shareit

Американски дистрибутор на лекарства обърка антидепресанти и виагра

| от |

При поредната глупост през 2020 г., фармацевтичен дистрибутор в САЩ нареди изтегляне на своите антидепресанти и хапчета против еректилна дисфункция от търговската мрежа в цялата страна, след като установява, че е имало „смесване“ между двете лекарства.

Според CNN, фармацевтичният дистрибутор AvKARE издава доброволно национално изтегляне на опаковката от 100 mg силденафил, който е активната съставка в популярното лекарство за еректилна дисфункция, известно като Виагра, и на таблетките от 100 mg тразодон, използвани за лечение на тежко депресивно разстройство.

И двете лекарства обикновено са опаковани поотделно, но таблетките са „опаковани по невнимание заедно“, когато са били бутилирани от друга фирма подизпълнител.

Макар че на пръв поглед може би е леко хумористично, объркването може да има катастрофални последици. Неволната консумация на Виагра може да бъде опасна за тези, които имат основни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет или сърдечни заболявания.

Междувременно неволната консумация на антидепресанти също крие собствени рискове за здравето. Тразадон може да причини замаяност, запек, седация и замъглено зрение. Това е особено опасно за пациенти, които са в напреднала възраст и може би управляват тежки машини (или други значително мащабни задачи) сами.

Според съобщението, публикувано на уебсайта на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), изтеглянето включва партидата силденафил 100 mg таблетки с номер 36884 със срок на годност март 2022 г. и тразодон хидрохлорид 100 mg таблетки от партида 36783 със срок на годност до юни 2022г.

Засегнатите партиди първо са изпратени до дистрибуторите на компанията, а след това до търговците на едро, които ги разпространяваха в цялата страна.

Сред доставчиците, продаващи тези лекарства, е Walmart, който пусна кратък списък на аптеките си, които вероятно са засегнати от изтеглянето на AvKare. Една от тях се намира в Оклахома, а две други са в Тексас. За щастие AvKare заяви, че досега не са получили никакви сведения относно странични ефекти или неблагоприятни здравни инциденти, свързани с объркването.

AvKARE не е единствената компания, която организира масово изтегляне на част от продуктите си през последните седмици. Четири други лекарства са изтеглени от пазара по същото време. Поне две от тях са заради потенциално замърсяване с бактерията Cronobacter sakazakii, която може да причини сепсис или тежък менингит при кърмачетата, а при хора от всички възрасти бактерията може да причини инфекции на пикочните пътища и кръвни инфекции. И двата продукта, замърсени с Cronobacter sakazakii, принадлежаха на една и съща компания, WishGarden Herbs, Inc.

В началото на февруари миналата година дистрибуторът Medtronic изтегли 322 005 от своите инсулинови помпи MiniMed 600, след като откри проблем, който можеше да причини приемането на грешна доза инсулин. Преди изтеглянето компанията получава 2175 сигнала за наранявания и един смъртен случай.

И в тази епоха на коронавирус, Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, за съжаление, трябваше да изтегли девет различни вида дезинфектант за ръце, защото може да е съдържал токсичното вещество метанол. По-късно агенцията публикува списък с 55 дезинфектанта, които може да съдържат метанол, и казва, че е запозната със случаи на хора, които са починали от отравяне с веществото, след като са използвали такива дезинфектанти.

FDA отговаря за регулирането и безопасността на всички одобрени фармацевтични продукти, които се появяват на рафтовете на страната. Но все пак понякога се случват непредвидени проблеми. Когато това стане, производителят или дистрибуторът на продукта издава „доброволно изтегляне“, за да премахне всички известни дефектни продукти от търговската мрежа, както е направено и в този случай.

Друг път изтеглянето идва от самата Агенция. В случаите, когато FDA смята, че даден продукт, който е бил пуснат в продажба, може да бъде вреден за потребителите, те издават известие за изтегляне за продукта, дори ако компанията, която го е произвела или разпространявала, не го прави.

 
 
Коментарите са изключени за Американски дистрибутор на лекарства обърка антидепресанти и виагра

Повече информация Виж всички