Пиянският бас на пилота Томи Фиц

| от |

Томас Фицпатрик, известен сред приятелите си като Томи Фиц, е роден в квартал Вашингтон Хайтс в Манхатън и въпреки че се мести в Ню Джърси, все още излиза със старите си приятели от квартала. Групата е „луда“, обича да се забавлява и често посещава местните барове…

Късно през нощта (или може би рано сутринта) на 30 септември 1956, докато напускат таверната на улица Свети Николай в Манхатън, за да се приберат по домовете си, Томи се хваща на бас с един от приятелите си, че ще може да се върне обратно в бара от Ню Джърси за нищо и никакви 15 минути. Това, разбира се, е невъзможно с кола. Но идеята на Фиц е друга, мъжът дори не смята да ползва кола. Той отива до Училището по аеронавтика Тетърборо в Ню Джърси и открадва едномоторен самолет. За да не привлече вниманието на органите на реда, той излита без светлини към 3:00 часа сутринта. Според репортажи за случая, първоначалният му план е да приземи самолета в двора на Гимназия Джордж Вашингтон, на няколко пресечки от таверната, но понеже дворът не бил осветен, пияният Томи решава да кацне директно на улицата пред заведението, малко преди кръстовището й с 191 улица като пипа много внимателно, за да не се блъсне в уличните лампи или паркираните коли, или нещо друго.

Да приземиш самолет по средата на улицата в град като Манхатън няма как да остане незабелязано и някой се обажда на полицията. Томи е арестуван и обвинен в кражба в големи размери, но никога не е осъден, защото собственикът на самолета не повдига обвинения, предполагаме защото е намерил цялата ситуация за изключително забавна, а и самолетът му в крайна сметка е абсолютно невредим. Според градските наредби обаче кацането на самолети по улиците е забранено и заради това Фиц трябва да плати глоба от $800, а разрешението му да пилотира е взето за 6 месеца.

Малко над 2 години по-късно, след порядъчно накисване в бар във Вашингтон Хайтс, Томи повтаря емблематичния си подвиг. Този път мотивацията му идва от там, че след като разказва историята за първото си среднощно пилотиране, един от събеседниците на масата изразява съмнение към достоверността на думите му – да се чете като „мисли, че го лъже“.

Честта на Томи не е ей тъй за подхвърляне и към 1:00 часа през нощта на 4 октомври 1958, отново пиян отново се промъква в Училището по аеронавтика Тетърборо в Ню Джърси, където „взима назаем“ самолет и лети обратно към бара.

Този път след като се приземява, той веднага бяга. Полицаите обаче, намирайки отново самолет по средата на улица в Манхатън, се сещат за случая отпреди няколко години (който се случва само на няколко пресечки от сегашното място) и решават да проверят да не би пък господин Томас Фицпатрик да е замесен и тук.

Първоначално, Томи отрича да има каквото и да е общо с този самолет, какъв самолет, но очевидец твърди, че го е видял да слиза от въпросния самолет и да бяга, което в крайна сметка го вдъхновява да си признае.

С вторият инцидент няма милост. Съдията Рубен Леви го удря с цялата сила на закона и му казва: „Ако предния път те бяха осъдили хубаво, сега може би нямаше да се стигне до втори подобен случай“. На което Фиц отговаря: „Беше заради пиенето“. Фиц е на 28 години, когато го осъждат на 6 месеца затвор за транспортиране на крадена вещ.

Встрани от летенето и краткия престой зад решетките, Томи Фиц си има цял един приличен живот. Той служи като морски пехотинец във войната с Корея и дори получава Пурпурно сърце, като преди това се бие и във Втората световна война. Радва се на 51-годишен брак с явно доста разбраната си съпруга Елън, с която имат 3 деца. Когато не е на война, работи като водопроводчик и в крайна сметка доживява зрялата възраст от 79 години, когато умира през 2009.

Освен тези две прекрасни истории, Томи ни оставя и коктейл, кръстен в негова чест „Late Night Flight“ („Късният нощен полет“). Той съдържа:

  • 15 грама Калуа
  • 50 грама водка
  • 15 грама Шамбор
  • 5 къпини
  • 1 яйчен белтък
  • Обикновен сироп на вкус

Идеята е да се създаде напитка, която изглежда като нощното небе над Ню Йорк. Калуата се сипва първа за основа в чаша за коктейли. В шейкър се смесват къпините, Шамборът и 2/3 от водката заедно с лед след което се изсипват внимателно като нов слой небе над Калуата. Отново в шейкър се смесват белтъка, сиропа и останалата 1/3 от водката, без лед. Тази беличка пухкава смес се слага най-отгоре, за да представя облаците, през които Фицпатрик е летял. Консумирайте с удоволствие и мярка.

 
 
Коментарите са изключени за Пиянският бас на пилота Томи Фиц

Повече информация Виж всички