Опасно ли е да си задържаме кихането?

| от |

Да, за малцина „късметлии“ има рискове – от разкъсване на дихателната тръба до издуване на лицето. За щастие, към момента клишето с изскачането на очите е все още само троп от филмите.

Сезонът на сенната хрема е тежък за хората с алергии. Очите сълзят, гърлото гъделичка и просто не можете да спрете да кихате. Такива симптоми съвсем скоро се появяват при мъж, докато шофира – решавайки, че е по-добре да се сдържи, за да не причини някоя катастрофа, той си стиска носа и си затваря устата… Но това му решение води до много неприятен страничен ефект.

Малко по-късно шофьорът започнал да усеща силна болка във врата и получил оток. Когато пристигнал в спешното отделение, във врата му се чувало пукане, известно като крепитус, а рентгеновата снимка показва хирургичен емфизем – травматично нараняване, при което въздухът изтича под кожата. Причината? Смята се, че това е първият известен случай на такова разкъсване, причинено от задържане на кихавица.

Друг случай на крепитус след задържане на кихането се случва на 34-годишен мъж, който скоро след това започва да изпитва болки при преглъщане, а гласа му се променил. Лекарите успели да чуят знака на Хамън – звук, който се появява, когато сърцето бие срещу тъкан, изпълнена с въздух. Впоследствие те назначават сканиране, което показва, че мъжът е разкъсал задната част на врата си.

„Спирането на кихането чрез блокиране на ноздрите и устата е опасна маневра и трябва да се избягва“, пишат авторите за казуса. „Тя може да доведе до множество усложнения като пневмомедиастинум, перфорация на мембраната на тъпанчетатая и дори мозъчна аневризма.“

Задържането може също така да влоши вече съществуващи наранявания, като например в случая на 38-годишен мъж, който се опитва да задържи кихането така, че да се подуе само дясната му буза. Оказало се обаче, че човекът се разхождал с недиагностицирана фрактура на десния горночелюстен синус, която причинява подкожен емфизем на лицето…

Тези случаи са редки, но показват, че едно такова въздържане може да причини серозни вреди. Може би не е изненадващо, че то може да бъде опасно, като се има предвид, че скоростта на изтласкания въздух от тялото може да стигне скорост до 56 км/ч.

 
 
Коментарите са изключени за Опасно ли е да си задържаме кихането?

Повече информация Виж всички