Последният концерт на Боб Марли, преди да бъде победен от рака

| от |

23 септември е интересна дата за музиката. Само ден след обявяването на родната независимост преди 111 години, световната музикална индустрия запазва следващата дата за едно също толкова интересно събитие. 72 години по-късно светът ще става свидетел на последното публично изпълнение на Боб Марли. Зрителите на концерта в Питсбърг, Пенсилвания ще трябва да запомнят цялото изпълнение на лиричната фигура от Ямайка и дори не подозират, че ще бъде последното.

Истинското име на Боб Марли е Робърт Неста Марли. Баща му (европеец) капитан Норвал Марли е изпълнявал своята военна служба, когато се влюбва в младата Седела. 17-годишната дама идва от ямайско племе, известно с най-кървавите опити за въстание, но за жалост без успех. Не е ясно дали майката на Робърт не се е надявала на малко повече привилегии, но капитан Марли така или иначе изпълнил обещанието си да се ожени за майката на детето си. Прави го и на следващия ден напуска страната.

Bob-Marley

Снимка: By Eddie Mallin – https://secure.flickr.com/photos/dubpics/5619960763/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10847018

Следват сериозни перипетии относно записването на детето, както и баща му. През 1945 г. се оказва, че децата от смесени двойки не са рядкост, но не получават особено добро отношение.
И така започва историята на един интересен музикален хуманист. През целият си живот Робърт няма да се отрече от баща си и няма да говори нито срещу него, нито срещу поробителите на Ямайка.

През 50-те години на миналия век, Седела се мести в столицата Кингстън и се опитва да отгледа самостоятелно сина си. Междувременно цялата страна се вълнува от новата музикална вълна, американските градски песни. Ню Орлианс се превръща в мека на музиката според населението. В края на 60-те години вече започва и продуцирането на R&B. За кратко време се оказва, че именно този жанр музика позволява на местните да изразяват мнението си, някои възпяват малките победи в иначе мизерната обстановка, други проповядват освобождението и вдигането на властта, както и много други. Появява се така добре познатата социална музика. И някъде там през 1963 г. се ражда първото парче на изпълнителя. В този времеви интервал и Beatles създават своето изкуство. Пътят към върха е обвързан с доста приятни и не толкова приятни изживявания.

В зората на творчеството си, Марли е вече в група с още 3-ма приятели: Бъни, Тош и Питър. Групата с името Wailers се опитва да намери продуцент и попада на Лии Скрач Пери. Записани са няколко хита, но накрая Пери ще ги продаде като собствени в Англия. След това разочарование, младите таланти намират място в групата на Крис Блакуел и Island Records. В следващите години по радиото ще се чуват песни като „Get Up Stand Up“, „I shot the Sheriff“ и още много други. Марли бавно и сигурно ще си проправя път към върха. Неговите приятели ще го напуснат, за да преследват соловите си кариери, но Боб няма да промени името на групата и ще продължи да се представя като „Bob Marley & The Wailers“.

Bob-marley-wailers-crystal-palace

Снимка: By Tankfield – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6783320

И тогава идва интересна дата в политическия календар на Ямайка. На 3 декември 1976 г. само два дни преди безплатния концерт „Усмивка Ямайка“, организиран от ямайския министър-председател Майкъл Манли, Марли ще бъде нападнат в собствения си дом. Непознат стрелец ще открие огън по него, съпругата му и мениджъра му. Мотивите на Марли да пее за мир и по-добро бъдеще на страната били разбрани погрешно и вместо да се намали напрежението, то ескалирало, при това до нови висоти. Всички смятали, че Марли е почитател на Манли, а истината била малко по-различна. Само два дена след престрелката, той ще излезе на сцената и ще спази работния си график. По-късно го питат защо го е направил и отговорът е:

„Хората, които се опитват да направят този свят по-лош не си взимат почивен ден, как аз бих могъл да си взема?“
Следващите години няколко години ще продължат да разпалват желанието на Марли за по-добро бъдеще в Ямайка. Макар и сам да назначава своето изгнание, предпочита да записва албуми като „Exodus“ и „Kaya“, а малко по-късно ще се появи и „Survival“. Последният албум се казва Uprising и излиза през 1980 г. Любопитен факт е, че Марли вече е диагностициран с меланома. Има няколко градски легенди, че Марли е починал в следствие на прекомерна употреба на марихуана, другата е обвързана с нараняване на крака след футболен мач. Медицинският картон на Боб пази истината – рана под единия нокът на крака.

Лекарите предложили да ампутират пръста, но тази практика не се предпочитала от растафарите. И така стигаме до последният концерт изобщо в кариерата на певеца, постарал се да засегне някои от най-сериозните социални теми.
На 21 септември 1980 г. Марли тича в парка. Пред изненаданите погледи на градския парк, певецът припада. В болницата лекарите съобщават и тъжната новина – ракът се разпространил и вече засяга всички важни органи. Против всички медицински съвети да спре турнето и да се прибере вкъщи, изпълнителят излиза на сцената на Stainley Theatre и дава една незабравима вечер на публиката. Коя е последната изпълнена песен? Робърт Неста Марли завършва творческата си кариера, както и житейския си път няколко месеца по-късно с „Get Up Stand Up“. Целият концерт е записан и достъпен за меломаните в Spotify.

 
 
Коментарите са изключени за Последният концерт на Боб Марли, преди да бъде победен от рака

Повече информация Виж всички