Коя е последната жертва на 11 септември – убийството, за което никой нямаше отговор

| от |

11 септември 2001 г. е дата, която със сигурност говори само за едно – твърде много конспирации и въпросителни, за които САЩ така и не говори. В една малко по-специфична картина относно тероризмът, влиянието на изтока върху запада и още много други. За мнозина тази идея е малко фантастична, особено след като през годините излизат най-интересни теории, които спокойно могат да открият поддръжници и дори някаква форма на доказателства.

Знаете ли коя е последната жертва на 11 септември? Това е полският имигрант Хенрик Сивяк. Той е убит при стрелба в Бруклин, а неговият убиец никога не е открит. Повече от 2000 души умират във времето, когато пада Световният търговски център през 2001 г. и мнозина скърбят за загубите, но точно тази жертва е повдигнала много вежди, поради простата причина, че Сивяк умира в Бруклин. По това време цялата полиция и армия се занимава с терористичния акт и се опитва да помогне на колкото се може повече хора.

Светът е погълнат от останките на двата гиганта в Ню Йорк, които поставят под въпрос за първи път сигурността на САЩ, последните трепети са по време на американската революция. С получаването на сигнала за извършеното престъпление, полицията не може да реагира. До днес никой няма представа кой точно е извършителят, мотивите също са неизвестни, но Сивяк остава в историята като последната жертва на 11 септември 2001 г. Той е роден през 1955 г. в Краков, Полша. Изключително запален по науката, но така и не успява да влезе в университет, като най-доброто, което семейството му може да предложи, това е техникум. След като го завършва, става инспектор в полските железници, но по стечение на обстоятелствата успява да се ожени за жена на име Ева, която работи в научните среди и заедно с нея имат две деца.

През 2000 г. Сивяк е уволнен от своята позиция, а икономиката в страната ще отбележи ново дъно. По това време повече от 15% от населението остава без работа, а нуждата от такава поставя цялото семейство под риск. Решава с последните си пари да замине за Ню Йорк и да изпълни прословутата американска мечта, като именно там ще открие и необходимият финансов ресурс. За съжаление има проблеми с изучаването на английския, но пък има познанията, за да започне да работи по различни строителни площадки и след като има работа, семейството може да живее нормално. Отива да живее в Куинс при сестра си Лучана, която е в САЩ от около 6 години. Всеки месец Сивяк изпраща половината от своите 1000 долара за семейството си и продължава да живее, стискайки всички дупки  на колана. На сутринта на 11 септември, полякът работи на строителна площадка в Манхатън.

Той е човекът, който вижда как един от самолетите се разбива в първата кула, но се притеснява, че няма как да спре работа и продължава да извършва своите обичайни занимания, малко след това бригадирите го освобождават, защото е опасно да продължи работа на площадката. Прибирайки се обратно, решава да си опита късмета другаде и да поработи вечерта като чистач. Неговата съпруга е провела телефонен разговор, преди да замине за нощната смяна, когато тя го съветва да си остане у дома, защото в момента Ню Йорк е много опасно място. Но мъжът иска да запълни времето си и да изкара колкото се може повече пари, за да помага на децата си. Излиза със своето любимо камуфлажно яке и се отправя към малко магазинче, което трябва да изчисти, така и не успява да се върне обратно у дома. Преди да тръгне към магазина, той пита своята хазяйка за посоката, двамата разглеждат с подробности картата и тя прави една фатална грешка за имигранта.

Тя показва Албъни Авеню, а той самият трябвало да отиде на 1 Албъни Авеню на ъгъла с Бедфорд, което е около 4-5 километра по-далече. Сивяк излиза от метрото към 11 часа вечерта с написан грешен адрес и върви твърде далече от своята дестинация, където привлича и вниманието на грешните хора. Според семейството, той е станал жертва на хора, които по това време вярвали, че може да е някаква заплаха и от напрежение за предишните терористични атаки, просто решили да го елиминират. Според детектив Майк Прате, най-вероятно Сивяк е влязъл в грешната част на града. На въпросната локация се смята, че често се злоупотребява с наркотици. Според полицията, малко преди полунощ, полякът е бил нападнат от група по-агресивни хора, които са повярвали, че евентуално може да бъде заплаха за тях.

Прострелян е само един път в гърдите, като куршумът пробива белия му дроб. Умира, докато се опитва да позвъни на един от домофоните на близката сграда, за да потърси помощ. По това време няма телефони, няма и камери, които да помогнат за документиране на случилото се. По това време полицията може да разчита само на очевидци, ако същите все пак решат да съдействат на властта, а в този квартал никой не знаел какво се случва. На 11 септември 2021 г. ще се отбележат 20 години от гибелта на поредния гастарбайтер, който се опитва да осигури по-добър живот на своето семейство. Единственото, което се знае за този момент, освен терористичният акт, това е, че вечерта е застрелян един имигрант.

Някои хора си спомнят, че виждат един странен човек с голяма торба на гърба си, който търси посока, но никой не го виждал като заплаха, поне не и тези хора, които се опитвали да му отговорят или да му посочат къде трябва да отиде. Около 6-8 изстрела са били чути по това време, но никой не можел да даде повече информация. Смята се, че понеже Сивяк не е можел да разбере какво се случва и да говори свободно английски, е станал жертва на обир, който продължава да се развива във възможно най-грешната посока. Полицията предлага награда от близо 10 000 долара за информация по случая, докато друга организация добавя още 2000 долара, но на този етап няма отговор. Това, което има да каже съпругата е нещо доста по-интересно:

„Представете си, че един американец е убит в Полша. Нито един камък няма да остане необърнат, преди да бъде открит извършителят, нито една дупка няма да остане неразровена, но там не е така.“

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Коя е последната жертва на 11 септември – убийството, за което никой нямаше отговор

Повече информация Виж всички