shareit

Джефри Спейд, награждаваният ветеран от флота, който уби съседите си заради риене на сняг

| от |

В снежната сутрин на 1 февруари 2021 г. в Плейнс Тауншип, Пенсилвания, са открити три тела като според властите става въпрос за убийство-самоубийство (когато даден човек убие един или повече хора преди да се самоубие). Инцидентът в заспалото градче се случва след разгорещен спор между съседи – спор за изриване на сняг…

По това време Плейнс Тауншип е една от няколкото области на североизток, засегнати от масивна зимна буря, която води до множество отменени полети и затваряне на училища. Снегът достига над 70 сантиметра в някои региони и хлъзгавите, заледени пътища причиняват множество катастрофи с моторни превозни средства.

Насред множеството злополуки е и тази, в която 47-годишният Джефри Спейд застрелва съвсем умишлено своите съседи, Джеймс Гой, на 50, и съпругата му, Лиза Гой, на 48, пред дома им в онази студена февруарска сутрин. А след като убива двойката, Спейд се оттегля в дома си – където обръща пистолета срещу себе си.

Това е шокиращата история за убийство-самоубийството на Джефри Спейд – и бурните отношения с неговите съседи, които го предхождат.

Schneewanne01

„Дълготраен спор“ между съседи

Роден на 16 юни 1973 г., Джефри Спейд израства в Уилкс-Баре, Пенсилвания, и прекарва голяма част от ранния си живот в района. Той посещава университета Уилкс и след това университета Виланова, като получава бакалавърска степен по екологично инженерство и прави магистратура по водни ресурси и екологично инженерство.

Той е удостоен с орден ветеран след като служи във военноморския флот на САЩ през 90-те години на миналия век като и по-късно – в Националната гвардия на армията на САЩ и като резерва на военноморските сили. Освен това работи повече от 20 години като инженер. Като цяло, той живее привидно обикновен живот до съдбоносната си среща със семейство Гой.

Но според The ​​Citizens’ Voice Спайд и Гой никога не са се разбирали като са известни няколко спора между тях.

„Очевидно е имало дълготрайна вражда между съседите, част от която по някакъв начин засяга чистенето на снега“, обяснява първият помощник-окръжен прокурор на окръг Люцерн Сам Сангуедолче. „Те живеят един срещу друг и когато премахват снега пред къщите си, го хвърлят през улицата в имота на другия.“

Но въпреки нестабилните отношения между Спейд и Гой, караниците им никога не са докладвани на властите. И като цяло Спейд не е „известен на полицията“ – поне не и до последния му фатален спор със съседите.

Убийство-самоубийството на Джефри Спейд

Сутринта на 1 февруари 2021 г. Джефри Спейд се скарва с Джеймс и Лиза Гой пред дома им в Плейнс Тауншип, Пенсилвания. Подобно на много от предишните им кавги, тази е съсредоточена върху снега.

Според NBC News, сем. Гой изгребва снега от местата за паркиране пред дома им и след това го изхвърля през улицата върху имота на Спейд. Скоро след това Спейд излиза и моли двойката да спре. Те обаче не го правят, а вместо това разговорът се превръща в разгорещен спор, в който Джефри и Джеймс и Лиза се заплашват вербално, хвърлят множество нецензурни думи помежду си и се обиждат.

„Ще превърна живота ти в ад, докато живееш тук, тъпако“, вика Джеймс Гой ядосано на Джефри Спейд, според New York Post.

Спайд му отговаря: „Моля! Майната ти, долна измет.“ Тогава съпругата на Джеймс Лиза изкрещява: „Ти си шибаният мръсник. Не знаеш как да говориш с някого.“ Джеймс продължава: „Точно така… Ти си страхливец!“

Stag2wi

AR тип оръжия – леки полуавтоматични пушки, базирани на дизайна на Colt AR-15.

Всичко това е заснето на видеозапис от камери за наблюдение, заедно с бурната ескалация на спора. Във видеото Спейд в крайна сметка се вижда да върви по алеята към съседите си с пистолет в ръка.

Джеймс го предупреждава да „свали пистолета“, но Спейд отказва да го послуша и вместо това започва да стреля, като първо уцелва Джеймс, след което преминава към Лиза. Въпреки че раненият Джеймс се опитва да избяга към дома си, крещейки на другите съседи да „викат ченгетата“, Спейд скоро го застрелва отново и финално.

Междувременно ранената Лиза крещи: „Ти, глупако!“ Въпреки че Спейд е видян да се връща към дома си, той все още не е приключил.

Вместо това, казва началникът на полицията в Плейнс Тауншип Дейл Бинкър, Спейд влиза вътре само за да смени пистолета си с „пушка тип AR“, за да може да продължи да стреля по съседите си, като по същество ги „екзекутира“.

Едно от последните неща, които Спейд казва на своите жертви, преди да ги убие, е следното: „Трябва да държите шибаните си усти затворени.“

След като ги убива, оттегля се в дома си още веднъж, за да се застреля с трето оръжие, отново пушка.

EW 206 full LED lightbar and ANPR camera's - Flickr - Highway Patrol Images

Последиците от снежната стрелбата

Полицията се отзовава на кървавата сцена малко преди 9:00 часа сутринта. До този момент местните съобщават, че са чули няколко изстрела малко по-рано и че Джефри Спейд е видян да се разхожда в дома си, преди да се чуе последният изстрел – от който той умира при самоубийство.

Властите бързо откриват телата на Гой навън в снега. Малко след това откриват и тялото на Спейд в къщата му. Не след дълго полицията установява, че Спейд ги е убил, преди да насочи една от пушките си срещу себе си, умирайки от самонанесена огнестрелна рана.

Зловещото убийство-самоубийство – и изпълненият с псувни спор, който го предшества – бързо предизвиква силни реакции от много хора.

Някои изразяват съчувствие към семейство Гой, особено след като починалата двойка оставя след себе си 15-годишен син с аутизъм, за когото сега ще трябва да се грижат неговите баба и дядо. Една жена във Франция, която се идентифицира като тяхна роднина, казва, че двойката не „заслужава такава трагична смърт, като добитък“.

Други обаче се застъпва в защита на починалия Спайд, твърдейки, че той е търпял системен тормоз от съседите си твърде дълго и че е достигнал точката си на пречупване. Междувременно трети са просто шокирани, че спор за нещо като риене на сняг може да завърши толкова брутално.

Но едно нещо е сигурно: и Спайд, и Гой оставят след себе си много близки, които отчаяно желаят тази сутрин да беше завършила по различен начин.

 
 
Коментарите са изключени за Джефри Спейд, награждаваният ветеран от флота, който уби съседите си заради риене на сняг

Повече информация Виж всички