Ново изследване окуражава мъжете да се гримират

| от |

Откритието, за което искаме да ви разкажем сега, няма да изненада почти никой, който е наясно с целта на грима. Изследователи установиха, че мъжете са смятани за по-привлекателни, ако носят пудра и руж.

Макар и малко, проучването кара 200 участници, наети чрез услугата Mechanical Turk на Amazon, да оценят привлекателността на 40 мъже. Изследователите отбелязват, че са заменили традиционната скала от 0 до 10 в полза на по-научна, според тях, алтернатива от 1 до 7.

Една тънка подробност обаче е, че на оценителите не е казано, че в тези 40 изображения, които бяха помолени да прегледат, всъщност има само 20 мъже: на половината от снимките тези мъже са с обичайните си лица, а на другата половина са обслужени от професионален гримьор, който им нанася внимателно коректори, пудри и така нататък.

„Мъжките лица бяха оценени като по-привлекателни, когато са представени с фин грим, в сравнение с когато са представени без грим“, казва Карлота Батрес, психолог от колежа Франклин и Маршал, който ръководи проучването. „И това беше мнението на оценяващи и от двата пола – както мъже, така и жени.“

Въпреки че проучването твърди, че е първото, което изследва ефекта на грима върху мъжете, историята на подобни експерименти е много по-дълга, отколкото си мислим – всъщност едва сравнително скоро в човешката история тази практика става особено обвързана с единия пол.

„Мъжете в Египет очертават очите си с черна очна линия, за да изглеждат котешки“, изтъква един критик, есеист и асистент по критически и кураторски изследвания в Университета на Колорадо в статия за New York Times миналата година. „Мъжете в Рим предпочитат ружа“, продължава той. „Мъжете от двора на Луи XIV във Франция си рисуват бенки за красота, а англичаните от елизабетската епоха си пудрят лицата с церус – токсична бяла смес от оцет и олово.“

Тези красиви господа очевидно са знаели нещо, което днешните мъже изглежда са забравили: че гримът буквално е предназначен да подобрява чертите на човек. Гримьорът в проучването е бил инструктиран да „увеличи хомогенността на кожата, да намали контраста на лицето и да подчертае костната структура, без да е твърде очевидно, че хората са били гримирани“, пише в изследването – все доста фини начини да се направи лицето да изглежда по-младо, по-здраво и, вярвате или не, по-мъжествено.

„Предишни проучвания установиха, че… по-ниският контраст на лицето го прави да изглеждат по-мъжествено“, пише още там. „Освен това, структурата на костите при мъжете… влияе върху възприятията за привлекателност. Ето защо прогнозирахме, че мъжките лица с грим ще бъдат оценени като по-привлекателни от мъжките лица без грим, тъй като гримът потенциално може да бъде приложен, за да повлияе на хомогенността на кожата, контраста на лицето и възприятията за структурата на костите.“

Има обаче една важна подробност: при четирима от 20-те мъже, които са предоставили лицата си на проучването, гримът всъщност е понижил оценката им за привлекателност сред респондентите. Изследователите не знаят какво отличава тези лица от останалите – или може би какво отличава обработката на техните лица.

И все пак, казват изследователите, това е само началото: надяваме се бъдещите разследвания да могат да разберат кой има най-голяма полза от грима и кой тип козметика е най-ефективен за повишаване на привлекателността на човек. А дотогава всички можем да се съгласим поне за едно нещо: че независимо кой си – мъж, жена, или и двете, или пък нито едното – всеки изглежда по-секси с очна линия.

 
 
Коментарите са изключени за Ново изследване окуражава мъжете да се гримират

Повече информация Виж всички