Кратка история на хамбургера

| от |

Затворете очи и си представете хамбургер. Без значение дали във въображението ви той е със салата и домати или с кетчуп, или пък без, сигурно е, че включва хлебчето. Без него остава само кюфтето, което някога е било известно като хамбургерска пържола (или хамбургска пържола).

Ако някога сте се чудили кой е измислил първия хамбургер, не сте сами. По-долу ще откриете и още интересни подробности за историята на тази любима храна.

От хамбургската наденица до хамбургската пържола

Как точно ядене, кръстено на германски град, се е превърнало в една от любимите американски храни, е загадка, обвита в мистерия.

Най-ранното споменаване на предшественика на хамбургера се появява в английска готварска книга от 1763 г. В „Изкуството на простото и лесно готвене, “ Хана Глас обяснява как се прави хамбургер. Рецептата казва да се смесят смляно говеждо месо, сусам, подправки, вино и ром и да напълни сместа в черва, които след това да се опушат и изсушат. С изключение на тези последни стъпки по превръщането му в наденица, каймата плюс сланина и подправки може да се счита за хамбургска пържола, която се определя като ястие от осолено и пушено мляно говеждо месо.

За първи път хамбургската пържола се появява около 70-те години на XIX век в ресторантите. В менюто на ресторант Клипър в Сан Франциско от 1871-1884 г. е посочена цена на хамбургския стек от говеждо месо от 10 цента – същата като тази на задушено овнешко месо, дреболии или сьомга. Бифтекът от филето е струвал 20 цента.

Каква е разликата между хамбургска пържола и хамбургер

Съвсем просто, хамбургерът е сандвич с питка вместо хляб, докато хамбургската пържола е самостоятелно ястие (въпреки че често се е сервирала с хляб отстрани.) Но кой превръща хамбургската пържола в „хамбургер“, като я поставя в питка? Ами можем да открием много претенденти. Според Библиотеката на Конгреса Луис Лънч Уагътн в Ню Хейвън, Кънектикът, сервира първите хамбургери през 1895 г. Но техните сандвичи са били сервирани между филийки хляб. Което е близко, но не и автентично.

Има и още кандидати: през 1891 г. The Boston Globe публикува реклама на месарски магазин, който предлага готварска книга с рецепта за „хамбургер върху препечен хляб“. През август 1893 г. в Reno Gazette-Journal се появява реклама за сандвичи с хамбургерска пържола в местен салон, в която дори се хвали, че те могат да „запълнят празен стомах и да заситят дори самия Сатана“.

Според една често цитирана история Флетчър Дейвис, готвач от малкото градче Атина, Тексас, популяризира сандвича на Световното изложение в Сейнт Луис през 1904 г. В книгата на Джош Озерски „История на хамбургера“ обаче авторът твърди, че Франк Х. Толбърт, покойният колумнист на Dallas Morning News, си е измислил тази история.

Кой е измислил съвременния хамбургер?

Много е вероятно хамбургерите да са се появили по естествен път в ресторантите, където в края на XIX в. са сервирали хамбургска пържола с хляб.

Но през 1916 г. готвачът Уолтър Андерсън от Уичита, Канзас, разработва плътна кифла с хрупкава коричка, която може да издържи и на най-сочния хамбургер. Така че, поне засега, Андерсън – основателят на „Уайт Касъл“, първата верига за бързо хранене със модерни хамбургери в САЩ – носи титлата изобретател на съвременния хамбургер.

 
 
Коментарите са изключени за Кратка история на хамбургера

Повече информация Виж всички