Вредна ли е синята светлина от електронните ни устройства?

| от |

Синята светлина е с дължина на вълната между 380 и 500 нанометра и съставлява около 1/3 от светлината, която можем да видим.

Въпреки че много хора са чували за нея в контекста на цифровите устройства, всъщност по-голямата част от излагането ни на синя светлина идва от Слънцето – екраните на компютри и телефони ни дават много малко в сравнение със звездата.

Два от основните начини, по които тази светлина е потенциално вредна, са увреждането на очите и възпрепятстването на добрия сън.

Доколко тези твърдения са верни?

Едно от основните изследвания, които се изтъкват в медиите, е статия от 2018 г. на изследователи от университета в Толедо. „Синята светлина от екраните на телефоните ускорява слепотата“ беше заглавието на статията в Guardian за проучването, една от многото… Но тя изобщо не описва какво показва изследването.

В него екипът разглежда как ретиналът, светлопоглъщащо съединение в окото, реагира на излагането на синя светлина и установява, че в изследваните клетки има увреждане на клетъчните мембрани.

Но въпреки че ретиналът присъства в човешкото око, резултатите от изследването не могат да се приложат към нас, защото не са имитирани условията на истинско живо човешко око; всички тествани клетъчни линии, с изключение на една, са от други части на тялото, които не са изложени на синя светлина… Ретиналът също така не докосва клетъчната мембрана на клетките, които действително се намират в човешките очи.

В друго проучване са тествани клетки, които се намират в ретината – частта от окото, която усеща светлината и я преобразува в електрически сигнали, които се интерпретират от мозъка. Изследователите установяват, че два часа след излагането на синя светлина тези клетки са имат сериозни увреждания на ДНК, което ги е накарало да умрат.

Има обаче уловка – изследването е проведено с клетки на плъхове. Това не само означава, че резултатите не могат непременно да бъдат пренесени върху хора, но и че изследването е проведено ин витро (което от латински значи „в стъкло“), което означава, че не може да се каже толкова много за това как биха реагирали и живите плъхове.

Напрежение

Ако някога сте попадали на реклама за очила с филтър за синя светлина, които да слагате, когато използвате устройства, вероятно сте чували твърденията, че те могат да помогнат за намаляване на напрежението в очите – което предполага, че напрежението в очите се причинява от синята светлина. За това обаче няма солидни доказателства.

В преглед от 2023 г. например са разгледани 17 клинични изпитвания, които сравняват ефектите на лещите с филтър спрямо лещите без върху очите, и е установено, че първите „може да не отслабват симптомите на напрежение на очите при използване на компютър, в краткосрочен период, в сравнение с лещите без филтриране на синята светлина“.

Според Американската академия по офталмология основната причина за напрежението след използване на цифрови устройства е, че не мигаме достатъчно, докато ги ползваме.

Сън

Разговорите за синята светлина често включват и ефекта, който тя може да окаже върху съня ни, често с предупреждението, че заради това не трябва да използваме устройствата си толкова близо до времето за лягане. Доколко обаче тези твърдения са верни?

Отговорът е малко смесен, най-вече защото областта се нуждае от много повече изследвания. Прегледът на 36 проучвания установи, че половината от тях показват, че излагането на синя светлина намалява умората и ефикасността на съня, но времето, необходимо за заспиване, както и неговото качество и продължителност, изглежда не са повлияни.

Проучване, публикувано в края на миналата година, излага хората на различни видове светлина – приглушена синя, жълта и бяла – и установява, че няма убедителни доказателства за разлики между тях по отношение на влиянието върху сънливостта, действителния сън или циркадния ритъм на организма.

Въпреки това условията на изследването не са точно като реалния живот.

„В това проучване излагането на светлина е било специално разработено… за да се избегне задействането на светлочувствителната клетка в окото, за която се знае, че отговаря за нулирането на циркадния ритъм, което не съответства на условията на осветление в реалния свят“, казва д-р Александър Соломон, хирургичен невроофталмолог, който не е участвал в проучването.

„Тази клетка е чувствителна към синята светлина, така че твърдението, че синята светлина не играе толкова голяма роля, е невярно. Просто се казва, че ярката жълта светлина може да повлияе на нещата толкова, колкото и приглушената синя светлина.“

* * *

Понастоящем доказателствата за това, че синята светлина е вредна за нас, просто не са налице, особено когато става въпрос за увреждане на очите ни. Влиянието ѝ върху съня ни може да е малко по-спорно, но пак няма достатъчно доказателства, които да ви накарат да отидете и да похарчите куп пари за очила за синя светлина.

Ако ви се струва, че устройствата ви държат будни, има няколко много по-евтини решения – включете ги в нощен режим или просто се опитайте да ги използвате по-малко преди лягане.

 
 
Коментарите са изключени за Вредна ли е синята светлина от електронните ни устройства?

Повече информация Виж всички