Животът и смъртта на д-р Джордж Тилър, който беше убит, защото отказа да затвори клиниката си за аборти

| от |

До 2009 г., след повече от 40 години медицинска практика, д-р Джордж Тилър вече си е изградил репутация в цяла Америка. Той е директор на една от едва трите клиники за аборти в Съединените щати, които предоставят на жени манипулацията в късен термин.

Но така става и мишена за активисти.

В продължение на десетилетия онези, които не са съгласни с процедурите, предоставяни от него, се опитват да затворят клиниката му по всякакви възможни начини. След редица неуспехи обаче някои протестиращи прибягват и до насилие, за да изпълнят тази цел: Тилър преживя най-малко две атаки срещу живота си… преди в крайна сметка да бъде убит.

На 31 май 2009 г. Скот Родър застрелва Джордж Тилър в главата, докато лекарят раздава брошури преди стандартната за САЩ църковната служба в неделя сутрин.

Както животът, така и смъртта на Тилър изобилстват от противоречия. В продължение на повече от 30 години той се сблъсква с постоянна опозиция срещу работата си, а убийството му предизвиква национален дебат. Но докторът казва, че всичко, което някога е искал, е да помага на жените.

Ето неговата история; преценете сами.

Как д-р Джордж Тилър става мишена на активисти против абортите

Джордж Тилър е роден в Уичита, Канзас на 8 август 1941 г. Според Embryo Project Encyclopedia той следва стъпките на баща си и посещава медицинско училище към Медицинския факултет на Университета в Канзас. След това стажува във Военноморската болница на САЩ в Пендълтън, Калифорния, преди да започне работа като хирург.

За разлика от баща си, който е виден общопрактикуващ лекар, Тилър планира да стане дерматолог. Но след като родителите му загиват в самолетна катастрофа през 1970 г., той започна да изпитва немалък натиск да поеме семейната практика.

Докато работи в клиниката на баща си, той чува история за местна жена, която почива при нелегален аборт – процедура, която баща му можеше безопасно да извърши в кабинета си – и тази историята го убеждава, че трябва все пак да поеме семейната практика и да се съсредоточи върху грижата за жените вместо върху дерматологията.

И след няколко години, Джордж Тилър открива клиниката за здравни грижи за жените в Уичита през 1975 г. и бързо става мишена на организациите, подкрепящи правото на живот . Тилър осигурява аборти в късен термин в много специфични случаи: когато една жена открие, че плодът има тежки или фатални дефекти или ако двама лекари потвърдят, че животът й ще бъде е застрашен от бременността или раждането.

Въпреки че Канзаската коалиция за живот провежда ежедневно бдение пред сградата, където практикува, през последните пет години от стажа на Тилър, той се сблъска с насилие още от самото начало на практиката си. През юни 1986 г. по клиниката са хвърлени запалителна бомба. Той успя да се възстанови от щетите, но бързо идват и други атаки.

На 9 август 1993 г. Шели Шанън, екстремистка против абортите, прострелва Тилър пет пъти, докато той седи в паркираната си кола. Тя е осъдена на 11 години за опит за убийство и допълнителни 20 години за връзката й с атаки срещу други клиники за аборти.

Според Kansas City Star, Шанън пише в писмо до дъщеря си: „Не отричам, че съм застрелял Тилър. Но отричам това да е грешно. Това е най-святото и най-праведното нещо, което някога съм правила. Не съжалявам.“

Anti-abortion protest, 1986

Протестиращи срещу абортите (несвързани с Тилър), 1986 г.

Нарастващите протести срещу д-р Тилър

През 1991 г. клон на организацията Operation Rescue премества централата си от Калифорния в Уичита – специално за да се насочи към клиниката на Тилър. Те се преименуват на Operation Rescue West и действарт под ръководството на вицепрезидента Шерил Съленгер.

