shareit

Скептик предлага на гадатели един милион долара награда, ако демонстрират таланта си пред него

| от |

Вярвате ли в гадателите, които поглеждат във вашето кафе и знаят какво ви очаква в близко и далечно бъдеще? Обръщате ли внимание на гадателите с 15-20 импулса в секунда, които практически ви таксуват като за обаждане до Кувейт, но твърдят, че могат да предскажат бъдещето, тогава този материал е за вас.

Повече от десет години имаше един човек, който се смяташе за завършен враг на всички видове магьосници – Джеймс Ранди. Той беше готов да плати 1 милион долара на всеки магьосник, който може да покаже своите паранормални способности, заставайки в контролирана научна среда. 79-годишният зевзек нямаше нищо против да остави тази награда и да напомня за себе си във всеки един момент, когато на небосклона се появи нов фалшив герой. И сме сигурни, че броят на шарлатаните е бил голям, особено след като повечето винаги са твърдели, че имат умения и знания и са готови да предложат услугите си срещу няколкостотин долара.

Ранди хвърля тази ръкавица и по още една причина – просто не може да гони всеки луд човечец, който твърди, че може да лети, вдигайки ръце и избирайки посока. С такива казуси има около два шкафа с документи и твърдения и още около 300 обвинения, че екипът му не е разгледал всеки един случай.

Самото предизвикателство за гадатели започва своето съществуване през 1964 г. след като е погнусен от най-различни фалшиви медиуми и гадатели, използвайки най-елементарни трикове, за да хвърлят малко надежда срещу долари. Ранди не обича тези методи и точно по тази причина се стреми да ги изобличи. И понеже няма много време и вече е изморен от обиколката на света, шарлатаните трябва да похарчат своите пари, за да пътуват и след това да си тръгнат с награда от 1 милион долара. Интересното е, че до днес никой не е успял да грабне големият приз.

В началото ще открием, че Ранди предлага 1000 долара от своите собствени пари на всеки, който може да прочете мислите му, да огъне лъжица с мисълта в контролирана среда и някакви други популярни магии. След това добавя около 10 хиляди долара и отново няма мераклии, които да се включат. За съжаление още тогава става ясно, че просто няма достатъчно пари, за да стигне до милион, но през 1996 г. открива спонсор, който с удоволствие допълва фонда до милион долара. Днес самият фонд продължава да съществува във Флорида и има малка част от хора, които се опитват да спечелят наградата, но без никакъв успех.

Как да станете милионер, ако може да хвърлите един пасианс и да познаете какво ще се случи в Белия дом, акциите на Тесла или някакво друго феноменално събитие? На първо място трябва да подадете молба с нотариално заверена стойност, да се съгласите с тестовия протокол на фондацията, а след това да преминете няколко задължителни теста от независими местни детективи. Ако сте съгласни с всички тези стъпки, остава само да повторите вашите умения пред самия Ранди и след това сте първия шарлат… гадател с 1 милион долара.

За цели 10 години няма нито един мераклия, който да премине задължителните тестове. Последният опит беше направен в Стокхолм през октомври, когато шведски медиум на име Карина Ландин се опита да идентифицира полът на авторите на 20 дневника, само като докосва техните корици. За съжаление се оказа, че може да познае само 12, но за успех се твърдеше, че официалната цифра трябва да е поне 16. Комисията разглежда още веднъж опита, защото се смята, че някои от дневниците са много по-стари, отколкото са описани в самия изпит.

Предишният тест е дело на хавайски екстрасенс на име Ачау Нгуен, който пътува до Лос Анджелис, за да демонстрира своята сила – да чува мислите на човек, който се намира в друга стая. Под вниманието на инспектори и камера, Нгуен тегли 20 карти от тесте с 30 и се опитва да познае думите, които са написани на всяка една от тях. Един етаж под него се намира неговият тестов обект, който е написал думите на картите и знае много добре какво е написано на всяка една от тях. Ачау не познава нито една от картите.

И говорим за много сериозни изпитания, след като малцина успяват да стигнат до този елемент и да повярват, че са на път да спечелят някаква награда. Такъв е случаят с мъж от Невада, който сменя името си на пророк Яхвен и това е неговото истинско и официално име. Той твърди, че трябва да получи наградата, след като успее да извика два космически кораба на паркинг в Лас Вегас. Преговорите се провалят, когато със себе си води няколко въоръжени охранителя и започва да твърди, че някой влияе негативно на неговите умения.

Друг магьосник твърде, че има устройство, с което може да усеща напрежението в яйцето, преди да бъде пуснато в гореща вода, но преди изобщо да се стигне до експеримент, господинът се отказва да показва таланта си. Учените искали да използват чук и да проверят дали яйцето отново ще има високо ниво на стрес, а и така щели да докажат, че уредът не засича пара, както се очаква да го прави.

Има и много други откачени моменти, когато организацията трябва да избере дали наистина трябва да инвестира време в поредната научна лудост или просто да пропусне това изпитание. При някои хора има и проява на психически проблеми, следователно отново попадаме в спектъра на проблемите. И селекцията става наистина трудна, но за сметка на това се радваме на много оригинални идеи.

Кандидатите не спират да изумяват и така стигаме до жена от Сан Франциско, чиято супер сила е да докаже на учените, че не е човек. Преди да побързате със забавните и хапливи коментари, че е достоен кандидат за наградата, нека побързаме с още подробности. Експертите не разбират как ще се случи точно това и са готови да приемат предизвикателството. Единственият проблем е, че докато се очаква истинската самоличност на жената, тя не идва на самото изпитание и заявява, че са въведени Секретните служби.

И докато мнозина биха заявили, че това е пълна гавра с хората, които може да имат психологични проблеми, фондацията трябва да се отнася много сериозно към всеки кандидат.

Интересно е, че повечето кандидати трябва да се похвалят и с други специални умения и да представят някакъв медиен профил, който вече е изграден в миналото. Никой не иска да се занимава с неизвестни хора, които са сигурни, че звездите им го говорят. Преди да се състезават за наградата, те трябва да покажат и уменията си.

Има и още една подробност, Ранди смята да разследва всеки един популярен гадател и майстор, който чете мисли, а след това да започне да води и дела срещу тях. Всяка година се избират между 6 и 8 от най-активните гадатели, които се опитват да печелят пари по измамен начин, а след това ги търсят, за да спечелят наградата или да се подготвят за следващото изпитание в съдебната зала.

И тук идва един от големите въпроси, ако всичко е истинско и възможно, тогава защо никой не иска да вземе наградата и защо винаги отказва да демонстрира таланта си? Нима това е толкова трудно или всички гадатели са милиардери и един милион няма да има нужда от такава награда?

 
 
Коментарите са изключени за Скептик предлага на гадатели един милион долара награда, ако демонстрират таланта си пред него

Повече информация Виж всички