shareit

Линда Лий Кадуел – жената до Брус Лий и естественото продължение на легендата

| от |

Едва ли има човек, който да не е чувал името Брус Лий. Един от легендарните майстори на бойното изкуство, както и известна кино личност, може да се похвали с редица успехи. Пристигайки в САЩ, бъдещият актьор заявява, че е разочарован от представата на американците относно бойното изкуство кунг-фу. Точно по тази причина възнамерява да внесе малко светлина и да покаже истинските традиции. След няколко опита за участие и бързо развитие на азиатското кино, звездата умира внезапно, оставяйки вдовица и две деца.

Линда Лий Кадуел се оказва дамата, която ще възпита семейство и ще трябва да пази историята за съпруга и сина си. Нейната визитка не може да се смята за особено скромна. Дамата е отдадена съпруга, любяща майка и човек, който не спира да трупа нови знания. Последното, с което може да бъде свързана е: съпругата на Брус Лий. Това ще е особено трудна задача, защото Линда се оказва един от най-големите филантропи в САЩ.

Премеждията, които ѝ предстоят, не могат да я пречупят. Вдовицата пише няколко книги, включително и историята на Брус Лий от гледна точка на това, че тя е една от най-близките му, а след това адаптира и още една история за него. И до днес феновете на Брус я боготворят по една много особена причина – тя създава точно това, което всички фенове искат да получат, а историята и до днес продължава да се търси с огромно внимание.

gettyimages-166458584-594x594

И макар именно Брус Лий да подканя феновете си да се молят за силите, с които да се справят с трудния живот, а не да търсят лесния и Линда прави точно това. Линда Лий Кадуел е момиче, което се ражда в заможно семейство. Израства във Вашингтон, а родителите ѝ имат шведски, ирландски и английски корени. В гимназия Гарфийдл може да се запознае с хора от цял свят, които винаги пристигат, за да вдъхновяват учениците. Един ден прагът е прекрачен и от Брус Лий, който показва една по-сериозна демонстрация по бойни изкуства. Преди Холивуд да започне да се интересува от бойни изкуства и да започне да партнира с кината в Хонконг, Лий изобретява специално бойно изкуство Джет Кюн До – съчетание между Винг Чун и специално разработена от него философия за каляването на ума.

Бойната демонстрация впечатлява Линда. След като се дипломира, тя се включва в движението. По това време се записва и в университета във Вашингтон. Именно там Брус вече преподава. Необходимо е малко време и двамата започват да споделят едни и същи чувства, които по-късно ще прераснат в нещо повече. В годината, в която Брус участва в шампионата по карате в Лонг Бийч, боецът ще побърза да удари коляно и да предложи брак на своята партньорка. Оставайки верни на философията, двамата не се впускат в пищни церемонии, предпочитат да поканят няколко човека, но така и не канят фотограф, защото вярват, че връзката им няма да бъде смятана за нещо положително и по-скоро ще навреди на имиджа на Линда.

gettyimages-166762562-594x594

Малко след това Линда разбира, че е бременна. Лий изкарва прехраната си като учител по бойни изкуства и разполага със собствена зала в Сиатъл. Съпругата се отдава на домакинската работа, а бащата вече работи върху своето Тао на Джет Кюн До. Влиянието на азиатския актьор и майстор на бойните изкуства се оказва с доста почитатели, сред които дори Стийв Маккуин. През 1965 г. се ражда и Брендън. Фамилията се мести за пореден път, този път избират Лос Анджелис през 1969 г. Там се ражда Шанън.

Под ръководството на Брус, двете деца започват да изучават бойни изкуства. В този момент животът не се движи особено добре. Нито едно студио не желае да наеме азиатец за главна роля във филм, но междувременно в Китай ситуацията не се променя. Фамилията заминава за Хонконг, следвайки стъпките на Брус към киното. Трудно е за всички да свикнат с новата култура, но след като любовта ги запазва толкова дълго време, връщането назад не е опция. Медиите също не губят време и започват да пускат най-различни заглавия, включително и това, че най-вероятно Брус е плейбой с мания към жените, а неговата съпруга няма нито право на глас, нито влияние.