Аклтивстите от организацията започват своята работа срещу клиниката скоро след като тя се премества в района с акция, която наричат „Лятото на милостта“. През този период те протестират пред всички клиники за аборти в града, но фокусират най-голямо внимание върху тази на Тилър.

Бойното поле в Уичита в крайна сметка привлича вниманието на водещия Бил О’Райли, който често води кампания срещу Тилър в своето шоу по Fox News. През 2006 г., според Murderpedia, той твърди, че разполага с информация, която доказва, че лекарят е извършвал аборти в късен термин, за да коригира „временната депресия“, защото е бил „дивак на свобода, които убива бебета наляво и надясно.“

Практиката на Тилър отново влезе в националните медии през 2007 г., когато са му повдигнати обвинения в 19 престъпления, след като е заподозрян, че се е консултирал с лекари, с които е финансово свързан, по случаи на аборт. Законът на Канзас изисква лекарите, които консултират за и против аборта, да не са свързани по никакъв начин с лекаря, който извършва аборта.

Две години по-късно Тилър е признат за невинен по всички обвинения, но кампанията срещу него продължи онлайн. Според Лигата за борба с клеветата, Скот Рьодер публикува този коментар на уебсайта на Operation Rescue през 2007 г.: „Тилър е концентрационният лагер „Менгеле“ на нашето време и трябва да бъде спрян, преди той и онези, които го защитават, да осквернят нацията ни пред Бог.“

Коментарът е маркиран и докладван, но Рьодер планира да действа според убежденията си, тъй като е обсебен от клиниката и Джордж Тилър.

George Tiller Vigil Boston MA

Бруталното убийство на доктора

Манията на Скот Рьодер по Джордж Тилър продължава по време на процеса срещу лекаря и достигна своя връх през 2009 г. Рьодер отдавна е свързан с екстремистки групи и вярва, че е част от армия, която трябва да спре хора като Тилър. Когато лекарят е признат за невинен през 2009 г., Рьодер е в съдебната зала и след присъдата той вярва, че съдебната система е провалила жените, за които Тилър се грижи.

На 31 май 2009 г. Рьодер решава да продължи коментара си в интернет. Предишния ден той се опитва да залепи ключалките на вратите на клиниката. Но когато планът му не проработва, той взема още по-драстични мерки. Същата неделна сутрин Тилър стои на входа на църква, която посещава, както прави всяка седмица, за да раздава църковни брошури, докато паството изпълва пейките.

Рьодер пристига с колата си при църквата, отива до вратата и прострелва Джордж Тилър отстрани в главата.

Той е арестуван и обвинен в убийство първа степен и в нападение с утежняващи вината обстоятелства.

След 40-минутно съвещание съдебните заседатели го намират за виновен и по трите обвинения и той получава доживотен затвор без право на замяна до излежаване на 50 години. През 2016 г. присъдата му е сменена на доживотен живот с възможност за предсрочно освобождаване след преразглеждане на държавните закони.

* * *

След смъртта на Тилър, Operation Rescue West осъжда насилието и отрича Рьодер някога да е бил член на тяхната организация. Разследващите обаче откриват номера на мобилния телефон на Шерил Съленгер в колата на Рьодер и тя по-късно признава, че му е предоставила датите и часовете на съдебните заседания на Тилър.

Бил О’Райли също отрича шоуто му да е фактор за смъртта на доктора. Едни от първите му публични думи за трагедията са: „Когато чух за убийството на Тилър, знаех, че привържениците на абортите и противниците на Fox News ще се опитат да ни обвинят за престъплението.“

Днес д-р Джордж Тилър продължава да бъде поляризираща фигура и неговата памет като доктор, занимаващ се с аборти, продължава да се появява в дебатите за телесната автономия днес. Но мотото му – „Доверете се на жените“ – все още служи като обединителни думи за активистите за правата на жените в цялата страна.

 
 
Коментарите са изключени за Животът и смъртта на д-р Джордж Тилър, който беше убит, защото отказа да затвори клиниката си за аборти

Повече информация Виж всички