shareit

Как Райън Постън бе убит от гениалната си приятелка

| от |

Райън Постън, адвокат от Форт Мичъл, роден в Кентъки, получава диплома по право от университета в Северен Кентъки в Хайланд Хайтс, Кентъки. Но градът на неговата алма матер също ще бъде и мястото, където той ще умре от ръцете на Шайна Хюбърс, неговата приятелка.

Убийството е извършено на 12 октомври 2012 г., а Хюбърс е обвинена през декември същата година, но не е пуснат под гаранция и няма да бъде осъдена за престъплението до края на април 2015 г. В периода след смъртта на Постън, неговото убийство и процесът получават национално медийно внимание. Първоначално Хюбърс ще претендира за самозащита, но в крайна сметка ще бъде осъдена на 40 години затвор – отчасти благодарение на странното й поведение пред полицията.

Това е историята на убийството на Райън Постън.

Животът на Райън Постън

Адвокат Райън Постън изглежда добър човек – син, внук, по-голям брат и юрист, който помага на хора с ограничени ресурси. Неговият дядо, Джеймс Постън старши, е бил адвокат в продължение на 54 години, а чичото на Постън, Джеймс Постън младши, също практикува право.

В по-младите си години обучението на Райън му позволява да види много нови места – по време на гимназията има привилегията да учи във Филипините и Швейцария, съответно в Международното училище Манила и Международното училище в Женева.

Той завършва бакалавърската си степен в университета в Индиана, където записва тройна специалност по политически науки, история и география. След като изкарва и докторската си степен по право от Правния колеж Салмън Чейс в Постън, започва да работи като адвокат в Синсинати, Охайо.

През 2011 г., вече утвърден адвокат на 28 години, се запознава с бъдещата си приятелка Шайна Хюбърс във Facebook. Хюбърс, която по това време е на 19 години, е приятел с доведения братовчед на Постън.

Адвокатът в синхрон с типичния дипломатичен подход в интернет първо „лайква“ снимките по бикини на Хюбърс и след това започва разговор с нея. Когато в крайна сметка се срещат, момичето следва Психология в университета в Кентъки.

Двойката излиза година и половина и през цялото време Шайна проявява мания по Постън, която на моменти стига обезпокоителни размери, според неговите приятели и семейство. Съобщава се, че тя рутинно посещава апартамента му без предупреждение и му изпраща между 12 и 100 съобщения на ден…

Връзката на Райън и Шайна

Подобно на Постън, Хюбърс е даровита студентка, която приема обучението си сериозно. Тя завършва университета в Кентъки с отличие само за 3 години и бързо се премества да следва магистърската си степен, а нейните приятели и съученици смятат интелекта й за гениален.

Много от близките приятели на Постън твърдят, че е искал да скъса с нея, но не е могъл. „Той беше твърде мил. Не искаше да нарани чувствата й“, казва приятелят му Том Авадала.

Друг човек от неговото обкръжение, Мат Херен, споделя същите твърденията в разговор с CBS News като нарича Постън „типа човек, който искате в живота си“. Подобни твърдения ще заемат основна част в делото за убийството.

Но Ники Карнс, съседка на покойника, твърди, че той е бил агресивен по време на връзката им и често е засрамвал теглото и външния вид на Хюбърс. Карнс казва, че момичето е вършило задълженията на Постън – включително да пране и да се грижи за домашните му любимци.

В разкритите sms-и и съобщения се вижда, че Постън казва на приближените си, че приятелката му го тревожи, като обяснява на свой приятел, че тя „почти го плаши“. В отговор те споделят същите мнения и допълнителни съобщения показват вече, че Хюбърс всъщност си е представяла как застрелва Постън веднъж, когато двойката посещава стрелбище.

В дните преди убийството му Постън започва да изразява силно недоволство от връзката. Нещата обаче не се променят много – до нощта, когато Хюбърс дърпа спусъка.

Убийството

Причината за смъртта на Райън Постън са 6 последователни изстрела. Съобщава се, че в нощта на смъртта си той е имал среща с Одри Болте, Мис Охайо САЩ за 2012 г. Той обаче така и няма да отиде на срещата, тъй като Хюбърс се появява на вратата му – и ще стане последният човек, когото някога е виждал.

След като стреля 6 пъти в приятеля си, момичето само набра 911. В полицейския участък Хюбърс изглежда раздразнителна и трудно успява да запази мълчание въпреки че изразява желание да го направи. В хода на разпита с многословието си Хюбърс представя картинка, който се отклонява от тази, която изначално казва на операторите на 911.

Разказът й бързо става неясен, като в един момент твърди, че е изтръгнала пистолета от ръката на Постън, а в следващия – че е взела огнестрелното оръжие от масата. Малко след това тя започва да танцува из стаята, пее „Amazing Grace“ и говори как една присъда за убийство ще й затрудни намирането на съпруг, според CBS News. И всички тези изблици са уловени от камерата в стаята за разпит.

По време на процеса Хюбърс поддържа твърденията за самозащита и предлага подробен разказ за връзката си с Постън от нейна гледна точка. Прокурорите настояват, че е убила Постън, защото той е бил твърдо решен да прекрати връзката им.

Междувременно защитата представя текстови съобщения, написани от Постън, от рода на: „Няма нищо, което да искам повече от това просто да изгоря проклетата земя и да оставя целия този град в купчина развалини.“ Приятелят на Постън, Али Вагнер, твърди, че той е имал емоционални проблеми по това време, за които е започнал да взима Adderall и Xanax.

Притежаваното от Постън оръжие е под въпрос след трагичното събитие. Хюбърс твърди, че той не вижда проблем да стреля с огнестрелните си оръжия на закрито, а по-късно ще се потвърди, че в апартамента му е имало книга с дупки, наподобяващ тези от куршуми. Момичето казва, че е стрелял по книгата, но приятелите на Постън твърдят, че той е отговорен собственик на оръжие.

Повторният процес срещу Шайна

Въпреки че е осъдена през 2015 г. след само пет часа обсъждане на съдебните заседатели, през 2016 г. присъдата на Хюбърс е отменена, защото се оказва, че един от съдебните заседатели в първоначалния процес е бил осъден престъпник, според ABC News. По време на този втори процес Кейти Картър, една от сестрите на Постън, застава на свидетелската скамейка, откъдето заявява, че без Райън в семейството „винаги ще има стол, който ще бъде празен… Той никога няма да може да има всички неща, които заслужаваше в живота си.“

През 2018 г. вторият процес срещу Шайна Хюбърс завършва с доживотна присъда.

След смъртта на Райън приятелят и негов съперник в шаха, адвокатът Кен Хоули, има проблеми с храносмилането на ситуацията. Между двамата адвокати шахматните партии могат да отнемат в някои случаи дни, преди да приключат… Няколко години по-късно Хоули казва пред CBS News, че не е успял да изчисти дъската, на която двамата са играли последно, и вместо това я е транспортирал до офиса си. През годините, изминали след смъртта му, тя остава непроменена. Хоули определя жеста си като метафора за един незавършен живот.

 
 
Коментарите са изключени за Как Райън Постън бе убит от гениалната си приятелка

Повече информация Виж всички