Години по-късно Линда ще проговори и ще заяви, че за 9 години брак, тя самата никога не се е чувствала пренебрегната, обидена или разочарована. Г-н Лий се оказва перфектен партньор, който намира време за всичко от работа до гледането на деца. След като филмът „The Big Boss“ става хит и обикаля света, през 1971 г. фамилията се завръща обратно в САЩ. Само две години по-късно Брус ще почине внезапно на 32-годишна възраст.

gettyimages-98158632-594x594

Така и не успява да види успеха си, но оставя наследство в лицето на децата си, както и на съпругата, която боготворял. За пореден път се появява и ново предизвикателство. Няма вестник и телевизия, която да не се опитва да намери под вола – теле. Всички смятат, че Брус е бил убит, получил е жесток сърдечен удар и редица други абсурди.

Една от най-жестоките градски легенди е, че Лий е починал в апартамента на друга жена – актриса, с която работил професионално. Линда няма друг избор, изключва телевизора, спира абонамента си към всички вестници, отказва да дава интервюта, не вдига телефона и започва да пише историята на Брус Лий. Само няколко години по-късно, споделяйки всичко, което помни от обичания майстор на бойните изкуства, книгата се превръща в бестселър. През 1988 г. Линда се омъжва за втори път, изборът ѝ е Том Блийкър.

Двамата не успяват да се справят много добре и само след 2 години ще се разведат. През 1991 г. ще се омъжи за трети път за Брус Кардуел, с когото заживяват в Южна Калифорния. Брендън Лий, който много добре помни баща си, мечтае за холивудска кариера. Заклева се, че ще изпълни мечтата на баща си и ще се снима в американска продукция. Избира винаги филми, в които бойните му умения ще бъдат използвани.

Един ден се запознава със Стан Лий. Представя се идеята за филма Шанг-Чи, както и възможността на Брендън да се снима в продукцията. Единственият проблем е, че актьорът все още не подизира каква сила може да имат комиксите днес. В миналото те са се смятали за детински и не толкова престижни, следователно Лий младши отказва това предложение и решава да се снима в „Гарванът“. Най-вероятно запознатите знаят, че това е ролята, която коства живота му. При една от всички каскади, в които трябва да се стреля с огнестрелно оръжие, Брендън е прострелян с истински куршум.

През март 1993 г. е закаран по спешност в болницата, но издъхва от раните си. За втори път Линда трябва да приеме жестоките факти, синът ѝ също е станал жертва на снимачната площадка, но този път по още по-жесток начин. Брус се е опитвал да докаже своите качества и до някаква степен именно стресът се отразява на здравето му, синът обаче е прострелян многократно.

Разгневената майка води дела срещу 14-те души, които не спазват протокола и променят практиката за безопасност при употреба на огнестрелни оръжия. В делото става ясно, че екипът, след като изчерпва своите халосни патрони, започва да модифицира бойни патрони, вместо да отиде до магазина, за да купи ново количество. Когато делото приключва, режисьорите задават един последен въпрос: може ли да довършим филма и да го пуснем? Линда се съгласява, Брендън е мечтаел за същото, както и нейният бивш съпруг, следователно няма смисъл да се спира тази мечта. Единственото, което майката съобщава по-късно е, че е благодарна само за едно – възможността Брендън да поживее достатъчно и да преследва мечтите си.

gettyimages-98158619-594x594 (1)

Що се отнася до фактите дали наистина времето лекува всичко – Линда признава, че е свикнала с този факт, не може да промени нищо. Дамата осъзнава, че е изгубила много и ѝ остава само едно – да намери някакво решение и занимание, с което да се опита да продължи напред. Проверява какви изпити ѝ остават, дипломира се и започва да работи в детска градина. Често цитира покойния си съпруг: „Адаптирай това, което е полезно, изхвърли всичко ненужно, добавяй само това, което е уникално твое.“

През 2002 г. заедно с дъщеря си Шанън, основават фондация „Брус Лий“. Въпросната се занимава с разпространението на философията, както и познанията в бойните изкуства на бившето величие. Веднъж след като се пенсионира, бившата жена решава да направи още нещо – адаптира философията на Брус и я довършва, а след това я издава. Делото на един от най-интересните кадри на Холивуд, макар и именно там да има значително по-скромно участие.

 
 
Коментарите са изключени за Линда Лий Кадуел – жената до Брус Лий и естественото продължение на легендата

Повече информация Виж всички