Коя е най-богатата страна в света? Зависи…

| от |

Въпросът коя е най-богатата държава е като въпроса коя е най-доброто ядене за вечеря: звучи като разумен въпрос, докато не се опитате да отговорите – и тогава разбирате, че контекстът е доста важен.

Разбира се, обикновено си мислим, че знаем какво означава: коя държава, като събереш общите ѝ активи и извадиш пасивите, има най-голямото число, което остава накрая… Това определено е един от начините за измерване – но далеч не е единственият метод.

Най-богата държава по общо богатство на домакинствата

Нека да разгледаме този показател като начало: общата нетна стойност на активите на дадена държава минус общата стойност на нейните пасиви. По този критерий вероятно няма да се изненадате да научите, че наградата отива в САЩ с общо богатство от почти 140 трилиона долара, според доклад на UBS през 2023 г.

Това е повече от 150% от цифрата на втората в списъка държава, Китай, която разполага само с 84 трилиона долара. Това е повече дори от целия европейски континент…

Най-богатата държава по средностатистическо богатство на глава от населението

Фактът, че една държава оглавява международните финансови класации, не означава, че тя е рай за гражданите ѝ. Погледът към средното богатство на глава от населението – т.е. средния размер на богатството, притежавано от всеки отделен човек в страната – показва съвсем различна история, като първото място се заема от Швейцария.

Гражданите на тази малка страна притежават средно малко над 685 000 долара на човек – доста повече от 551 000 долара, притежавани от „средния“ американец. В зависимост от източниците, които разглеждате, има и друга страна, която бие добрите стари САЩ: според експертите от Statista Люксембург може да се похвали със средно почти 586 000 долара.

Най-богатата държава по средно богатство на глава от населението

Тук се има предвид друго – размерът на богатството, притежавано от всеки, който се намира точно по средата на класацията по богатство в страната. Този теоретичен човек има точно толкова хора в страната, които са по-богати от него, колкото по-бедни от него – и така, за разлика от средностатистическото богатство, цифрата е по-малко вероятно да бъде изкривена от няколко ултрабогати хора на върха.

По този показател САЩ дори не влизат в топ 10 – в Доклада за световното богатство са поставени на 13-то място. Начело на списъка е Белгия, чийто среден гражданин притежава малко под 250 000 долара; следваща в списъка е Австралия, която отстъпва от първото място през миналата година; Хонконг е на трето.

Държавата с най-много милиардери

В зависимост от това кого питате, или САЩ – с 813 души в списъка, или Китай – с 814 души. Но една метрика е категорична: броят на милиардерите в САЩ се увеличава, докато Китай намалява всяка година.

Държавата с най-нисък процент на бедност

Да имаш най-много милиардери в страната си може и да е голяма гордост, но повечето от нас е много по-вероятно да се окажат бедни, отколкото богати. Но в коя страна това е най-малко вероятно? Обзалагаме се, че няма да познаете.

Това е Словения. „Чрез възприемането на практики като безплатно образование в детските градини Словения постепенно се превърна в една от страните с най-нисък процент на бедност в света“, обяснява финансовият сайт Insider Monkey. „Ето защо тя е на първо място в нашия списък.“

 
 
Коментарите са изключени за Коя е най-богатата страна в света? Зависи…

Повече информация Виж всички