shareit

Как виден мексикански учен стана шпионин за Русия

| от |

На Свети Валентин през 2020 г. охранител в хотел в Маями забеляза двойка в кола да преследва друга кола и да прави снимки на регистрационния й номер. Подозрителен към това поведение, охранителят докладва на полицията, която от своя страна ги разпитва и арестува. Оказва се, съобщава ФБР по-късно, че едната половината от двойката е известен сърдечно-съдов изследовател на име Хектор Кабрера Фуентес – и че той е наблюдавал агент на ФБР по указание на руското външно разузнаване.

В продължение на една година Фуентес твърди, че е невинен, но наскоро ученият се признава за виновен в шпионаж за Русия в САЩ след разследване на ФБР, което разкрива също и двойствения му живот: той има отделни семейства в Русия и в Мексико. Двама от научните му колеги казват на The Scientist, че са били шокирани да чуят новината за неговия ареста и че им е трудно да повярват на обвиненията.

L'espion - Alphonse de Neuville - 1880

Картина на френски шпионин, заловен по време на Френско-пруската война

Роден през 1985 г. в Ел Еспинал, малко село в Оахака, Мексико, Кабрера Фуентес първоначално учи в столицата, където се и жени за първи път, според El Pais. Негов колега, пожелал анонимност, казва на The Scientist, че той по-късно прекарва значително време в Русия, където завършва Казанския федерален университет с магистърска степен по молекулярна биология през 2009 г.

Докато е в Казан, той се среща и се жени за руската си съпруга Алия Валеява.

По-късно двамата се преместват в Германия, където Фуентес завършва докторска степен с отличие в университета Юстус Либих в Гисен. Неговата дисертация се фокусира върху молекулярните механизми на атеросклерозата и инфаркта. Той остава на постдокторска позиция в Юстус Либих до 2018 г., а съвсем наскоро е назначен като гост-изследовател в медицинското училище Дюк-НЮС в Сингапур, където е идентифицирал цели на терапии за лечение на исхемично-реперфузионно увреждане и миокарден инфаркт.

През 2018 г. руската съпруга на Фуентес и техните деца трябва да се върнат в Русия, за да попълнят имиграционните и други документи, но самият той остава в Германия. Веднъж в Русия обаче те не могат да се върнат обратно при него, според доклад на ФБР, придружен от записите от изслушването.

Докладът също така отбелязва, че човек, за когото Фуентес смята, че е руски агент, се свързва с него през май 2019 г. и му предлага помощ с имиграционната ситуация на руската му съпруга. В замяна обаче той го моли да сътрудничи на руското разузнаване, като му казва, че „можем взаимно да си помагаме“. Така мексиканският учен започва да шпионира от името на руското разузнаване до ареста си.

През септември 2019 г. руския служител му възлага да си наеме жилище в района на Маями-Дейд под фалшиво име, като му дава 20 000 долара за това, съобщава BBC News. При последващо посещение в Русия през февруари 2020 г. Фуентес получава описание на превозно средство, което принадлежи на агент на ФБР на САЩ, и е инструктиран да получи информацията за регистрационния номер, но не и да го снима. Следващото му посещение в Маями довежда до ареста.

След като Фуентес и съпругата му от Мексико са арестувани, полицията откриват снимки на регистрационния номер на колата на телефона на жената, в изтритите файлове, както и в няколко чата в WhatsApp. След часове на разпит той признава, че е бил в контакт с човек, за когото смята, че е руски оперативен агент. Съпругата му е освободена и заминава с дъщеря им за Мексико, докато Фуентес остава под арест в САЩ.

На 16 февруари 2022 г., окован с белезници и облечен в бежов гащеризон, той се явява в съда и се призна за виновен след като с правния му екип са постигнали споразумение с прокуратурата. Той е обвинен в нарушаване на закон, който изисква лицата да уведомят Министерството на правосъдието, че работят като агенти за чуждо правителство. Според испанската информационна агенция EFE, по време на изслушването в съда Фуентес потвърждава, че разбира последиците от самопризнанието си, че е действал като „агент на чуждо правителство“ на територията на САЩ. Кабрера Фуентес е изправен пред затвор до 10 години, но като част от споразумението прокурорите препоръчват 4-годишна присъда.

* * *

През цялата си кариера Хектор Кабрерас Фуентес е бил изключително плодотворен изследовател: той е съавтор на повече от 50 статии и получава няколко научни награди за работата си. Негови колеги казват, че той е имал голяма роля в организирането на международни научни сътрудничества, помогнал е за организирането на няколко научни конференции, включително годишната конференция Frontiers in Cardiovascular Research, и все още има текущо сътрудничество с изследователи в Мексико, Германия, Русия и други страни.

Някои от близките му колеги казват, че все още смятат новината, че той е бил в контакт с руски агент, трудна за разбиране. Информацията идва като шок за онези, които познават некое от семействата му, но те също добавят и, че Хектор рядко говори за личния си живот. Отначало и през цялата година, водеща до самопризнанията му, много близки приятели и членове на семейството му поддържат неговата невинност и организират протест срещу обвиненията в началото на 2020 г.

„Честно казано, беше много, много тъжно“, казва Хуан Алпуче, морски биолог от автономния университет Бенито Хуарес в Оахака, който често си сътрудничи с Фуентес в усилията за научна комуникация в Ел Еспинал. „Д-р Фуентес все още е стълб на науката в Оахака. Обществото все още му се възхищава.“ Много хора там все още казват, че не вярват на обвиненията.

„Не мога да повярвам, че той е някакъв агент. Той е просто твърде общителен и лесно отговаря на всякакви молби. Разбира се, нямам надеждна информация какво се е случило с него в САЩ“, пише в имейл до The Scientist молекулярният биолог от Казанския федерален университет Олга Илинская, която ръководи магистърските изследвания на Фуентес. Илинская казва още, че последно си е сътрудничила с него през 2014 г.

„Всичко е възможно“, казва самият учен пред El Universal през 2018 г., след като получава награда от университета Юстус Либих за научните си постижения. „Мечтаех да бъда учен и го постигнах.“

 
 
Коментарите са изключени за Как виден мексикански учен стана шпионин за Русия

Повече информация Виж всички