shareit

Припят: историята на един красив град преди аварията в Чернобил

| от chronicle.bg |

В продължение на 16-годишното си пълноценно съществуване украинският град Припят е парче съветски рай.

Градът е издигнат от бригади през 1970 г. и целта му е да приюти десетките хиляди работници в бъдещата атомна електроцентрала в Чернобил. Всичко върви отлично според демографските и икономически показатели. Населението расте, раждат се бебета, има изобилие на стоки и услуги, а самите хора казват, че дори не са осъзнавали, колко потенциално опасно е да работиш в АЕЦ.

Така до нощта на 26 април 1986 г. или по точно два дена по-късно. Два дена след избухването на 4-ти реактор на атомната електроцентрала в Чернобил населението на Припят е евакуирано и изселено. Хиляди хора, привързани към домовете си, така и не се завръщат в тях.

За всички изселени е построен нов град – Славутич. Първите му жители се нанасят през 1988 г.

Смята се, че причина за аварията е комбинация от конструкцията на реактора и човешка грешка. Според Световната радиоактивна асоциация, до днес това остава най-лошата неконтролируема атомна авария в света.

Отцепената зона е с площ почти колкото Люксембург, като 2600 кв. км, намиращи се в Украйна и Беларус са неблагоприятни за обитаване в следващите 24 хиляди години. Данните сочат, че близо 5 милиона души все още живеят на „заразена“ почва в Украйна, Беларус и Русия.

На този фон обаче се откроява и друга тенденция – тази на „черния“ туризъм. Напоследък Чернобил и Припят стават все по-популярни туристически дестинации. Още през 2011 г. радиоактивната зона е обявена за туристическа атракция. Ежегодно тя е посещавана от повече от 10 хиляди туристи. Някои компании дори предлагат нощувки за онези, които се осмеляват да прекарат повече време в градовете.

Днес Припят е призрачен град. Град на носталгия, на разруха, на внезапно и безвъзвратно приключил живот. Куклите все още „гледат“ под прахта на отронените мазилки, басейнът е просто дупка в сградата, а улиците приличат на горски пътеки, по които ходят животни, но не и хора. Към сто пенсионери (според статистиките) се връщат в зоната и до днес живеят там.

Не е трудно да намерите снимки на припят днес. Как е изглеждал обаче Припят преди нощта на 26 април 1986 г.? Вижте в галерията горе един останал в миналото град, който продължава да живее свой собствен живот и до днес, точно 32 години след аварията в Чернобил.

 
 
Коментарите са изключени за Припят: историята на един красив град преди аварията в Чернобил

Повече информация Виж всички