Най-накрая: Създадоха компютърен алгоритъм за откриване на сарказъм

| от |

 

Сарказмът е доста труден за предаване осредством текст – но за всеобщо щастие сега изследователи се опитаха да разработят нов алгоритъм за по-доброто му откриване.

Дори в личен план някои саркастични вербални изказвания могат да бъдат трудни за улавяне. Това е така, защото сарказмът се използва, за да се предаде нещо различно от буквалното значение на изречението – дори в повечето случаи смисълът на саркастичното изказване е всъщност противоположен на казаното.

Ако на нас, хората, ни е трудно винаги да откриваме сарказма или иронията, то за компютрите е още по-трудно. Фините промени в тона, които я предават, объркват компютърните алгоритми, което ограничава виртуалните асистенти и различните инструменти за анализ на съдържание.

Екип от изследователи обаче успя да разработи мултимодален алгоритъм, който всъщност е способен да разпознае иронията и сакразма ни. Това бе постигнато като алгоритъмът е обучен на множество аудиозаписи като се обръща внимание на редица аспекти от всеки запис. Обикновено подобни алгоритми разчитат на един-единствен параметър, за да получат своите резултати, което е основната причина те често да са незадоволителни. За да преодолеят това, изследователите използват два допълващи се подхода – разпознаване на емоции с помощта на аудиозаписи и анализ на настроенията, който разчита на текст. Заедно тези подходи осигуряват доста по-пълна картинка какво е искал да каже авторът.

„Извлякохме акустични параметри като височина на тона, скорост на говорене и енергия от речта, след което използвахме автоматично разпознаване на речта, за да я транскрибираме в текст за анализ на настроенията“, казва в изявление Сиюан Гао от Лабораторията за технологии на речта в университета в Гронинген, кампус Фрислан.

„След това приписахме емотикони на всеки сегмент от речта, които отразяват емоционалното му съдържание. Чрез интегрирането на тези мултимодални сигнали в алгоритъм за машинно обучение нашият подход използва комбинираните предимства на вокалната и текстовата информация заедно с емотиконите за цялостен анализ.“

Може би си мислите „да, това е много полезно“ (сарказъм…), но екипът вярва, че алгоритъмът има стойност отвъд простото идентифициране на остроумия.

„Разработването на технология за разпознаване на сарказъм може да бъде от полза за други изследователски области, които използват анализ на настроенията и разпознаване на емоции“, добавя Гао. „Традиционно анализът на настроенията се фокусира главно върху текст и е разработен за приложения като откриване на реч на омразата онлайн и проучване на мнението на клиентите. Разпознаването на емоции въз основа на реч може да се приложи в здравеопазването.“

Гао и останалите членове на екипа са уверени, че техният алгоритъм ще се представи добре, но вече проучват начини за неговото подобряване.

„Съществуват редица изрази и жестове, които хората използват, за да подчертаят саркастичните елементи в речта“, казва Гао. „Те трябва да бъдат по-добре интегрирани в нашия проект. Освен това бихме искали да включим повече езици и да възприемем още по-комплексни техники за разпознаване на сарказъм.“

 
 
Коментарите са изключени за Най-накрая: Създадоха компютърен алгоритъм за откриване на сарказъм

Повече информация Виж всички