Защо хората в интернет ядат бучки масло

| от |

В интернет има нова диетична мода и тя, разбира се, е потресающа… Хората ядат сурово масло директно – без да го готвят, без да го смесват, без нищо; просто директно (или успоредно с някакво друго ядене, но все пак). Привържениците на тази безумна практика твърдят, че то има всякакви ползи за здравето – но нека да разгледаме това твърдение, както и цялата тази тенденция отблизо.

Кратка история на съвременната консумация на масло

Нека уточним едно: не сме дошли да плюем по маслото. Разтопено върху филийка или пържеща се пържола, или в крема на тортата – има малко ястия, които не могат да бъдат подобрени с масло.

Но това, че то прави чудеса като съставка, не означава, че е добра идея да се яде директно като ябълка.

Имало е време, когато маслото се е смятало за бич за западната диета. От средата на 20-ти век наситените мазнини са обществен враг номер едно за загрижените за здравето си потребители и много хора преминават към алтернативи като маргарина. Тези алтернативи обаче са с високо съдържание на трансмазнини – частично хидрогенирани масла – и нови изследвания показват, че те могат да имат вреден ефект върху сърдечносъдовото и метаболитното ни здраве.

Различните държави по света започват да предприемат мерки за забрана на изкуствените трансмазнини, а паралелно с това се появяват и изследвания, които показват, че маслото може би не е всъщност толкова вредно. Така потребителите започват да се отказват от нискомаслените алтернативи на млечни продукти, които често са с по-високо съдържание на други съставки като захар, в полза на доброто, старо масло, пълномасленото мляко и пълномаслените кисели млека.

Но…

Защо хората ядат сурово масло?

Малко е трудно да се премине от филия с мед и масло към директно ядене на масло, потопено в сос рагу, но точно това прави TikTokker buttergirll в това си видео.

@butterrgirll I won’t tell y’all no wrong!!!!! #TreatiestCupContest #buttergirl #fypシ #weirdfoodcombos #fyp #viralvideo #viraltiktok #trending #viral #fypシ゚viral ♬ original sound – Cece

Това е само един от многото видеоклипове на момичето, в които тя яде масло с различни добавки и които са допринесли за 1,4-милионната ѝ последователи в платформата. И buttergirll далеч не е сама – такива клипове събират гледания във всички големи социални мрежи.

Не всички изказват смели твърдения за предполагаемите ползи за здравето от този навик – някои (колкото и да е трудно да се повярва) просто се наслаждават на вкуса. Но има и такива, които вярват, че консумирането на сурово масло е път към по-добро здраве.

Например, друг тиктокър твърди, че изяжда по една бучка масло на ден и че просто се чувства по-добре така.

Мазнините са съществена част от здравословното хранене – да. От една страна, някои витамини като A, D и E могат да се усвоят правилно само с помощта на мазнини.

Но все пак трябва да се прави разлика между наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини. Препоръчително е наситените като маслото да се консумират в умерени количества и по възможност да се заменят с ненаситени – това е един от принципите зад подкрепената от науката средиземноморска диета, например.

Привържениците на кето диетата също често са големи почитатели на маслото. От няколко години насам кето диетата е сред най-популярните в сферата на уелнес, като мнозина казват, че нисковъглехидратният начин на хранене им е помогнал да отслабнат и да поддържат форма. Но както често се случва, научните данни за нея са противоречиви.

Друг план с ниско съдържание на въглехидрати, който придобива все по-голяма популярност, е месоядната диета, която вероятно е още по-строга по отношение на въглехидратите и ограничава последователите си само до продукти от животински произход. Маслото е сред фаворитите на тази група, въпреки че хората изглежда имат силни мнения за това кой точно вид масло е най-добър, като често се смята, че произведеното маслото от мляко от животни, хранени с трева, е най-добро заради предполагаемото му по-високо хранително съдържание.

Друго твърдение е, че то може да подобри здравето на храносмилателната система. Маслото е богато на късоверижна мастна киселина, наречена бутират, която според някои проучвания води до подобрения при състояния като синдром на раздразнените черва, както и до противовъзпалителен ефект, който може да е от полза за хората с болестта на Крон.

Тези проучвания обаче разглеждат само чистия бутират сам по себе си – те не хранят хора с големи количества масло и не проверяват как това влияе на здравето им. Много от пациентите със синдрома на раздразненото черво например съобщават, че храните с високо съдържание на мазнини са отключващ фактор за симптомите им. Със сигурност няма категорични научни доказателства, че консумацията на сурово масло може да насърчи по-здравословното храносмилане.

Stick-of-butter-salted

Колко масло можем да ядем?

Както при много други модни тенденции, свързани с храната, и тук няма универсален подход. Всеки човек има различни калорийни нужди в зависимост от начина си на живот; различни предпочитания, когато става въпрос за консумация на животински продукти; и различни хранителни чувствителности или отключващи фактори, които може да се наложи да вземе предвид.

Маслото със сигурност може да бъде част от здравословен хранителен режим. Вече знаем много повече за ползите от консумацията на пълномаслени млечни продукти в сравнение с нискомаслените им алтернативи, но има голяма разлика между това да намажете маслото върху филия и да го хапете директно от пакета.

Наситените мазнини вече не са диетичният демон, който бяха някога, но това не означава, че нямат никакъв негатив. Експертите все пак са съгласни, че сърдечносъдовата ви система ще ви благодари, ако оставите тези продукти да играят по-скоро поддържаща роля в ежедневната ви диета.

 
 
Коментарите са изключени за Защо хората в интернет ядат бучки масло

Повече информация Виж всички