shareit

Една странна черта у децата може да е белег на бъдеща психопатията

| от |

Вие сте баща или майка на палав син? Чудили ли сте се някога дали пренебрежението му към вас и другите е нещо повече от детско или тийнейджърско бунтарство? Е, може да сте прави: ново проучване, публикувано в списание Current Biology предполага, че има начин да разберете дали синът ви ще развие психопатични тенденции.

Според това проучване, проведено от Юнивърсити Колидж Лондон, ако синът ви често не се смее, когато другите около него го правят, за него има по-голям риск да стане психопат, когато порасне.

„Не е уместно децата да бъдат обявявани за психопати“, казва в изявление старшият автор Еси Видинг, професор в ЮКЛ. „Въпреки това, ние знаем, че има определени деца, които са изложени на по-висок риск от развитие на психопатия, и проверихме характеристиките, които показват този риск.“

Размерът на извадката за това проучване обаче е изключително малък, така че си се подразбира, че са необходими много повече изследвания по темата. Междувременно това изследване поне дава представа за един слабо разбран феномен.

Един от отличителните белези на психопатията – който може конкретно да се развие само в зряла възраст – е липсата на емпатия (способността да се разбират и споделят емоциите на другите на интуитивно ниво). Емпатията обяснява защо, когато другите около нас плачат, и ние се натъжаваме и може да заплачем; същото важи и за прозяването и, разбира се, за смеха.

За да разбере дали тази липса на емпатия може да бъде открита (или загатната) при млади момчета на възраст от 11 до 16 години, екипът от психолози набра 62 от тях с известно агресивно социално поведение и от ниски до високи безчувствени, неемоционални личностни черти. В допълнение, са използвани 30 нормални момчета като контролна група. Те са съпоставени по когнитивни способности, социално-икономически произход, етническа принадлежност и т.н. (Същото проучване все още не е провеждано върху момичета.)

Докато са свързани към ядрено-магнитен резонанс – апарат, който проследява движението на наситената с кислород кръв в мозъка – на момчетата са пускани аудио клипове на сърдечен смях, заедно с фалшив смях и плач. След това те са помолени да оценят по скала колко силно са почувствали желание да се присъединят към всеки звук.

Както се очаква, момчетата, за които е известно, че са с по-антисоциално поведение и се държат безчувствено, е по-малко вероятно да искат да се присъединят към смеха.

Показателно е, че въпреки че имат сходна мозъчна активност на скенера с останалите момчета – особено що се отнася до слуховата кора, където се обработват звуците – има някои ключови разлики в мозъците на по-малко емпатичните младежи. По-специално, те показват по-малко активност в две части на мозъка, за които се смята, че спомагат за емоционалния резонанс.

Предишни изследвания установяват, че неврологичната връзка в мозъците на тези, които имат висок резултат при психопатичните тестове, е фундаментално различна от тази на другите. Заедно с информацията от новото изследване, това предполага, че въпреки че има някои обществени аспекти на състоянието, то също е и заложено в нервната система до известна степен.

„Момчетата, изложени на риск от психопатия, имат намалени невронни/поведенчески реакции към смях“, заключава проучването. Понастоящем не е известно дали същото се отнася и за момичетата.

Ето един важен момент, който трябва да се отбележи: дори ако детето ви се окаже психопат, това може да не е непременно нещо лошо.

Да, самата психопатия, ако може да се диагностицира, е разстройство на личността, което се характеризира с множество черти, включително, но не само, способност за емоционално откъсване, слабо чувство за самосъхранение, неподчинение на авторитети, липса на страх, недобросъвестност и липса на емпатия.

Разбира се, човек с такива черти може да се окаже доста злонамерен – но може също така да ги използва, за да напредне в кариерата. Много хирурзи, шпиони, журналисти, авантюристи, катерачи, изпълнителни директори и дори астронавти имат психопатични наклонности, което им позволява да се представят по начини, които другите не могат да си представят.

Така че кой знае? Може би вашите деца ще пораснат и ще станат суперзлодеи, или може би просто ще оставят отпечатъка си на Марс.

 
 
Коментарите са изключени за Една странна черта у децата може да е белег на бъдеща психопатията

Повече информация Виж всички