shareit

Операцията Червено куче – когато расисти решиха да превземат остров Доминика

| от |

Ню Орлиънс е необичайно спокоен и сух през нощта на 27 април 1981 г. Въпреки мекия ветрец, който разбърква вечерния въздух, в рада назрява политическа буря. На доковете на Кресент Сити малка група от бели расисти, въоръжени до зъби, се подготвяр да пресекат Мексиканския залив. Наемниците от операцията Червено куче се събират там, където Мисисипи се среща с Персийския залив, в очакване да отплават към зелените брегове на Карибите. Тяхната цел: да създадат своя собствена бяла етнодържава.

Американските и канадските наемници са смес от членове на KKK, неонацисти и други националисти, решени да утвърдят своето самопровъзгласено превъзходство и да спечелят състояние от това. Операция Червено куче има за цел да свали правителството на Доминика и да установи бял хедонистичен остров, с малко помощ от един от бившите местни лидери.

Техната мисия е наречена „Залива на прасетата“ от медиите по Операция в Залива на прасетата – опит за десант с помощта на кубински имигранти, организиран от американското правителство с цел сваляне на Фидел Кастро от власт.

Attack near Playa Giron. April 19, 1961. - panoramio

Операция в Залива на прасетата

В сюжетът на операция Червено куче за свалянето на Доминика участва каймакът на американските и канадските бели расисти – дори известният член на KKK Дейвид Дюк е замесен и изиграва ключова роля при представянето на няколко от ключовите играчи. Л. Матюс младши и Джеймс Уайт, расисти от американския юг, влагат 57 000 долара, а в замяна са им обещани акции в бъдеща компания, която ще управлява казината на острова, публичните домове и различни други развратни бизнеси. Компанията по план ще се казва Nortic Enterprises.

Стивън Дон Блек, империъл уизард от KKK, и Джо Даниел Хокинс, друг член на клана, планират операцията. Майкъл Пердю, наемник и член на KKK от Тексас, е назначен да ръководи инвазията. Именно той решава крайната цел да е Доминика.

Може би най-интересният от групата е Патрик Р. Джон – чернокож бивш министър-председател на Доминика. Той е отстранен от управлението и отчаяно се опитва да се върне на власт, дори ако това означава да предаде страната си на расисти. Джон е подтикван от лична жажда за мъст – да изгони политическия си враг, приятелката на американците Мери Юджиния Чарлз, наричана „Желязната дама на Карибите“.

Операцията Червено куче първоначално е замислена да завладее Доминика, просто като тактическа позиция за организиране на преврат срещу комунистическия остров Гренада. След още планиране обаче бунтовниците решават вместо това да превземат страната и да създадат казина, публични домове, барове, нарко мрежа, както и други доходоносни бизнеси, за да привлекат туристи и по този начин да създадат своя развратна райска градина, управлявана от бели.

Но операция Червено куче беше мъртва, преди още да е започнала, тъй като някой издава инвазията.

Първо, ветеринарният лекар от Виетнам Майк Хауъл, който има лодката, която наемниците се опитаха да наемат, се усъмнява, когато Пердю му казва, че организират скрит преврат за ЦРУ. Той смята, че това звучи малко вероятно и предупреждава федералните агенти на Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия за плана.

Друга подсказка идва от Доминика. Затворен войник моли полицая, който наблюдава килията му, да предаде бележка на един от другите заговорници. Бележката съдържа ключови подробности за заговора и довежда директно до ареста на Патрик Р. Джон.

Лодката на оперативните служители на Червеното куче е спряна преди дори да напуснат водите на Ню Орлиънс. Лъч светлина прорязва тъмнината на Луизиана и силен глас казва: „Заобиколени сте от SWAT екип. Няма да отидете в Доминика, а в затвора.“

Въпреки че са въоръжени, участниците в операцията решават да се предадат без бой. Всъщност към този момент трима от 13-те членове на всъщност са агенти под прикритие. По време на предишна среща за операцията, един от агентите посочва паралелите между операция Червено куче и неуспешната операция Залива на прасетата. Така се ражда прякорът на мисията.

Повечето замесени, включително Майкъл Пердю, са признати за виновни в конспирация и нарушаване на Закона за неутралитет на САЩ, опитвайки се да свалят чуждо правителство. Пердю посочва хора от консервативната партия, твърдейки, че знаят всичко за нашествието им. Бившият губернатор на Тексас Джон Конали, както и политикът Рон Пол, за малко да бъдат призовани пред съда във връзка със заговора, но съдията решава, че те нямат връзка с операция Червено куче.

Стивън Дон Блек излежава 3 години в затвора и след това създава неонацисткия уебсайт Stormfront. Патрик Р. Джон е осъден на 12 години затвор за заговор за сваляне на правителството, но е оправдан за държавна измяна. В крайна сметка той служи само 5 години.

По-късно Патрик Р. Джон става футболен администратор като е замесен в скандала с изборите за ФИФА през 2010-те.

Въпреки зашеметяващия провал на операцията, тя вдъхновява продължение през 1986 г. Друг набор от самоназвани наемници прави план за свалянето на правителството на Суринам. Нашествениците са облечени в бизнес облекло, но бяха снабдени със същия вид огнева мощ като предишните нашественици.

Подобно на операция Червено куче, този втори опит за нашествие се проваля, преди дори да започне.

 
 
Коментарите са изключени за Операцията Червено куче – когато расисти решиха да превземат остров Доминика

Повече информация Виж всички