shareit

Смърт и изцеление – историята на думата „абракадабра“

| от |

В наши дни може да чуем това заклинание преди някой магьосник на сцената да извади заек от шапката си, но преди стотици години хората всъщност са вярвали, че „абракадабра“ наистина е магическо заклинание. Точният произход на думата все още се изследва и обсъжда, но може би един от най-старите места, на които магическата фраза се споменава, е във фрагмент от римски мъдрец на име Серен Самоник през II век от н. е. от неговия текст „Liber Medicinalis“:

Болестта, която гърците наричат „hemitritaeos“, е по-смъртоносна. Никой от нашите предци не би могъл да назове това заболяване на собствения си език, нито имаше нужда от това. На парче пергамент напишете така наречената „абракадабра“ няколко пъти като всеки следващ път е на реда под предния и също така отнемате по една буква от края, така че постепенно думата да се скъсява. Продължете, докато остане само една буква, която формира върха на конус. Не забравяйте да увиете пергамента с лен и да го окачите около врата си. Много хора казват, че мас от лъв също е ефективна…

Малко вероятно е Самоник сам да е измислил думата – смята се, че е билa в употреба преди това. Има няколко теории откъде в крайна сметка може да идва. Първо, тя може да бъде получена от също толкова вълшебната дума „abraxas“, чиито букви в гръцката нумерология събрани заедно дават сбор от 365 – броя на дните в годината. Възможно е ранните мъдреци да са смятали, че по тази причина това е дума, заредена с енергия, и по някакъв начин създават „абракадабра“ от нея и я определят за лечебна.

От друга страна, думата може да е получена от еврейските думи за „баща, син и свят дух“: „ab, ben и ruach hakodesh“. Но може би е по-интуитивно да се получи от арамейската фраза „авра кадавра“. Феновете на Хари Потър без съмнение веднага ще познаят, че това е фразата, която Джоан К. Роулинг използва за проклятието „авада кедавра“, с което в света на книгите й се убиват хора. „Кадавра“ на турски също така означава „кадавър“ или „труп“. В интервю тя казва, че оригиналната фраза означава „нека нещото да бъде унищожено“, което по принцип би си съвпаднало добре с лечебния елемент на „абракадабра“ – думата се изписва (още повече в показаната горе „островърха“ форма), за да „убие“ болестта.

Много други заклинания в книгите за малкия магьосник също имат латински произход: Експелиармус, обезоръжаващото заклинание, съчетава в себе си exllere, което означава да изгони или изтласка, с arma или оръжие, за да получим „да изтласка оръжие“. Лумос, от което върха на магическата пръчка светва, означава светлина, а Круцио, заклинание за измъчване на хора, се превежда като „аз измъчвам“.

Cluny - Mero - Croix-Talisman motifs magiques basé sur Abracadabra - VIe-VII siècle- Ag niellé

Колкото и странно да изглежда днес, хората по онова време са носели различни видове талисмани с конуса „абракадабра“, както го описа Самоник. Смятало се е, че това лекува болести, треска и други проблеми като премахва тревогите от човека и го пречиства, а всичкото лошо излиза през това последно „А“ на дъното. Очевидно тази методология би имала единствено плацебо ефект върху човек, но хората изглежда са залагали много на неq. Например, през 16 век Ева Римингтън Тейлър пише „The Troublesome Voyage of Capt. Edward Fenton“, в която се казва:

Банестър казва, че е излекувал 200 в една година от малария [или друга болест, характерна с висока температура и втрисане] като е закачил абракадабра за вратовете им.

Абракадабра все още се използва като лек и през 18-ти век, за което свидетелства книгата на Даниел Дефо от 1722 г., озаглавена „Journal of Plague Year“, в която се описва използването на такива талисмани:

Хората заплуждаваха; и това ставаше с носенето на Талисмани, Филтри, Екзорсизми, Амулети и не знам какви Препарати, за да укрепят Тялото с тях срещу Чумата; сякаш Чумата е само вид обладаване от зъл Дух; и че трябва да се опазят с Разпятия, Знаци на Зодиака, Хартийки, вързани с определен брой Възли; и определени думи или фигури, изписани върху тях, по-специално думата Абракадабра под формират на триъгълник или пирамида…

О, как бедните хора откриха недостатъчността на тези неща и колко от тях бяха пренесени в каруците с мъртви.

В крайна сметка хората изоставят суеверието с надписа и до 19 век практиката да се закачат магически думички на врата, за да се излекува болест, вече не се практикува. Так постепенно думата започна да придобива значението на „фалшива магия“, за каквото я знаем днес. Или пък за истинска магия… Преди да извадят заека фокусниците все пак ни показват, че шапките им са празни. Как биха могли да извадят заек от празна шапка? Магия!

 
 
Коментарите са изключени за Смърт и изцеление – историята на думата „абракадабра“

Повече информация Виж всички