shareit

Ветеран от флота се събра отново с отдавна изгубената си първа любов от Корейската война

| от |

Почти 70 години ветеранът от ВМС на САЩ Дуейн Ман живее с тежест на сърцето: Като млад офицер, разположен в Япония, той има любовна връзка с жена на име Пеги Ямагучи, за която възнамерява да се ожени. Животът обаче ги разделя.

Но сега, на 91-годишна възраст, Ман е решен да я намери.

В публикация от 1 май във Facebook, Ман отправя молба за помощ за намирането на Ямагучи. Той публикува снимка, която едно време прави на дамата, и пише: „Ще се опитам още веднъж да намеря това японско момиче или някой от членовете на семейството й.“

След това той разказва тяхната забележителна – и сърцераздирателна – история.

Между 1953 и 1954 г. Ман е разположен в Япония. Докато живее в Токио, той срещна Ямагучи, който работи в гардероба в клуба на военните офицери. Една вечер, казва той пред The ​​Washington Post: „Пеги и аз започнахме да танцуваме.“

От там двамата бързо се влюбват. „Можехме да танцуваме много добре заедно и забавлявахме много хора, които ни гледаха“, пише Ман във Facebook. „Не отне много време двамата да се влюбим – по-малко от 6 месеца.“

Влюбените решават да се оженят и скоро Ямагучи забременява. Но преди да успеят с венчавката, Корейската война приключва – и флотът изпраща Ман обратно в Съединените щати.

„Когато се качих на самолета, оставих много нещастно момиче, което ще пролее много сълзи, а също и бременно“, продължава Ман във Facebook. „Уверих я да не се тревожи, тъй като бях спестил повече от достатъчно пари, за да я взема възможно най-скоро.“

Но нещата няма да се развият по този начин.

Когато се връща у дома в Писга, Айова, той открива, че парите му са изчезнали. Ман бе оставил банковата си сметка на името на баща си, в случай че бъде убит в бой – и баща му бе похарчил всичко, до последно пени.

„Всяка стотинка“, казва Ман пред The ​​Washington Post. „Ако знаех, че нямам пари, никога нямаше да се прибера вкъщи.“

Ман пише на Ямагучи и й обяснява ситуацията. След това си намира работа и започна да работи в строителството, за да натрупа спестявания. Но писмата от Ямагучи постепенно спират – докато Ман не получи едно от нея новината, че е загубила бебето им и се е омъжила за друг.

„Тогава разбрах, че майка ми е изгаряла всички писма на Пеги, защото не е искала да се оженя за японка“, продължава статуса на Ман. Майка му се надява той да се ожени за някой от тяхната местна църква.

И Ман го направи… Той се жени два пъти и има шест деца. Но никога не забравя за жената, в която се беше влюбил в Япония.

„Бях съсипан и дълбоко объркан. И така, прекарах последните 70 години – опитвайки се да намеря Пеги, защото най-ужасното от всичко е, че тя сигурно си е помислила, че съм я изоставил!“

В този момент интернет върши своето. Публикацията на Ман бързо се разпространqwa като вирус, отразена е от новинарската станция в Омаха KETV и в крайна сметка дори се появява в новините в Япония.

„Мисълта за нея започна да ме преследва все повече и повече през годините“, каза той пред KETV, плачейки, „Оставих я да стои там сама и бременна.“

Молбата на Ман докосва сърцето на млада жена във Ванкувър на име Тереза ​​Вонг, която работи като изследовател за History Channel. Според The ​​Washington Post, тя започва да търси Пеги Ямагучи онлайн – и я намира! Жената живее в Есканаба, Мичиган, само на 14 часа път с кола през река Мисисипи от дома на Ман в Айова.

„Помня го“, казва Пеги Ямагучи, сега Ямагучи Седенкуист. Точно както казва на Ман, тя се омъжва за друг мъж през 1955 г. и има трима сина с него. Но не е забравила своя дързък американски приятел. Всъщност тя е дава на най-големия си син името „Дуейн“.

Двете семейства си уреждат среща и почти 70 години след сълзливото си сбогуване Дуейн Ман и Пеги Ямагучи се събират отново.

Те се прегърнаха и си спомниха за танците в Япония. А Ямагучи увери Ман, че не се чувства изоставена от него.

За 91-годишния Ман това е щастлив край на старото разбито сърце. „Сега вече съм спокоен“, каза той пред Washington Post.

 
 
Коментарите са изключени за Ветеран от флота се събра отново с отдавна изгубената си първа любов от Корейската война

Повече информация Виж всички