Златният часовник на Хитлер, задигнат от френски войник – сега може да достигне 4 милиона долара на търг

| от |

На 4 май 1945 г. френска част, Régiment de Marche du Tchad, щурмува Бергхоф – убежището на Адолф Хитлер в баварските планини, точно пред американските войски. Те намират дома изоставен, но много от личните вещи на фюрера са все още там – включително ръчен часовник.

В този ден с полка е сержант Робърт Миньо и когато френските войници започват да плячкосват имота, той се натъква на персонализиран златен часовник с инициалите „AH“.

Часовникът принадлежи, както вече се досещате , не на друг, а на самия Адолф Хитлер.

След като Миньо го намира, той го взема със себе си във Франция и по-късно го продава на братовчед си. Оттогава часовникът остава притежание на фамилията.

Сержант Миньо

Сега златният часовник на Хитлер е представен на аукциона Historical Militaria and Autographs Auction, организиран от Alexander Historical Auctions в Мериленд, с приблизителна цена от 2 до 4 милиона долара.

Поради отвратителните си злодеяния преди и по време на Втората световна война, Адолф Хитлер е една от най-скандалните фигури в историята. За добро или лошо, това прави всичко, свързано с него, изключително ценно за колекционерите на исторически артефакти.

Сега обаче е първият път, когато часовниците на Хитлер се предлагат на търг.

Бил Панагопулос, президент на аукционната къща, казва: „Има много реликви на Хитлер и ние сме продали стотици части от тях – приборите му за хранене, дрехи, мебели и т.н. Но часовникът е по-личен от почти всичко друго.“

В допълнение към инициалите на Хитлер, реверсивният часовник включва и отличителните знаци на нацистката партия и три дати, важни за диктатора: рожденият му ден, денят, в който е назначен за канцлер на Германия, и датата, на която нацистката партия побеждава на изборите през 1933 г.

Според описанието в каталога на часовника, той е бил поръчан от нацистки служители като подарък за Хитлер, като компонентите са произведени от производителя на луксозни часовници LeCoultre в Швейцария, а окончателното сглобяване и гравиране е извършено от известната немска фирма за часовници Andreas Huber.

Въпреки това не могат да бъдат открити никакви записи относно производството на аксесоара, тъй като фабриката Huber е бомбардирана и опожарена по време на Втората световна война. Швейцарският производител LeCoultre също удостоверява, че няма записи, свързани с часовника.

И все пак Panagopulos and Alexander Historical Auctions твърдят, че предметът е легитимен. Чрез задълбочено проучване на исторически записи и кореспонденции директно от Миньо, те са сигурни за произхода му от LeCoultre и Huber и за откриването му в Бергхоф.

Заедно с персонализирания часовник, аукционната къща предлага бронзов комплект за бюро и попивателна машина, използвани от Хитлер по време на подписването на Мюнхенския пакт от 1938 г., според който европейски държави, включително Великобритания, Италия и Франция, отстъпват част от Чехословакия на хитлеристка Германия в опит за запазване на мира между народите.

Не всички предмети в търга мат нещо общо с Хитлер – оригинален, подписан сценарий за „Войната на световете“, подписан сценарий за „Непознати във влака“ на Хичкок и писмо, подписано от Мао Цзедун. Но тези, които имат, получават негативна реакция от видни еврейски групи.

В отворено писмо Европейската еврейска асоциация активно призова аукционната къща да спре продажбата на реликвите.

Председателят на асоциацията равин Менахем Марголин описва продажбата им като „отвратителна“, като казва, че търгът „дава помощ на тези, които идеализират това, което защитава нацистката партия“ и „предлага на купувачите шанса да развеселят гост или любим човек с предмет, принадлежащ на геноциден убиец и неговите поддръжници.“

Освен това в писмото се заявява, че тези предмети нямат присъща историческа стойност и че причините за закупуването им трябва да бъдат под въпрос.

Panagopulos и Alexander Historical Auctions обаче не са съгласни. Те подчертават, че предметите не се продават, за да прославят Хитлер в каквото и да е качество.

„Ние не предлагаме това в знак на почит към най-лошия човек, живял някога“, казва Панагопулос. „То за нас е невероятно рядка историческа реликва, дълбоко напомняща за един от най-мрачните периоди в световната история и следователно особено важна.“

 
 
Коментарите са изключени за Златният часовник на Хитлер, задигнат от френски войник – сега може да достигне 4 милиона долара на търг

Повече информация Виж всички