shareit

Италиански мафиот бе открит да работи в пицария във Франция

| от |

За жителите на Сент Етиен, Франция, Паоло Димитрио, или Роко, както на галено го наричат местните, е обикновен човек, който иска да изкарва прехраната си като собственик на нов италиански ресторант, Caffè Rossini.

„Искам да предлагам само регионални и домашно приготвени рецепти“, казва той гордо пред Le Progres, местен френски вестник, в интервю през 2021 г. за откриването на новия му ресторант.

Но две години по-късно същата новинарска статия ще помогне на властите да идентифицират „Паоло Димитрио“ като Едгардо Греко – брутален мафиот, издирван за множество убийства, извършени по време на т. нар. „война на мафията“ в провинция Калабрия в Италия.

Служители на Международната организация на криминалната полиция (широко известна като Интерпол) успяват да арестуват Греко, докато е на път да започне смяната си в пицарията, където работи.

Италианските Карабинери

Според прессъобщението на Интерпол за случая, Едгардо Греко е бил дълбоко замесен в дейността на мафията в южната част на италианския регион Калабрия. През 90-те години два мафиотски клана – Пино Сена и Перна Прано – доминират там и насилието между тях е толкова интензивно, че италианските власти и местните го наричат „войната на мафията“.

CBS News съобщава, че Греко е бил член на бандата Перна Прано и е имал връзки с калабрийската Ндрангета, най-мощният престъпен синдикат в Италия. Той е осъден за две убийства и обвинен в един опит за убийство: според Le Monde, мъжът е пребил до смърт двама братя, Стефано и Джузепе Бартоломео, с метален прът в рибен магазин през 1991 г. Три години след убийствата Греко изравя заровените им тела и ги разтваря в киселина, за да прикрие следите си.

През 2006 г. властите издават заповед за арест му като част от по-мащабна акция срещу мафията в региона. Но преди да успеят да го арестуват, той изчезва. Съдилищата все пак го осъждат (in absentia) за още едно убийство като му дават доживотна присъда.

Търсенето обаче продължава повече от 16 години.

Подполковник Дарио Пини, командващ отряда на италианските карабинери, който разследва Греко, отбелязва пред The New York Times, че мафиотът е бил изключително труден за проследяване, тъй като не се е опитвал да се свърже с членовете на семейството си през цялото време, докато е бил на свобода.

Бягайки и изправен пред множество заповеди за арест, включително общоевропейска, Греко, който вече се прикрива под името Паоло Димитрио, се премества в Сент Етиен, Франция, и започва работа из местни пицарии. Мафиотът е непроследим години наред, докато новинарската публикация не разкрива на разследващите къде се намира.

През юли 2021 г. статията във вестник Le Progres разказва история за отварянето на вълнуващ нов италиански ресторант в Сент Етиен. До текста има снимка на Паоло Димитрио, гордо застанал в трапезарията на Caffè Rossini. Той споделя пред вестника как живее в Сент Етиен вече от 14 години, че вече е местен по душа и че дълбоките му познания за традиционната италианска кухня, особено калабрийската, идват от баба му.

„Без значение колко трудно се опитват бегълците да си създадат спокоен живот в чужбина, те не могат да бягат от правосъдието завинаги“, заявява генералът от Интерпол Юрген Сток по отношение на опитите на Греко да се слее с живота в Сент Етиен.

След като сравняват снимките, които имат на престъпника, с тези на пицаря във вестника, следователите успяват да кажат със сигурност кой всъщност е този Паоло Димитрио.

Според New York Times италианските следователи информират френските власти за ситуацията и заедно започват операция по наблюдението на убиеца. Междувременно Caffè Rossini затваря, след като се проваля, отчасти поради пандемията…

В съвместни усилия Интерпол и френските власти арестуват Греко на път за работа в друга пицария на 2 февруари 2023 г.

Подполковник Дарио Пини казва пред New York Times, че мъжът първоначално отрича да е мафиот, но след като се среща с италианската полиция от Козенца, „разбра, че вече няма смисъл да продължава да лъже“. Така той признава, че е издирваният беглец и с това се започва работа по процеса на екстрадирането му обратно в Италия.

Продължава издирването на други високопоставени мафиоти, особено на свързани с Ндрангета. Въпреки работата, която властите все още трябва да свършат, Интерпол и италианските следователи могат да отпразнуват една победа.

„Още един арест на опасен беглец показва колко постоянна и ползотворна е работата на този фронт“, заявява италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси, според New York Times.

Когато се сблъскват с истината за миналото на Едгардо Греко, неговите работодатели и сътрудници във Франция са ужасени. Според Times Маурицио Дайна, собственик на ресторант L’Agora, където Греко работел нощни смени, заявява, че е бил „шокиран“ да научи, че има осъден убиец в персонала му.

 
 
Коментарите са изключени за Италиански мафиот бе открит да работи в пицария във Франция

Повече информация Виж всички