Четирите най-големи наложени глоби на компании

| от |

Ако една компания наруши закона, от нея се очаква да бъде изправена пред съд и след това да понесе своите последствия. Наказанията могат да бъдат различни, в зависимост от самото престъпление. При престъпно деяние, което обикновено се повдига от държавата, най-често се налагат финансови наказания или ограничения на свободата на определен човек.

При гражданските дела на една държава, санкцията най-често може да бъде финансова и/или материална – отнемане на даден имот или други придобивки. Историята е успяла да види някои от най-големите наказания, засягащи фармацевтични компании, петролни компании, финансови компании и още много други. Все пак е редно да се ориентираме и към рекордьорите, които са успели да заплатят и възможно най-големите глоби в историята:

Tokyo Electric Power Co. е един от рекордьорите при изплащането на глоби. На 11 март 2011 г. Северна Япония е разлюляна от земетресение. Този катаклизъм активира цунами, което залива ядрената централа Фукушима Дайчи на брега на Окума. Проблемите идват един след друг и водят до частично разтопяване на ядрото на реактора, висока концентрация на радиация.Японският парламент изпрати комисия, която да изчисли щетите, а инспекторите установиха, че проблемите с реактора са причинени от човешка грешка.

Освен правителството като един от виновниците, комисията насочва вниманието си и към администрацията на Tokyo Electric Power Company. През годините е имало пренебрегване на различните нива на сигурност, които автоматично водят до катастрофата. При липсата на локални защитни реакции за подобен сценарий, концентрацията на радиация се е увеличила главоломно. TEPCO се подготвят за глоба от стотици милиарди долари, но най-накрая се достига до глоба от 45 милиарда долара. През следващото десетилетие става ясно, че гражданските дела ще нанесат нов удар и през 2022 г. се заплаща сумата от 95 милиарда долара.

British Petrolium също познава силата на едно правителство. На 20 април 2010 г. има теч на петрол от Deepwater Horizon. Петролната станция изпитва технически проблеми и суров петрол се разлива в Мексико. Около 210 милиона галона или около 795 милиона литра ще бъдат пуснати в океана. British Petrolium има нужда от 5 месеца, за да може да затвори петролния гейзер и да се запише в историята с една от най-големите екологични катастрофи.

Морският живот е пострадал сериозно, следван от местната рибарска индустрия, която отчита проблеми до Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида. Делото посочва, че компанията трябва да плати около 20 милиарда долара и да компенсира жертвие. През 2015 г. компанията се съгласява да плати сумата от 18.7 милиарда долара допълнително. След всички проблеми и допълнителни дела, сумата достига близо 54 милиарда долара.

Bank of America започва да изпитва затруднения през 2008 г. с появилата се финансова криза. В този момент започват да се предлaгат високорискови ипотечни заеми за купувачи на жилища с ипотеки, предлагащи регулируем лихвен процент, но много от тях не могат да си позволят изплащане на сумите. Това подпомага и влошава цялата финансова криза, което води до още по-сериозни проблеми. Bank of America е наказана най-жестоко от всички провинени, особено след като става ясно, че е рекордьор по отпускане на точно такива кредити. В началото се налага глоба от 16.6 милиарда долара, но с добавка от граждански дела и други, сумата надвишва 250 милиарда долара.

Facebook е компания, която много добре знае, че личните данни стават все по-трудни за опазване. През 2019 г. Meta Platform получи глоба от 5 милиарда долара за нарушаване на личната информация. През 2012 г. беше постигнато споразумение между Facebook и правителството на САЩ, но след като говорим за второ нарушение, сумата достига до 575 милиона долара. След това се твърди, че подобни грешки няма, но на този етап е необходимо доказателство, за да се заведе поредното дело.

През 2012 г. фармацефтичната компания GlaxoSmithKline се съгласява да признае, че е извършила най-голямата медицинска измама в историята. Компанията се признава за виновна пред Комисията за контрол на храната, лекарствата и козметичните продукти. Властите откриват странно поведение относно лекарства като Avandia, Lamictal, Zofran, Paxil и други. Въпросните нарушват много сериозно изискването за разкриване на съдържание, както и предписание за консумация. Към предните две обвинения е добавено и подвеждащо описание, подкупване на лекари за предписване и други. В комбинация от всички видове наказания, общата сума за плащане достига 3 милиарда долара. Накрая се оказва, че това е компанията с рекорд по обвинения за фалшиви твърдения.

 
 
Коментарите са изключени за Четирите най-големи наложени глоби на компании

Повече информация Виж всички