия сполетява семейството. През 2008 г. Суейзи е диагностициран с рак на панкреаса в четвърта фаза. Симптомите са започнали в края на предходната година, но дълго време актьорът се опитва да игнорира болките, които описва като “все едно ти изливат киселина в отворена рана.” Скоро Суейзи започва да губи тегло и за няколко месеца отслабва драстично.

Докторите му казват, че шансовете му да оцелее, са нищожни. Самите те не са в състояние да му помогнат, защото ракът вече се е разпрострял и в други органи. Лошата новина обаче не обезкуражава Патрик и той казва на лекаря си: “Покажи ми врага и ще го победя.” Подлага се на химиотерапия с надеждата, че чудото все пак ще се случи.  През месеците, през които Патрик се бори с рака, двойката се старае да направи времето, което им остава заедно, изпълнено със смисъл и емоция. С церемония в духа на вълшебните приказки съпрузите подновяват брачните си клетви. Патрик се появява като принц на бял кон – символичен жест, с който иска да покаже, че връзката им е все така силна и страстна като в първия миг, в който са се влюбили. Този ден Лиса ще запомни като най-щастливия в целия си живот.

Въпреки болката, която раздира сърцето й като го гледа как страда, но също и заради голямото уважение, което изпитва към съпруга си, Лиса никога не показва и най-малката проява на слабост през тези две години и всеки път, когато я погледне, му казва с увереност в гласа, че всичко ще се оправи. Уви, приказката свършва и то не с “И двамата заживели мирно и честито”, когато  Патрик Суейзи е едва на 57 години.

 Swayze & Wife Attend Oscars

Една звезда грее на небето

След смъртта на обичния актьор на 14 септември 2009 г., хиляди негови фенове се стичат в Холивуд, за да поставят цветя и картички на неговата звезда на “Алеята на славата”. Но, разбира се, един човек е най-силно покрусен от смъртта на Суейзи и това е съпругата, която е споделяла живота си с неговия в продължение на почти четири десетилетия.

Въпреки че се подготвяла психологически в продължение на 22 месеца за неминуемата развръзка, когато краят идва, тя се оказва също толкова уязвима и изплашена, колкото би била, ако смъртта беше дошла внезапно.

Вместо да посипе косата си с пепел и да се остави на страданието Лиса Ниеми за пореден път доказва, че е необикновена и силна жена, успявайки да придаде нов смисъл на живота си. С активната си обществена дейност тя се превръща в посланик на надеждата за всички, страдащи от панкреатичен рак.

Единственото нещо, за което и до ден днешен 65-годишната вдовица съжалява, е че не е повтаряла достатъчно често на съпруга си, че го обича – въпреки че го е казвала всеки път, когато е излизала от стаята – дори само за да си налее чаша вода…

 
 
Коментарите са изключени за Великите любовни истории: Патрик Суейзи и Лиса Ниеми – в добро и лошо, докато смъртта ги раздели

Повече информация Виж всички