„Определението за лудост е…“ Наистина ли Айнщайн казва популярната фраза

| от |

„Определението за лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат.“ Това е добре познат цитат, който се използва, когато някой иска да покаже безсмислието на това да се прави една и съща грешка многократно. Мнозина го приписват на известния физик Алберт Айнщайн.

Макар че Айнщайн е извор на мъдрост и е автор на някои действително запомнящи се цитати, горепосоченото определение за лудост не е сред тях.

Айнщайн е сред редица исторически фигури, на които често се приписват погрешно думи и съждения както поради славата, така и поради привидната им мъдрост. Това е лесен начин за някого бързо да създаде доверие в дадена фраза. (Марк Твен, Мерилин Монро и Ейбрахам Линкълн са някои от другите.)

Гарсън О’Тул, автор на книгата „Хемингуей не е казал това: Истината зад най-познатите цитати“ (2017 г.), задълбава по този въпрос с авторството на всякакви фрази. При разглеждането на цитата за лудостта О’Тул не открива доказателства, че Айнщайн е негов източник. Вместо това той открива, че фразата вероятно е възникнала в началото на 80-те години на ХХ век – около 25 години след смъртта на Айнщайн през 1955 г. – на срещи на „12-те стъпки“ – тоест, на Анонимните алкохолици.

По време на тяхна сбирка през 1981 г. един от участниците е чут от журналист да произнася фразата, която вероятно се отнася до използването на други неуспешни стратегии за справяне с проблемите, свързани със злоупотребата с вещества. Тя бързо е повторена и в брошура за Анонимни наркомани през същата година, макар и в малко по-различен формат: „Безумието е да повтаряш едни и същи грешки и да очакваш различни резултати“.

Тези споменавания сякаш са достатъчни цитатът да навлезе за постоянно в духа на времето. В романа от 1983 г., озаглавен „Внезапна смърт“, авторката Рита Мей Браун има герой, който го използва.

И така, как изказването стига от анонимен човек до Айнщайн? Това е по-трудно да се определи, но знаем, че всъщност не е дело на интернет. Връзката с Айнщайн може да се види още през 1990 г., когато вестниците цитират окръжен прокурор, който прикрепя цитата към учения.

Според Merriam-Webster действителното определение за лудост е „тежко състояние на ума, което обикновено се проявява като специфично разстройство“. Точно, но не толкова запомнящо се.

 
 
Коментарите са изключени за „Определението за лудост е…“ Наистина ли Айнщайн казва популярната фраза

Повече информация Виж всички