shareit

Мъжете, които играха R2-D2 и C-3PO

| от |

През 1975 г. Джордж Лукас прави кастинг за предстоящия си научнофантастичен филм „Star Wars“. След съвместна кастинг сесия с Брайън Де Палма, който търси да наеме актьори за новия си филм на ужасите „Carrie“, Лукас успява да избере много от главните си лица. Той избира двама световно неизвестни младежи – Кари Фишър и Марк Хамил, както и негов приятел от предишния си филм, „American Graffiti“, Харисън Форд, да представят трите главни персонажа: Принцеса Лея, Люк Скайуокър и Хан Соло. Но това беше лесната част от кастинга – персонажите, които нямаха никакви специални физически черти. За двама други, R2-D2 и C-3P0, Лукас решава да отиде в Лондон.

AnthonyDanielsStandMay2011

Антъни Даниелс

Антъни Даниелс никога не е бил фен на научната фантастика. Всъщност, единственият научнофантастичен филм, който някога е гледал, е „2001: A Space Odyssey“ на Кубрик. Той обаче е толкова недоволен, че излиза 10 минути след началото на филма и си иска парите обратно. Като класически актьор в Лондон, Антъни си се представя като шекспиров актьор или мелодраматичен английски благородник. Родителите му искаха той да стане адвокат, но когато Антъни им каза за желанието си да играе, това създаде доста скандали в семейството му.

Когато пред него се представи възможността да иде на прослушване за Джордж Лукас и предстоящия му космически епос, Даниелс не беше навит веднага. Той не знаеше много за Лукас и искаше да бъде „сериозен актьор“. Но след това Даниелс се запознава с рисунки на Ралф Маккуари на робота C-3PO и е отнесен от „емоцията и контролираното изражение на героя“. Той се „влюби във външния вид на персонажа“ и след като прочете сценария, Даниелс реши, че трябва да играе C-3PO.

Първоначално Лукас смята, че C-3PO трябва да говори „като търговец на коли, като бързо говорещ човек с американски акцент“. Режисьорът скоро разбра обаче, че английски акцент като този на Даниелс, комплементира постоянния скептицизъм на робота. Така Лукас намери човека, който ще помогне на джедаите да спасят Вселената на „Star Wars“.

Kenny Baker convention Color Corrected

Кени Бейкър

Кени Бейкър е доста скептичен, когато влиза в студията на 20th Century Fox, за да се срещне с младия режисьор Джордж Лукас. Той си беше създал комедийно партньорство с друг актьор, Джак Първис, и двамата се справяха доста добре заедно. И Бейкър, и Първис бяха актьори с „малък ръст“ и бяха заедно вече над 10 години. Те току-що бяха станали редовни изпълнители в английското вариететно шоу „Opportunity Knocks“ с Хюджи Грийн.

Започвайки като цирков изпълнител, Бейкър беше развълнуван, че най-накрая е оценен за своите актьорски и комедийни умения в телевизията, а не само заради ръста си. И така, когато Бейкър отива на прослушването, той очакваше да откаже ролята. Но Джордж Лукас се нуждаеше от него за дроида R2-D2 – висок 1,12 метра, Бейкър беше достатъчно нисък, за да се впише ролята и достатъчно силен, за да управлява тежките механизми на костюма, с които едно дете не би могло да се справи. Въпреки че прекара цял ден в гледане на актьори, Лукас не намира никой, който да прилича на Бейкър.

Поради първоначалното колебание на Бейкър, Лукас му казва просто да каже цената си. И така, Бейкър иска 800 британски лири седмично (около 4 880 лири днес), или приблизително сумата, която би спечелил, ако работи с Първис. Лукас бързо приема. В последствие Бейкър заявява, че съжалява, че не е искал повече пари.

И Даниелс, и Бейкър нямат особено хубави спомени от снимането на „Star Wars“. Поради тромавия характер на костюмите им, те трудно реагираха и взаимодействаха с колегите си на сцената. Имаха затруднения да извършват прости движения, като например да се качват по стълби и дори да дишат. Плюс това им беше непоносимо горещо, особено когато снимаха в Северна Африка и температурата достигна близо 40 градуса по Целзий.

Въпреки че и двамата се радват на парите, славата и феновете, идващи с участието им на такива емблематични герои, понякога се оказва трудно да бъдеш любимите дроиди на Люк Скайуокър. Бейкър, по време на интервю някъде през 2005 година, казва: „Нямаше никакви акценти да бъдеш R2-D2. Просто бях там, в дроида. Не мога да си спомням някакви възходи или падения, беше просто работа“.

В интервю от 1995 г. Даниелс обясни какво е чувството, когато си в костюма му:

През първите няколко дни отнемаше половин час, само за да се нагодят трите винта, които държат двете части на главата. Можете да си представите как звучеше, докато главата ми беше вътре. Беше все едно да си в кубчето на Рубик, докато хората отвън спорят за инструкциите.

Въпреки че са единствените двама актьори, които се появяват в шестте първи филма за Междузвездни войни и ще останат завинаги в поп културата, знае се, че Даниелс и Бейкър никога не са се разбирали. В интервю от 2009 г. Бейкър каза, че първоначално е смятал, че Даниелс не е харесвал не само него, но „не се разбираше с никого“.

Докато Disney подготвяше снимките на новата поредица филми „Star Wars“, Даниелс и Бейкър изразиха интерес да играят отново своите роли. И Даниелс наистина игра пак C-3PO в „Force Awakens“ през 2015 и „Episode VIII“ през 2017. Що се отнася до Бейкър, той първоначално щеше да играе R2-D2, но по неуточнени причини не участва, а вместо това просто беше посочен като „консултант“.

 
 
Коментарите са изключени за Мъжете, които играха R2-D2 и C-3PO

Повече информация Виж всички