Деца и бебета в Южна Корея съдят правителството за изменението на климата

| от |

Над 200 души, сред които повече от 60 деца и бебета, са започнали забележителна съдебна битка срещу правителството на Южна Корея заради реакцията му (или липсата на такава) към изменението на климата.

Четири дела между 2020 и 2023 г. бяха обединени и изправени пред Конституционния съд на Южна Корея миналия месец, който започна второто и последно изслушване по делото във вторник, 21 май. Очаква се решението да бъде взето по-късно тази година.

Едно от делата, Уудпекър и други срещу Южна Корея, е свързано с момченце, което все още не е било родено, когато родителите му завеждат делото през 2022 г. от негово име, заедно с още 61 ищци на възраст под 5 години.

Обвинението твърди, че правителството на Южна Корея не е направило достатъчно, за да намали емисиите на парникови газове и да ограничи въздействието на изменението на климата. В този смисъл те твърдят, че държавата не защитава основните им права, включително правото на живот, правото на щастие, правото на свобода, правото на собственост и правото на здравословна околна среда.

Въпреки че подобни съдебни дела са завеждани и в Америка и Европа – с известен успех – това делото е първото по рода си в Източна Азия.

Южна Корея е силно зависима от изкопаемите горива, като през 2023 г. около 60% от електроенергията в страната се произвежда от въглища, газ и нефт. Все пак са и предприети някои стъпки за решаване на този проблем: през 2021 г. ЮК актуализира ангажимента си за намаляване на парниковите газове с 40% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2018 г.

Но въпреки добрите намерения, мнозина твърдят, че правителството не се отнася достатъчно сериозно към проблема. Оценката на Южна Корея за действията ѝ срещу изменението на климата е класифицирана като „силно недостатъчна“ от Climate Action Tracker, което означава, че настоящите им политики и ангажименти в областта на климата не са в съответствие с определената в Парижкото споразумение температурна граница от 1,5°C.

„Стратегическите съдебни спорове са мощен инструмент, който все по-често се използва за налагане на задължението на държавите да защитават правата на хората от неблагоприятните въздействия на климатичната криза и да гарантират, че няма да има отстъпление от международните ангажименти, които те поеха през 2015 г., за да предотвратят повишаването на средните глобални температури над 1,5°C през този век“, заяви в изявление Джиюн Ю, активист в Amnesty International Корея.

„Климатичната криза вече е надвиснала над нас, но последиците от нея ще се усетят още по-силно от бъдещите поколения. Случаи като този са от жизненоважно значение за защитата на правата на гражданите. Предприемането на правни действия срещу държавата често е дълъг и труден процес, който изисква търпение и постоянство, и смелостта на тези пионери заслужава възхищение и аплодисменти“, добави Ю.

Твърди се, че повече от половината подобни делата по света са с „благоприятни“ резултати, въпреки че все пак се водят спорове дали действително имат значимо въздействие върху изменението на климата. Независимо от това дали се печелят в съда или не, те все пак повишават обществената осведоменост и постепенно засилват натиска върху правителствата и корпорациите да предприемат действия.

 
 
Коментарите са изключени за Деца и бебета в Южна Корея съдят правителството за изменението на климата

Повече информация Виж всички