shareit

Трагичната история на героя Том Бърнет и четвъртия самолет на 11 септември

| от |

Том Бърнет обича игрите, колкото и книгите, и често се шегува, че е един от последните живи ренесансови мъже. Той е начетен любител на историята, който обаче не може да се отърси от някакво необяснимо чувство на обреченост, което започва да го тормози през 2001 г. След като споделя за него със съпругата си, той се качва на полет 93 на United Airlines… Полет за Сан Франциско, който е отвлечен 46 минути след излитане.

Четирима терористи от Ал Кайда, въоръжени с ножове, пистолети и бомба, пренасочват полета към Вашингтон, окръг Колумбия, за да се разбият или в сградата на Капитолия, или в Белия дом. На борда Бърнет все още не знае, но два други самолета вече бяха ударили Световния търговски център.

Пътниците на полет 93 научават за атаките от 11 септември в Ню Йорк едва когато членове на техните семейства им се обаждат в паника. Съпругата на Том, бившата стюардеса Дийна Бърнет, гледа събитията по телевизията у дома, когато той й се обажда. Тя го призова да запази мълчание и да остане на мястото си.

Бившият куотърбек от колежа обаче не би си и помислил за такова нещо и вместо това кара спътниците си и спортисти Марк Бингам, Тод Биймър и Джереми Глик да си върнат контрола над самолета. Полет 93 се разбива в Шанксвил, Пенсилвания, в 10:03 сутринта, убивайки всички на борда, но историята на Бърнет не е забравена.

Flight93Engine

Очарованият американски живот на Том Бърнет

Томас Бърнет е роден на 29 май 1963 г. в Блумингтън, Минесота. Той и сестрите му Марта и Мери Маргарет са отгледани от любящи родители, Бевърли и Томас Бърнет-Старши. Той е обещаващ ученик в основното училище Риджвю и средното училище Олсън, но се изявява най-силно в гимназията Томас Джеферсън, където става титулярен куотърбек и извежда отбора Джагуарс до държавните финали още в първата си година там.

След като завършва с отличие през 1981 г., е приет в университета Сейнт Джон, където продължава да играе футбол, докато контузия през втората му година не го принуждава да поеме по различен път.

Бърнет се прехвърля в Училището по мениджмънт Карлсън към Университета на Минесота, за да учи бизнес. Там става президент на своето братство Alpha Kappa Psi и завършва с бакалавърска степен по финанси, която подкрепя и с магистратура по бизнес администрация в университета Пепърдайн – планирайки да се пенсионира на 40 години.

Той е на 26, когато среща Дийна Бейли в Атланта, Джорджия, и на 30, когато се женят през април 1992 г. Двойката се мести в Сан Рамон, Калифорния, където създават семейство с три дъщери: Халей Елизабет, Анна Клеър и Мадисън Маргарет.

Бърнет държи в офиса си бюстове на фигури като Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн и Уинстън Чърчил. Той планира да влезе в политиката след като се пенсионира и споделя интересите си с неговия племенник Девин О’Брайън.

Когато започва да изпитва безпокойството, за което споменахме, през 2001 г., се опитва да се съсредоточи върху семейството си – което те никога няма да забравят.

„Той беше човек, който приема сериозно вярата си и гражданството си“, казва О’Брайън. „Имаше ценности и система от вярвания, които вървят заедно с тези идеи. Служба и лидерство – тези неща бяха истински за него. Това са уроците, които той се опита да ми предаде, когато ходехме заедно на лов.“

Отвличането на полет 93 на United Airlines

Том Бърнет се развива чудесно в края на миналото хилядолетие. Той става вицепрезидент по продажбите и маркетинга в компанията за медицински изделия Thoratec през 1996 г., само за да стане след това и старши вицепрезидент на фирмата през 1999 г.

Но, когато приключва бизнес пътуване през есента на 2001 г., трябва да се прибере у дома – на злощастната дата септември 11.

Том се качва навреме на полет 93 на United Airlines на международното летище Нюарк, но полетът за Сан Франциско в 8 сутринта е отложен поради задръстване на пистата. Самолетът излита в 8:42 сутринта със 7 членове на екипажа и 37 пътници – включително похитителите Ахмед ал-Нами, Саид ал-Гамди, Ахмад ал-Хазнауи и Зиад Джара

На четвъртия ред в първа класа Бърнет няма представа, че полет 11 на American Airlines се е ударил в Северната кула на Световния търговски център в 8:46 сутринта или пък, че полет 175 на United Airlines се е разбил в Южната кула в 9:03 сутринта, когато похитителите на неговия собствен самолет нахлуват в пилотската кабина около 9:28.

Той се обажда на жена си: „Да, да, само слушай“, казва, прекъсвайки я. „Нашият самолет е отвлечен. Полет 93 на United от Нюарк до Сан Франциско. Във въздуха сме. Похитителите вече са наръгали с нож човек, един от тях има пистолет, казват ни, че на борда има бомба, моля, обади се на властите.“

По време на второто си обаждане в 9:34 ч. той казва на жена си, че не е успял да съживи намушкана жертва. Дийна Бърнет го информира, че и двата Световни търговски центъра са били ударени от самолети. Когато разбира, че е на борда на самоубийствена мисия, съпругата му го чува да говори с пътниците, преди да затвори.“

Когато Бърнет се обажда на жена си за трети път в 9:45 сутринта, тя решава, че той е оцелял сблъсъка в Пентагона 8 минути по-рано (но това е полет 77 на American Airlines). Бърнет предава тази новина на спътниците Бингам, Биймър и Глик и казва на жена си: „Направихме група. Не се притеснявайте.“

Бърнет пита за децата си по време на това последно обаждане и е щастлив да чуе, че не са наясно с положението му и спокойно закусват. Той казва на жена си, че заедно с други пътници ще щурмуват пилотската кабина, когато самолетът лети над безопасен район. Когато тя го призова да изчака властите, той казва последните си думи пред нея.

„Не можем да чакаме властите. Все пак не знам какво могат да направят. Зависи от нас. Мисля, че можем да се справим… Моли се, Дийна, само се моли… Не се притеснявай, ние ще направим нещо.“

Flight93Crash

Споменът за Томас Бърнет

Бунтът на групата започва в 9:57 сутринта. Според доклада на комисията от 11 септември, Бърнет и другите пътници са само на секунди от осуетяването на похитителите, когато самолетът се разбива в поле в Шанксвил, Пенсилвания, в 10:03 сутринта. Всичките 44 души на борда загиват мигновено.

Полет 93 е на 20 минути от столицата, когато се разбива. 11 септември продължава да е позорна дата в американската история, както и продължилата десетилетия война срещу тероризма, която я последва.

Бърнет е погребан в националното гробище Форт Снелинг в Минесота на 24 май 2002 г., но неговата смелост, вяра и издръжливост продължават да живят години наред.

Джеферсън Джагуарс, съзтезател по американски футбол, облича фланелката с номера на Том три дни след смъртта му, а през март 2002 г. улица е преименувана на негово име, както и местната пощам, а на 11 септември 2002 г. е издигнат и Мемориалът на Том в Mall of America.

 
 
Коментарите са изключени за Трагичната история на героя Том Бърнет и четвъртия самолет на 11 септември

Повече информация Виж всички