shareit

Проклятието над един 1800-годишен гроб

| от |

Ако има нещо, което не искате да намирате в гроб, който току-що сте отворили, то това е странно и зловещо послание, написано с багра, което прилича на кръв, заявяващо, че всеки, който отвори гроба, ще бъде прокълнат…

Но точно това откриват в Галилея, област, която обхваща Северен Израел и Южен Ливан. При разкопки на некропола Бейт Шеарим, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, археолозите откриват 1800-годишен гроб на еврейски новопокръстен на име Яков.

„Йокобос [Яков] прозелитът*, се кълне в себе си, че всеки, който отвори този гроб, ще бъде прокълнат“, гласи надпис на един камък. Това е „странно“ съобщение, написано от самия Яков на идиосинкратичен гръцки, според професора от университета в Тел Авив Джонатан Прайс, който го превежда, „Явно така е говорил“, казва още той пред The ​​Times of Israel.

Върху каменната плоча има 8 реда, които завършват с думите: Яков Ха’Гер се заклева да прокълне всеки, който отвори този гроб, така че никой няма да го отвори. 60 години.“ Смята се, че „60“, което е написано с различен почерк, е добавено от някой друг и може би се отнасят до неговата възраст.

Това е първият надпис, открит на мястото, който изрично потвърждава, че погребаният е преминал към юдаизма. Изображение: Евгений Островски, Израелската служба за антики

Откритието е представено на Северната конференция, проведена съвместно от университета в Хайфа и северния регион на Израелската служба за антики на 1 юни.

Донякъде успокояващо и въпреки външния вид, съобщението е написано не с кръв, а с алена боя – макар че това със сигурност не премахва призрачния ефект. Това е един от първите два надписа, открити в Бейт Шеарим през последните 65 години, и единственият надгробен надпис от над 300, открити на мястото, който недвусмислено обозначава погребания като новопокръстен.

„Надписът е от късноримския или ранновизантийския период, в който християнството набира скорост. И тук намираме доказателства, че има хора, които избират да се присъединят към еврейския народ“, казва проф. Ади Ерлих от Института по археология Зинман и Археологическото училище на Университета в Хайфа, който ръководи разкопките в Бейт Шеарим, в изявление, публикувано в IFLScience.

И ние знаем, че Яков Ха’Гер, както би било избраното му име на иврит, е бил „напълно преминал“ в юдаизма, защото надписа на гроба използва гръцката дума „прозелит“, обяснява Прайс. Това контрастира с друг тип еврейски привърженици по онова време, „боящите се от Бога“, казва той пред The ​​Times of Israel, които вероятно не следват всички еврейски заповеди.

Но въпреки че научаваме тези лични подробности за живота му, има някои изненадващо основни неща, които не знаем за Яков – и може би никога няма да разберем.

„Бейт Шеарим е известен с това, че е международно гробище за евреи от целия изток“, казва Прайс пред The ​​Times of Israel. Това по същество прави невъзможно да се знае откъде идва мъжът – „освен ако не намерим дневника му, което едва ли ще стане“, пояснява Прайс.

И може би най-странното от всичко: ние дори не знаем къде е той сега. Маркерът на гроба не е намерен в гробницата му, а е подпрян на стена в неоткрита по-рано пещера…

Причината за неочакваното местоположение на камъка почти сигурно са били грабители на гробове, казва Прайс пред Times of Israel, което прави много малко вероятно гробът на Яков да бъде окончателно идентифициран в бъдеще.

* Wikipedia: Прозелитизъм – течение в религията което се стреми да разпострани своето учение и да привлече, т.е. да обърне в лоното на своята вяра хора извън паството си.

 
 
Коментарите са изключени за Проклятието над един 1800-годишен гроб

Повече информация Виж всички