shareit

Откриха 500-годишни тела под кръчма в Ирландия

| от |

Години наред младите хора се стичат в кръчмата на Нанси Спейн в Корк, Ирландия, на улица Барак Стрийт 48, за да пият и да слушат музика. Но те не знаят, че се веселят върху скелети. Когато кръчмата е разрушена през 2021 г., археолозите се натъкват на костите на шестима мъже, които са срещнали края си по особено агресивен начин преди 500 години.

„Беше много вълнуващо да открия костите“, казва Дейвид Мърфи, старши археолог от компанията а професионални археологични услуги John Cronin and Associates, който пръв ги забелязва, пред Irish Examiner. „Такова нещо не се случва всеки ден и човек иска да е сигурен, че следва правилните процедури.“

Мърфи и други археолози за първи път се натъкват на останките по време на разрушаването на кръчмата през октомври 2021 г. Когато ги забелязват, веднага уведомяват властите, но бързо става ясно, че погребаните под бара на Нанси Спейн, са починали преди много, много време.

„Мястото е част от предградията на средновековния Корк и така е в зона с археологически потенциал“, каза още Мърфи пред Irish Examiner.

Според The ​​Journal, радиовъглеродното датиране разкрива, че мъжете са починали между 1447 и 1636 г. Всички те са били между 18 и 25 години към момента на смъртта си и изглежда, че всеки от тях е срещнал „насилствен и ужасен край“.

Телата, казва остеоархеологът Ниам Дейли пред Irish Examiner, не са положени да почиват по „почтителен начин“. По-скоро мъжете са вързани и след това хвърлени в масов гроб, където са погребани „от главата до петите“.

„Всъщност е очевидно, че и четиримата са били погребани по начин, който предполага, че ръцете и/или китките са били вързани зад гърба им“, казва Дейли, „и е вероятно стъпалата и/или глезените им също да са били вързани.“

Въпреки това, археолозите не са напълно сигурни как тези мъже са загинали. The Irish Examiner отбелязва, че те изглежда са били здрави – като изключим някаква плака по зъбите – към момента на смъртта си.

Всъщност екипът не намира доказателства за травми по костите им, което предполага, че не са обесени, простреляни със стрели, посечени с брадви, ножове или мечове, или застреляни с пистолет.

И така, как са умрели тогава – и защо? Археолозите имат някои теории. Според The ​​Journal редица исторически събития са се случили в Ирландия между 1447 и 1636 г., които биха могли да обяснят кончината им.

Вестникът пише, че те биха могли да загинат по време на Първото въстание на Дезмънд (1569 – 1573), Второто въстание на Дезмънд (1579 – 1583), Деветгодишната война (1593 – 1603) или по време на бунт в Корк през 1603 г. след смъртта на кралица Елизабет I.

„Надяваме се, че продължаващите работи след разкопките ще осигурят по-голяма яснота и точност на датата на погребение на разкритите лица“, се казва в изявление на Общинския съвет на Корк, както съобщава The Journal. Тогава може да е по-лесно смъртта на мъжете да се приведе в съответствие с някое от историческите събития.

Но скелетите на шестимата мъже не са единственото нещо, което археолозите откриват под кръчмата.

Според Irish Examiner и The Journal, те също откриват и доказателства за голям ров, който датира от 11 или 12 век, период, когато потомците на местните ирландци и викингите започват да разработват града. Градският археолог Сиара Брет нарича това откритие „много значимо“.

„Този ​​район е част от предградията на средновековния град и следователно е от важен историческо и археологическо значение“, казва тя пред Irish Examiner. „Ровът, който е изключително голям по размер, не е бил известна преди разкопките.“

Мърфи добавя, че канавката може да предложи още и нови улики за ранното развитие на самия Корк.

„Наличието на този отбранителен ров, на около 300 метра нагоре и на югозапад от приетата зона на заселване, може да предполага, че селището е било по-обширно, отколкото се смяташе досега“, казва той, отбелязвайки, че може да е и с чисто отбранителен характер и отделен от първоначалното селище.

Що се отнася до телата, намерени под кръчмата на Нанси Спейн, археолозите казват, че разследването продължава и се надяват да научат повече за живота и смъртта на погребаните там мъже.

„Историята няма да свърши тук“, казва Дейли пред Irish Examiner. „С напредъка на технологиите костите могат да бъдат подложени на по-нататъшно изследване и анализ с помощта на нови техники в бъдеще и кой знае какво могат да открием.“

 
 
Коментарите са изключени за Откриха 500-годишни тела под кръчма в Ирландия

Повече информация Виж всички