shareit

Кой е папа Франциск?

| от |

Хорхе Марио Берголио става папа Франциск на 13 март 2013 г., когато бе обявен за 266-ия папа на Римокатолическата църква. Берголио, първият на този пост от Америките, взима своето папско име от Свети Франциск от Асизи. Преди да бъде избран, той служи като архиепископ на Буенос Айрес от 1998 до 2013 г., като кардинал на Римокатолическата църква на Аржентина от 2001 до 2013 г. и като президент на Епископската конференция на Аржентина от 2005 г. до 2011 г.

Обявен за Личност на годината от списание Time през 2013 г., папа Франциск започва мандат, характерен със смирение и открита подкрепа към бедните и маргинализираните хора по света и участва активно в различни области на политическата дипломация и защита на околната среда.

Philip Fruytiers - St. Francis of Assisi

Свети Франциск от Асизи

Ранен живот и образование

Берголио е роден в Буенос Айрес, Аржентина, на 17 декември 1936 г. в семейството на италиански имигранти. Като млад претърпява операция за отстраняване на част от белите му дробове поради сериозна инфекция. Завършва техническо училище като химичен техник след което започва обучение в епархийската семинария на Вила Девото. През март 1958 г. постъпва в послушничеството в Обществото на Исус.

Берголио преподава литература и психология в Колежа Непорочно зачатие в Санта Фе през 1964 и 1965 г. и също така преподава същите предмети в Колежа Салваторе в Буенос Айрес през 1966 г. Учи теология и получава диплома от Колежа Сан Хосе от 1967 до 1970 г. и завършва докторската си дисертация по теология във Фрайбург, Германия, през 1986 г.

Хорхе Марио Берголио (четвъртото момче отляво на третия ред отгоре надолу) на 12 години, Салезиански колеж (ок. 1948–1949 г.)

Свещеничеството

Ръкоположен за свещеник през декември 1969 г., Берголио започва да служи като йезуитски провинциал на Аржентина през 1973 г. Той казва, че първоначално майка му не е подкрепяла неговото решение, въпреки факта, че е била ревностна католичка. Когато е ръкоположен обаче, тя приема призванието му и в края на церемонията иска неговата благословия. По-късно се завръща в своята алма матер, колежа Сан Хосе, където служи като ректор (1980-86), както и като професор по теология.

На 20 май 1992 г. Берголио е обявен за титулярен епископ на Аука и помощен епископ на Буенос Айрес. През февруари 1998 г. вече става архиепископ на Буенос Айрес, наследявайки Антонио Куарачино. Три години по-късно, през февруари 2001 г., е издигнат в кардинал от папа Йоан Павел II, наречен кардинал-свещеник на Свети Роберт Белармино. През 2005 г. той е назначен за президент на Епископската конференция на Аржентина, като служи на тази позиция до 2011 г.

След смъртта на папа Йоан Павел II през април 2005 г. Берголио получава второто място по брой гласове в папския конклав през 2005 г., когато Папа Бенедикт XVI (Йозеф Рацингер) бе избран за приемник на папа Йоан Павел.

Кардинал Хорхе Берголио

Папство

На 13 март 2013 г., на 76-годишна възраст, Берголио е обявен за 266-ия папа на Римокатолическата църква – ставайки първият човек от двата континента Америка, първият неевропеец и първият йезуитски свещеник, който получава този пост. Преди папския конклав през 2013 г. папа Франциск е служил едновременно като архиепископ и кардинал повече от 12 години.

Тонът на неговото папство е установен много преди издигането му до най-високата позиция в църквата. Но когато е назначен на поста, медиите бързо подхващат истории за неговото смирение. Разпространяват се новини за факта, че се връща в пансиона, където е бил отседнал, за да плати лично сметката си, вместо да изпрати някои от помощниците си, и е избрал да живее в обикновен двустаен апартамент, а не в луксозните папски квартири в апостолическия дворец на Ватикана. Избирайки този по-прост бит, папа Франциск нарушава традиция, поддържана от папите повече от век.

В обръщение пред тълпа от десетки хиляди на площад Свети Петър във Ватикана в Рим, след избора му от конклава, папа Франциск заявява: „Както знаете, задължението на конклава е да назначи епископ на Рим… Струва ми се, че моите братя кардинали са избрали един, който идва отдалече… Ето ме. Бих искал да ви благодаря за прегръдката ви.“

След като е обявен новият папа през 2013 г., президентът на САЩ Барак Обама излиза с изявление: „Като първият папа от Америка, изборът му също говори за силата и жизнеността на един регион, който все повече оформя нашия свят, и заедно с милиони испаноамериканци, тези от нас в Съединените щати споделят радостта от този исторически ден.“

След не много дълго на поста, папа Франциск започва да предлага по-нюансирани възгледи и тълкувания по ключови социални въпроси, по които църквата иначе има ясно изразени доктринални възгледи. „Кой съм аз, за да съдя?“ казва той по отношение на хомосексуалността, например.

Франциск посещава фавела в Бразилия по време на Световния ден на младежта през 2013 г.

Първо международно посещение

Папа Франциск прави първото си международно посещение на 22 юли 2013 г., когато пристига на международното летище Галеао-Антонио Карлос Жобим в Рио де Жанейро, Бразилия. На церемония там той е поздравен от бразилския президент Дилма Русеф и по-късно излиза на разходка в центъра на Рио, за да бъде „близо до хората“.

Докато е в Рио, папа Франциск присъства на честването на Световния ден на младежта. Повече от три милиона души идват на заключителната му литургия на събитието. Докато пътува обратно към Рим Франциск изненадва пътуващите с него репортери по отношение на привидно откритата му позиция спрямо гей католиците. Според The New York Times той казва на пресата: „Ако някой е гей и търси Господ и има добра воля, кой съм аз, за да съдя?“ Забележките му са отразени и от няколко гей и лесбийски групи като приветствен жест от страна на Римокатолическата църква.

 
 
Коментарите са изключени за Кой е папа Франциск?

Повече информация Виж всички